Računalništvo, telefonija
26.07.2019 10:00

Deli z drugimi:

Share

Švica že deveto leto zapored najbolj inovativna država na svetu

Švica že deveto leto zapored najbolj inovativna država na svetu
Švica že deveto leto zapored najbolj inovativna država na svetu

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino, WIPO, je Švico še enkrat več »okronala« za najbolj inovativno državo na svetu. V sklopu letnega dogodka – Global Innovation Index – ki je letos potekal v prestolnici Indije, New Delhi, je Švica že devetič zapored postala uradno najbolj napredna po strogo zastavljenih postavkah WIPO.


Na drugem mestu je letos Švedska, potem ZDA, Nizozemska in Velika Britanija. Največji napredek v primerjavi z lanskim letom je uspel Indiji, ki je napredovala za 5 mest in zdaj zaseda 52. mesto med najbolj inovativnimi državami.


»Global Innovation Index«, ki ga objavljata Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO) ter poslovna šola Insead, je bil letos objavljen že 12. leto. Glavni namen dotičnega indeksa je pomagati odločevalcem pri boljšem razumevanju aktivnosti, povezanih z inovacijami, za katere WIPO trdi, da so »glavna gonilna sila ekonomskega in družbenega razvoja«.


Gledano v celoti je letošnji indeks kljub upočasnjevanju svetovnega gospodarstva zrasel, še posebej v Aziji. Ob tem velja izpostaviti trgovinske spore in ostale disruptivne poteze ZDA, ki rast inovativnosti postavljajo v neugoden položaj. Ena od glavnih točk dogodka v Indiji je bila tudi ta, da se države morajo zavedati, kako pomembno je načrtovanje inovativnost za strateški uspeh države: »Indeks nam kaže, kako pomembno je, da države prioritizirajo inovativnost, kar je pokazal tudi njihov položaj na letošnji lestvici«, je povedal generalni direktor WIPO, Francis Gurry. Kitajska in Indija sta s svojo rastjo GII transformirala geografijo inovacij po svetu, kar kaže na jasne spremembe v promociji inovativnosti.


Osredotočenost na inovacije v medicini

Ena glavnih ugotovitev letošnje raziskave vsebuje skrb, da razvoj in raziskave – dva izmed glavnih elementov, ki so ključni za prihodnost inovativnosti – stagnirata, še posebej v visoko razvitih državah. Poročilo WIPO-ja opozarja tudi na to, da bo povečan ekonomski protekcionizem privedel do upočasnjevanja rasti v produktivnosti inovacij. Povedano z drugimi besedami, če bo prišlo do pretiranih omejitev, lahko to zelo negativno vpliva na razvoj in inovativnost držav.


Letošnje leto so se avtorji raziskave osredotočili predvsem na prihodnost inovacij v medicini. Temu področju so posvetili posebno sekcijo poročila, kjer so se osredotočili predvsem na umetno inteligenco, uporabo genomov in načine uporab mobilnih aplikacij v zdravstvu.


»Global Innovation Index« je trenutno najpomembnejši kazalnik za vse poslovne odločevalce, politike in ostale, ki jih zanima stanje inovativnosti po svetu. Merjenje inovativnosti posameznih držav poteka preko 80 indikatorjev, od stopnje razvoja in raziskav do mobilnih aplikacij itd.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več