Računalništvo, telefonija
08.05.2017 07:00

Deli z drugimi:

Share

5 zmot o pametnih hišah

5 zmot o pametnih hišah
5 zmot o pametnih hišah

Kljub temu da je tehnologija avtomatizacije stavb na trgu šele nekaj let, so se že ustvarila zmotna mnenja, ki jih je večinoma ustvarila tehnologija sama. Uporabniki niso prepričani kako in zakaj integrirati pametne elemente v domove. Ali poznate prednosti pametne hiše?

1. Pametna hiša je lahko le novogradnja.
Ne. Delež vgradnje pametnih elementov je tako v novogradnje kot v obstoječe objekte približno enak. Vgradnja brezžičnih pametnih elementov je enostavna in posebnih posegov v objekt ne zahteva. Vgradni modul za krmiljenje posameznih naprav, na primer modul za senčila, se namesti neposredno v električno dozo. Za čim manj težav pri namestitvi pametnih inštalacij svetujemo le, da vgradite čim globje električne doze.

2. Oprema pametne hiše je predraga investicija.

Že nekaj časa ta trditev ne drži. Zaradi izkušenj z žičnimi sistemi se je vseh pametnih inštalacij prijel neupravičen sloves visokih cen. Vendar to ne drži pri brezžičnih sistemih, saj se cena večine modulov in senzorjev giblje med 50 in 70 evrov (z DDV, na kos). Uporabnik za upravljanje s posameznimi elementi potrebuje še eno izmed centralnih enot in konfiguracija najljubše scene se lahko začne.

3. Pametna inštalacija je namenjena le računalniškim zanesenjakom.

Ne, saj je sedaj poleg tehnologije na voljo tudi storitev vgradnje in konfiguracije. Dostopna je celovita podpora uporabniku: pri pripravi idejne zasnove, namestitev in konfiguracija sistema kot tudi kasnejše vzdrževanje sistema, če uporabnik to želi. Vzdrževanje pomeni izvedbo morebitnih prilagoditev, šolanje uporabnikov, razširitev funkcionalnosti z dodatnimi elementi,… Uporabniški vmesnik je intuitiven in enostaven, veliko sosledij dogodkov lahko nastavi tudi uporabnik sam.

4. Pametna hiša predstavlja visoko varnostno tveganje.

Nikakor ne. Veliko kupcev se danes za nakup pametne inštalacije odloči ravno zaradi varnosti in tega se proizvajalci zavedajo, zato dnevno pametne naprave izboljšujejo. Danes se nam ni potrebno skrivati za visokimi ograjami in rešetkami na oknih, da bi mirno spali, saj pametne inštalacije skrbijo za varnost pred vlomi, pa tudi pred poplavo zaradi izliva vode. Moderni sistemi imajo mnoge funkcionalnosti, kot so zaščita pred vlomi, požarom, nesreče zaradi počene vodovodne napeljave. Četudi pride do poskusa vloma ali do napake na vodovodni napeljavi, pametni senzorji skoraj nevidno aktivirajo pametne naprave, da se škoda prepreči ali vsaj zmanjša (ventil za zapiranje vode, vklop sirene, klic v požarno centralo, izklop naprave …). Hkrati pa je pametna hiša zavarovana na nivoju varnosti e-bančništva, tako da je skrb, da bi vlomilci namesto skozi okno vdrli kar skozi pametno ključavnico, odveč.

5. V pametno hišo lahko povežem le produkte istega proizvajalca.

Tudi to ne velja. Prednost interneta stvari je ravno v povezljivosti različnih naprav na eno platformo. V Go4Panda združujemo različne proizvajalce na eno centralno enoto, bodisi če želite s pametnim telefonom upravljati senčila, poslušati glasbo bodisi se na podlagi moči vetra, sončnega vzhoda in zahoda dvigujejo in spuščajo senčila, vse se krmili s pomočjo ene aplikacije, od koderkoli in z različnih naprav.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več