Programska oprema
17.01.2007 07:50

Deli z drugimi:

Share

Slikovna neželena pošta (»image spam«)


F-Secure Messaging Security Gateway

Finsko podjetje za računalniško varnost F-Secure ugotavlja, da se je v zadnjih tednih zelo povečalo število neželenih sporočil, ki besedilo vsebujejo v slikovni obliki. Trenutno v svetu predstavlja neželena pošta okoli 90 odstotkov vseh elektronskih sporočil. Velika količina neželenih sporočil tudi uporabnikom v Sloveniji občasno povzroča zamik pri dostavi elektronske pošte.

Slikovna neželena pošta predstavlja vedno večji problem, ker zaobide običajne načine filtriranja sporočil. V zadnji polovici leta se je število tovrstnih sporočil tako povečalo, da je v tej obliki poslanih že okoli 35 odstotkov neželenih sporočil. Poleg tega so tovrstna sporočila tudi daljša in zato naredijo več internetnega prometa.

Posledica vseh teh dejstev je, da je potrebno neprestano povečevati hitrosti internetnih povezav in kapacitete poštnih strežnikov. Ironično je, da večino tovrstnih sporočil razpošljejo računalniki uporabnikov, ki se tega dejstva niti ne zavedajo, saj okuženi računalniki sporočila generirajo in razpošiljajo v ozadju. Okuženi računalniki se povezujejo v botnet omrežja, kar še pospeši razpošiljanje. Tako lahko na primer različice črva Warezov v dveh urah razpošljejo okoli 160 milijonov neželenih sporočil.

Tovrstna sporočila so sprva vsebovala običajno besedilo v GIF slikah. Dandanes so sporočila že precej bolj napredna in vsebujejo besedilo ter ozadja v različnih barvah in oblikah, kar oteži zaznavanje. Poleg tega je v sporočilih pogosto vsebovano nedolžno besedilo iz leposlovnih knjig, kar filtrom povzroča dodatne težave, ko se morajo odločiti, ali je sporočilo neželeno.

Mikko Hypponen, vodja raziskovalcev pri podjetju F-Secure meni, da so glavni razlog neželenih sporočil uporabniki sami: “nekateri uporabniki dejansko kupujejo stvari, ki jih tovrstna sporočila oglašujejo. Očitno je takih uporabnikov dovolj, da se pošiljateljem pošiljanje neželenih sporočil izplača.”

Rešitev za tovrstne grožnje je F-Secure Messaging Security Gateway, ki uporablja napredno tehnologijo Proofpoint MLX za filtriranje slikovnih neželenih sporočil. Poleg tega se neprestano osvežuje z informacijami o botnet omrežjih ter navodili za odkrivanje novih oblik neželenih sporočil.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več