Računalništvo, telefonija
17.07.2017 19:28

Deli z drugimi:

Share

Z luksuznimi telefoni Vertu je konec

Z luksuznimi telefoni Vertu je konec
Z luksuznimi telefoni Vertu je konec

Birtanski proizvajalec pregrešno dragih, luksuznih pametnih telefonov je tik pred likvidacijo, namreč poizkus reševanja podjetja ni bil najbolj uspešen. Vertu je britanski proizvajalec luksuznih mobilnih telefonov, ki je nastal pod okriljem finskega proizvajalca telefonov Nokie leta 1998. Do leta 2013 je Vertu imel približno 350.000 strank, njihovi telefoni pa so se prodajali v 500-ih trgovinah po vsem svetu, od tega jih je bilo v lasti matičnega podjetja 70. Letos je podjetje naletelo na velike težave in po večih poizkusih reševanja je sedaj zgodbe o diamantnih in zlatih pametnih telefonih konec.

Vertu je bil poznan po svojih ekstravagantnih, glamuroznih telefonih, ki so jemali dih vsem, ki so z njimi prišli v stik. Likvidacija podjetja bo imela velike posledice, med drugim bo službo izgubilo približno 200 zaposlenih. Tehnološki analitiki so napovedovali, da Vertu ne bi preživel na trgu v prihodnosti, namreč konkurenca bi bila vse bolj močnejša. Določen čas svojega obstoja Vertu praktično ni imel konkurence, saj je bil edini ponudnik luksuznih pametnih telefonov. To se je začelo spreminjati, ko so tudi ostali proizvajalci pametnih telefonov začeli ponujati naprave narejene po meri.

Telefoni Vertu so bili res fascinantni na pogled, k temu pa je šla zraven tudi visoka cena. Model “Signature” je recimo stal £11,100 (preračunanih 12.600 eur), medtem ko je najdražji model z 18-karatni zlatom stal kar £39,100 (preračunanih 44.400 eur). Ko je BBC kontaktiral predstavnika podjetja, je ta dejal: “Kot že verjetno veste gremo v proces likvidacije in jaz nisem več njihov zaposleni”.

Marca letos je takratni lastnik Hakan Uzan, turški izgnanec v Parizu, Vertu prodal. Daily Telegraph poroča, da je Uzan bil pripravljen plačati 1.9 milijona funtov, da bi podjetje rešil, obenem pa je na računu imel kar 128 miljonov dolga. Vsekakor matematika, ki ne gre ravno skupaj kajne? Uzan bo obržal vse pravice do znamke Vertu, prav tako pripadajočo tehnologijo in licence.

Ian Fogg, analitik podjetja IHS Technology ugotavlja, da je precej čudno, da so izdelovali telefone ročno, pri izjemno majhnih količinah, a hkrati visokih cenah. Izpostavil je tudi to, da je Vertu pri nekaterih zadnjih telefonih uporabljal sintetični safir za svoje ekrane – nekaj podobnega je razmišljal Apple za svoje iPhone, vendar je potem od ideje odstopil zaradi produkcijskih težav.

Fogg je za BBC razložil, da gre za izjemno zahteven material za obdelavo. “Ena praktična prednost tega materiala je, da je ekran telefona zelo težko zlomiti”, je še dodal. Ključno kar je opazil pri ostalih podjetjih, ki prav tako ponujajo pametne telefone po naročilu z prestižnimi kovinami je, da ponujajo alternative. To pomeni, da so bogati kupci lahko izbrali telefon, ki so si ga zaželeli, vendar so lahko naknadno dodali “svetleče dodatke”.

Kljub blišču in glamurju, ki ga je ponujal Vertu, podjetje ni zdržalo pritiskov. Morda pa je ta zgodba dobra šola za vsa ostala podjetje, ki razmišljajo na podoben način kot Vertu.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več