Računalništvo, telefonija
25.09.2019 17:00

Deli z drugimi:

Share

Kaj vse nam je prineslo obdobje 2010 – 2020?

Kaj vse nam je prineslo obdobje 2010 - 2020?
Kaj vse nam je prineslo obdobje 2010 - 2020?

Drugo desetletje tretjega tisočeletja se počasi izteka, mi pa se spominjamo stvari, ki so najbolj zaznamovale zadnjih deset let. Čarobne tablice, avtomobili na baterije, navidezna resničnost, ruski škandali, globalni nadzor nad človeštvom, pametne ure, “ne najbolj pametna” očala, “ride-sharing” storitve, patentne vojne, “streaming” storitve, sebki, lažne novice, umetno meso, upogljivi telefoni in še bi se našlo kaj zanimivega. Dejstvo je, da se je od leta 2010 zgodilo marsikaj.

Deset let nazaj je Steve Jobs svetu predstavil prvi iPad, Yahoo je na borzi vodil pred Googlom, Twitter je začel s prodajo oglasov v obliki “promocijskih čivkov”, Tesli je praktično zmanjkalo denarja, Cambridge Analytica pa ni niti obstajala. Danes svojim pametnim asistentom naročamo pice, v domove sprejemamo robote, načrtuje se prve komercialne lete v vesolje in se pripravljamo na prihod avtonomnih vozil. Na svoje pametne telefone smo privezani kot na daljinske upravljalnike svojega življenja, razmišljamo pa o tem, ali bo 5G omrežje dovolj hitro za naše potrebe.


Če se vam zdi, da se je v zadnjih desetih letih zgodilo ogromno stvari, imate prav, kajti resnično se je zgodilo veliko novega. Ravno zato smo se odločili, da s pomočjo portala CNET zadnje mesece letošnjega leta namenimo med drugim tudi pregledu zadnjega desetletja. Torej, kdo so bili ljudje, ki so zaznamovali to obdobje, produkti, tehnologije, ideje, igre in dogodki na področju tehnologije, ki so pustili največji pečat?


Brez slabe vesti lahko povemo, da je bilo oz. je še obdobje 2010 – 2020 polno akcije – spremenil se je naš način življenja, dela, igranja, sanjanja in interakcije med nami. Spremenil se je način, na katerega preživljamo svoj čas. Američani vsak dan pogledajo v svoj telefon vsaj 50-krat. Raziskava iz leta 2017 je med drugim ugotovila, da Američani, stari med 14 in 33, brez težav preživijo tudi po pet ur ob gledanju serij.


Torej, pred nami je kar nekaj člankov, v katerih bomo pogledali najboljše in najslabše tehnološke produkte in trende, naredil kak pregled po filmih tega obdobja in se dotaknili še kakšne druge, manjše teme. Spomnili se bomo aplikacij, ki so zaznamovale zadnjih deset let, pogledali pomembne osebnosti in načine, kako je tehnologija obogatila naš slovar. Od tehnologije veriženja blokov do interneta stvari. Poseben poudarek bomo namenili tudi varnosti in škandalom glede zasebnosti, ki so zamajali naše zaupanje, ki smo ga imeli v tehnološke velikane in njihove sposobnosti zaščititi naše podatke.


Vabimo vas, da spremljate dotične članke in se seveda v spodnji sekciji komentarjev vključite v debate. Kateri pa so vaši najljubši spomini iz tega desetletja? So to sebki, animirani GIF-i, aplikacije, karkoli? Veseli bomo vaših komentarjev, ki lahko naše članke še nadgradijo.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,