Programska oprema
20.01.2007 08:56

Deli z drugimi:

Share

Viharni črv ogroza radovedne uporabnike interneta

Finsko podjetje za računalniško varnost F-Secure, ki ga v Sloveniji zastopa podjetje Amis, sporoča, da se je po elektronski pošti pričel širiti nov črv, ki izkorišča radovednost uporabnikov glede divjanja viharja Kyrill in jih poizkuša prepričati, da bi odprli okuženo priponko.

Širi se v sporočilih z zadevo “230 dead as storm batters Europe”. Sporočilom je pripeta datoteka (z imenom naprimer “Read More.exe”, “Full Clip.exe”), ki vsebuje trojanskega konja Small.DAM. Ko uporabnik priponko odpre, se mu na računalnik namesti program, ki omogoča upravljanje in dostop do računalnika na daljavo.

Očitno je cilj avtorjev tega škodljivega programa izkoristiti radovednost uporabnikov interneta, ki jih zanimajo informacije o viharju Kyrill, ki te dni povroča težave prebivalcem Evrope.

Prvo razpošiljanje okuženih sporočil so zaznali v raziskovalnem centru podjetja F-Secure v Kuala Lumpurju v Maleziji danes zjutraj po srednjeevropskem času.

Vodja raziskovalcev pri podjetju F-Secure, Mikko Hypponen, je povedal: “Napadi trojanskih konjev, ki jih nepridipravi razpošiljajo ob različnih dogodkih, so vedno pogostejši. Združbe kriminalcev načrtno izkoriščajo tragedije v upanju, da bodo uspeli okužiti računalnike radovednih uporabnikov.”

Nepridipravi so naprimer izkoristili tudi smrt Sadama Huseina, saj so še isti dan pričeli razpošiljati tri različne črve (v priponkah z imeni “video_sadan.exe”, “saddam.morto.scr” in “sadan.exe”).

Protivirusne rešitve podjetja F-Secure trojanskega konja Small.DAM zaznajo in odstranijo.

Video posnetek hitrega širjenja:
http://www.f-secure.com/weblog/archives/SmallDAM_StormWorm_XViD.avi

Več informacij:
http://www.f-secure.com/weblog/


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več