Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
27.05.2024 15:00
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

8 nasvetov za izbiro pravega prenosnika

Prenosni računalniki so postali nepogrešljivi pripomočki. Uporabljamo jih za različne namene, od brskanja po spletu in urejanja dokumentov do igranja video iger in obdelave videoposnetkov.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Razpon cen prenosnih računalnikov je ogromen – od nekaj sto do nekaj tisoč evrov. Kako torej izbrati pravi prenosnik glede na svoje potrebe?

1. Za kakšne naloge boste prenosnik potrebovali?

Prvi korak pri izbiri prenosnega računalnika je določitev o namenu uporabe. Ali ga potrebujete za osnovne naloge, kot so brskanje po spletu, urejanje besedil in preglednic, pretakanje serij in gledanje fotografij? V tem primeru bo zadostovala enostavna strojna oprema, procesor Intel Core i3, 128 GB prostora za shranjevanje, 8 GB RAM-a in osnovna že vgrajena grafična kartica. Zanj boste odšteli nekaj sto evrov. A to je res zelo osnovna konfiguracija.

Če pa potrebujete prenosnik za bolj zahtevne naloge, kot so video montaža, obsežna uporaba multimedije ali igranje video iger, boste morali izbrati zmogljivejšo napravo z boljšim procesorjem, novejšo in zmogljivejšo grafično kartico, zaslonom … Tu se boste ozirali za zmogljivejšimi in logično dražjimi prenosniki.

2. Kako zmogljiv prenosni računalnik torej potrebujem

Tu se lahko spet gibljemo v zelo širokem obsegu. Za osnovne naloge je torej dovolj že 8 GB RAM-a in procesor Intel Core i3. Bo pa tak prenosnik pri malo večjem priganjanju zelo hitro podhranjen. Za neko povprečno uporabo boste z 16 GB RAM-a občutili razliko, odšteli pa zanj ne boste prav veliko več. Pri preigravanju bolj zahtevnih iger in grafičnih nalogah naj bo 16 GB RAM-a osnova, vse bolj pa se približujemo temu, da standard postaja 32 GB RAM-a.

Pri diskih priporočamo SSD (trdi disk z bliskovnim pomnilnikom), ki je že standard in je odlična izbira za hitrejše in bolj zanesljivo delovanje, čeprav so dražji od klasičnih HDD trdih diskov. Koliko naj bo prostora na disku? Če je 128 GB nek minimum, si vseeno raje privoščite zlati standard: 256 ali 512 GB, še raje pa 1 TB, ker pogosto pri prenosnikih diska ne moremo nadgrajevati, razen z zunanjimi diski. Prostora vedno zmanjka prehitro, tako da si boste lahko ob tej odločitvi prav kmalu čestitali.

Če ste igričar, izberite prenosnik s procesorjem Intel Core i5 ali i7 novejše generacije ter grafično kartico, kot GeForce RTX 3050 ali boljša.

3. Operacijski sistem

Izbira operacijskega sistema je odvisna od vaših osebnih preferenc. Mac OS deluje le na Applovih računalnikih. Večina drugih prenosnikov ima nameščen Microsoft Windows. Google Chrome OS je še vedno redkost, vendar pridobiva na priljubljenosti zaradi nizke porabe pomnilnika in enostavne splošne uporabe. Zlahka ga poganjajo tudi manj zmogljive naprave za nezahtevne uporabnike, kot so Chromebooki. Vsekakor pa je Windows pogostejša in zanesljiva izbira, posebej, če ste nanj vajeni že od prejšnjega računalnika.

Foto: Unsplash

4. Priključkov ni nikoli dovolj

Pogosto prezrt vidik pri prenosnikih so priključki. Premislite, koliko USB priključkov potrebujete, ali želite HDMI priključek za predvajanje videoposnetkov, mogoče za dodaten zaslon in katere druge priključke boste morda potrebovali. Večje število priključkov običajno pomeni večji prenosnik, vendar so priključki kljub temu pomemben dejavnik.

Foto: Pixabay

Pomanjkanje priključkov lahko še vedno kasneje rešujete s priklopnimi postajami, ki razširijo nabor, a zakaj bi jo imeli, če to ni nujno potrebno.

5. Velikost zaslona je pomembna

Spet bo treba razmisliti, za kaj boste prenosni računalnik potrebovali in kam (ter kako pogosto) ga boste prenašali. Večji zasloni so pogosto težji, lahko pa kakovostna in velika slika pri vašem delu odtehtata in boste večji in težji računalnik vzeli v zakup.

Za prenosljivost bo torej idealna izbira 13-palčni zaslon, zlati standard je 15 palcev, če bi radi nekaj večjega, a morda malo manj prenosljivega, pa si privoščite 17-palčni prenosnik.

Glede ločljivosti zaslona pa je tako – večja je, bolje je, vseeno pa je tu nekaj osnov. HD (visoka ločljivost) je lahko dovolj, vseeno pa glejte vsaj Full HD, oči vam bodo hvaležne. Če se ukvarjate z obdelavo slik, oblikovanjem spletnih strani ali grafiko, razmislite o zaslonu z višjo ločljivostjo (1440p ali 4K) in OLED panelo. Priporočamo, da tudi sicer svojim očem privoščite kar najboljši zaslon – posebej, če boste za računalnikom presedeli več ur dnevno.

6. Življenjska doba baterije

Prenosnik je v osnovi, kot že samo ime pove, prenosna naprava. Mnogi ga sicer zaradi pomanjkanja prostora doma uporabljajo kot stacionarni računalnik, a kakorkoli pogledamo, je pri prenosnem računalniku zelo pri vrhu seznama zaželenih lastnosti zmogljiva baterija. Dolga življenjska doba baterije je torej ključna, če nameravate prenosnik pogosto nositi s seboj. Upoštevajte, da proizvajalci običajno navajajo precej  optimistične ocene trajanja baterije, zato je priporočljivo odšteti 10 do 20 odstotkov od navedenega časa. Če boste prenosnik uporabljali za zahtevnejše naloge, kot so igranje iger ali uporaba zmogljive programske opreme, izberite model z daljšo življenjsko dobo baterije. Že tako bo ob velikih obremenitvah prehitro konec veselja.

7. Kaj pa teža?

Spet smo pri tem, da je odvisno, kako nameravate svoj prenosni računalnik uporabljati. Ostanimo pri tem, da ga nameravate načeloma prenašati naokoli, skoraj kamor vas pot zanese. V tem primeru je teža zelo pomemben faktor. Lažji modeli (okoli 1 kg) so priročni za prenašanje, vendar je kdaj treba žrtvovati nekatere druge lastnosti, kot so krajša življenjska doba baterije, manjši zaslon, morda slabše odvajanje toplote in manj priključkov. Razmislite o svojih potrebah in koliko boste prenosnik dejansko prenašali.

Če bo njegov osnoven prostor domača delovna soba, si lahko privoščite 17-palčno dvokilsko zverino in bo to še vedno lahko za vas najboljša možna odločitev.

8. Na koncu pri izbiri vedno odtehta proračun

Cena prenosnika je vedno odvisna od njegovih zmogljivosti in dodatnih funkcij. Ali je smiselno porabiti 1.500 evrov za računalnik, če ga boste uporabljali le za osnovne naloge, kot je gledanje videoposnetkov na YouTubu in tipkanje v Wordu? Danes lahko najdete zmogljiv in vsestranski prenosnik za približno 500 evrov. Če se ozrete za obnovljenimi prenosniki, kakršni so na voljo v spletni prodajalni PoceniPC.com, pa boste lahko tej ceni zlahka odšteli še kakšnega stotaka. Obnovljeni prenosniki so skrbno pregledane naprave z garancijo, na katere se lahko zanesete.

Pri izbiri prenosnika je ključno, da si vzamete čas in premislite o svojih potrebah. Ne dovolite, da vas premami barva ohišja ali zaslon na dotik. Vaš novi prenosnik bo z vami verjetno kar nekaj let, zato se prepričajte, da izberete pravega.

Obrnite se na prodajalca, kot je PoceniPC.com, ki vam bo znal svetovati, katera naprava bi bila primerna za vaše potrebe, da bo dovolj dobra za vse, kar želite na prenosniku početi, hkrati pa je ne boste preplačali za komponente, ki jih ne potrebujete.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
obnovljeni prenosniki

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več