Digitalizacija
11.06.2014 13:51

Deli z drugimi:

Share

71 odstotkov spletne populacije med gledanjem televizije hkrati uporablja internet

71 odstotkov spletne populacije med gledanjem televizije hkrati uporablja internet
71 odstotkov spletne populacije med gledanjem televizije hkrati uporablja internet

Valicon in iPROM sta z raziskavo Medijska potrošnja, ki sta jo med slovenskimi uporabniki interneta izvedla v marcu in aprilu letos, ugotovila, da uporabniki na internetu največ časa namenijo branju in gledanju novic in člankov, uporabi družbenih omrežij, e-pošti ter spremljanju uporabniško ustvarjenih video vsebin. Tako kot za preostalo Evropo je tudi za slovenske uporabnike interneta značilno spremljanje več zaslonov hkrati, predvsem televizije ter računalnika, tablice ali pametnega telefona. Kar 71 odstotkov TV-gledalcev med gledanjem televizije hkrati uporablja internet, evropsko povprečje je 48 odstotkov (vir). Večina uporabnikov pametnih mobilnih naprav (68 odstotkov) je že preverila oziroma poiskala dodatne informacije na internetu prek tablice ali pametnega telefona medtem, ko so nekaj videli na TV.

Znotraj časa, namenjenega internetu, ga uporabniki petino namenjajo uredniškim vsebinam (novice, članki, video novice) na novičarskih portalih in mobilnih aplikacijah, 19 odstotkov časa porabijo za uporabniško ustvarjene vsebine (gledanje zabavnih video vsebin, uporaba družbenih omrežij), 17 odstotkov pa za različne storitve in informacije (brskanje po spletnih trgovinah in straneh z informacijami o izdelku ali storitvi, brskanje po spletnih straneh na splošno, e-pošta …).

Največ časa (38 odstotkov), ki ga slovenska populacija z dostopom do interneta namenja nespletnim medijem (»offline«), je namenjenega spremljanju uredniških vsebin (gledanje rednega TV-programa, branje tiskanih revij in časopisov, poslušanje radia).

Matjaž Robinšak, direktor projektov in partner v podjetju Valicon, pojasnjuje: »Internet je »razdrobljen« medij in se ga ne da neposredno primerjati s tradicionalnimi mediji, ki so v veliki večini uredniški. Ne glede na to pa je dejstvo, da je povprečen uporabnik interneta več časa izpostavljen oglasom na internetu kot v drugih medijih. Digitalno oglaševanje tudi ni samo oglaševanje na medijih z uredniškimi vsebinami, pač pa oglaševanje v storitvenem delu interneta in seveda marketing znotraj družbenih omrežij kot primer uporabniško ustvarjenih vsebin.«

Multimedijska potrošnja ob spremljanju TV-ja

Več kot 71 odstotkov tistih, ki dnevno spremljajo TV, jih hkrati izvaja še druge medijske dejavnosti, ki so v največji meri povezane z internetom. V ta namen jih 44 odstotkov uporablja prenosni računalnik, 39 odstotkov pametni telefon in ena tretjina tablico.

Metodologija

Raziskavo sta Valicon in iPROM izvedla med marcem in aprilom letos, na vprašalnik je odgovorilo 818 oseb. Vzorčni okvir so bili slovenski uporabniki interneta, rekrutacija k sodelovanju pa je potekala v digitalnih medijih (spletnih in mobilnih) prek spletnih oglasov s pomočjo programske opreme iPROM Cloud. Sporočilom z vabili na anketo je bilo v enem mesecu izpostavljenih 1,4 milijona oseb oziroma 95 odstotkov slovenske internetne populacije.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iPROM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri iPROM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

iprom logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iPROM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku