Računalništvo, telefonija
05.01.2019 08:06

Deli z drugimi:

Share

7 tehnoloških trendov, ki bodo dominirali na CES-u 2019

7 tehnoloških trendov, ki bodo dominirali na CES-u 2019
7 tehnoloških trendov, ki bodo dominirali na CES-u 2019

Preteklo leto je bilo za svet tehnologije milo rečeno velik izziv. Letošnje leto 2019 pa je priložnost, da se stvari spremenijo (seveda na bolje), da se trendi razvijejo v pravo smer. Eden ključnih tehnoloških dogodkov in največji sejem uporabniške tehnologije na svetu – CES 2019 – je pred vrati in tokrat smo se odločili, da pogledamo, kateri največji tehnološki trendi bodo dominirali na letošnji izdaji CES-a.

CES (ki je včasih pomenil “consumer electronics show”, je danes pojem zase) definitivno vsako leto ponudi kar nekaj prenapihnjenih “gadgetov”, brezpomenskih konceptov in kar nekaj praznih idej brez pravega potenciala. Ne glede na to je celoten vpliv in energija, ki jo prinese CES, optimistična in pozitivna. Tehnologija lahko reši marsikateri problem na svetu in celoten svet tehnologije se za čas CES-a ustavi v Las Vegasu in razmišlja, kako ravno s svojim produktom rešiti svet.

Ravno zdaj smo se znašli v času, ko nenehno govorimo o gromozanskem premiku v svetu tehnologije – tranziciji na 5G omrežja – ki bo vplival na celotno industrijo tehnologije. Tehnologija 5G omrežij samo še dodatno poveča pomen, ki ga nosi letošnji CES, hkrati pa seveda ne smemo pozabiti na velike premike na področju pametnega doma in tudi tehnologije v zdravstvu, ki na ravni potrošnika počasi prehaja v fazo razvoja, kjer ne moremo govoriti več zgolj o neki modni muhi, temveč o resničnem tehnološkem trendu.

Torej, katerih 7 tehnoloških trendov bo dominiralo na CES-u 2019?

1. 5G postaja vse bolj pomemben

Zgolj za občutek, ameriška ponudnika mobilne telefonije Verzion in AT&T imata zelo omejeni, vendar že aktivni 5G omrežji. To pe ne pomeni, da lahko uporabniki koristijo omrežji, kajti do te točke nas še loči nekaj mesecev ali pa vsaj tednov. Zavedati se je potrebno, da tudi, ko ti telefoni pridejo na trg, njihova tranzicija na 5G omrežje ni tako enostavna kot bi recimo bilo prižgati 5G modem.

Ne glede na vse naj bi bilo leto 2019 leto 5G-ja in vse skupaj se bo zares začelo na letošnjem CES-u – vsaj kar se tiče potrošnikov. Če bo šlo vse po načrtih, bomo na sejmu uporabniške tehnologije v Las Vegasu dobili odgovore na vprašanja o tem, kaj bo 5G prinesel poleg hitrejših pametnih telefonov. Bolj varne naprave pametnega doma, senzorje na baterije in morda “tele-health” aplikacije. Pa počakajmo še nekaj dni, da se pripričamo na svoje oči.

2. Google postaja glavni akter na področju pametnega doma

Lansko leto je Google odigral veliko vlogo na CES-u, s tem, ko je napovedal, da bosta Home zvočnik in asistent Google Assistant v središču pozornosti podjetja. Poleg tega je naznanil, da ima vse, kar je potrebno, da se zoperstavi Alexi.

Kot kaže se Google ni zmotil. Po podatkih analitiko Canalys in ostalih je Google zakrpal tisto luknjo, ki jo je imel do Amazona, ko govorimo o prodaji pametnih zvočnikov. Še vedno pa Google čaka veliko dela: Alexa je imela resnično veliko prednost, platforma ima preko 70.000 veščin in Amazonov asistent je prisoten na številnik “third-party” aplikacijah (jeseni je Alexa prišla na mikrovalovne pečice itd.).


Vse to je mogoče razlog, zakaj se je Google odločil, da letos potroji velikost svojega sejemskega prostora. Amazon, zanimivo, ni nikoli imel uradnega prostora na CES-u, kar pomeni, da ima Google lepo priložnost, da morda s svojim asistentom ali storitvama Duplex in Call Screen navduši občinstvo. CES bo sicer pomembno vplival na prihodnost obeh akterjev, vendar je še bolj pomembno vprašanje, ali bo Google uspel vnovčiti predstavitev na CES-u?


3. Televizije se premikajo proti 8K

TV tehnologija v zadnjih nekaj letih ni ravno rasla, temveč je bolj kot ne stagnirala. Industrija se je nekako ustavila pri OLED in LCD (LED) panelih, prav tako pa sta 4K in HDR tehnologija postali skorajda že standard. Pametne televizije so vedno vroča tema, ko govorimo o CES-u, vendar so še prej kot to bolj pomembni dodatki, ki jih povežemo s televizijami, ki potemtakem postanejo sekundarnega pomena.


Ena stvar, katero bodo potrošniki vedno razumeli, so piksli. Ravno zato bomo na letošnjem CES-u slišali veliko o 8K tehnologiji. Ta bo sčasoma verjetno že prišla, ampak še prej pa nas čaka množična uporaba 4K tehnologije, ki še vedno ni nišla tistega pravega ritma v smislu prodaje.


4. Zdravstvena tehnologija – fitnes tehnologija

Merilniki aktivnosti, pametne ure in števci korakov so bili pred časom glavne zvezede CES-a. V zadnjem času lahko vidimo, da temu ni več tako. Trg fitnes nosljivih naprav je praktično že naredil svoje, zdaj pa je čas, da vsa ta senzorna, pametna tehnologija naredi korak naprej, V bistvu ga je že, kajti zdravstvena tehnologija že presega preproste nosljive naprave.


Recimo, če vzamemo za primer tehnologijo spanja, ki danes vključuje vse od kakovosti vzmetnic, do “white noise” naprav, ki vplivajo na kvaliteto spanja. Osvežilci zraka inkorporirajo pametno tehnologijo in nove oblike dizajna ter na tak način prepričujejo ljudi, da jih v vse večjem številu uporabljajo v svojih prostorih. Tehnologija za izboljšanje zdravja se spreminja iz specializiranih medicinskih pripomočkov namenjenih specifičnih primerom, v potrošniško “lifestyle” industrijo, od katere lahko vsi uporabniki potegnemo nekaj dobrega.


5. Prenosniki postajajo vse bolj kompaktni in puščajo Intel za seboj

Dnevi, ko smo ljudje govorili o tablicah in telefonih kot “ubijalcih” prenosnikov so davno minili, medtem ko kategorija še vedno uspe najti načine razvoja. Biometrični dodatki kot je tehnologija prepoznavanja obraza in čitalci prstnih odtisov so vse bolj prisotni, prav tako pa se manjša tudi velikost, kajti vse več podjetij predstavlja izjemno tanke robove, premikajo pa se tudi iz klasičnih USB vhodov na USB-C.


Še ena stvar, od katere se bodo prenosniki počasi poslovili: Intel in x86 procesorjev. Qualcommov 8cx čip, ki je bil predstavljen decembra, se bo po vsej verjetnosti začel pojavljati v produktih po sejmu, kar pomeni, da bo tudi več prenosnikov ponujalo LTE povezljivosto.

6. Avtonomni avtomobili bodo dobili podporna omrežja

CES je sčasoma postal tudi pomemben prostor za predstavitev tehnologije samovozečih se vozil, vendar je napredek na tem področju dokaj počasen: govorimo o manjših izboljšavah LiDAR-jev, manjših komponentah in algoritimih, ki poskrbijo za bolj tekočo vožnjo. Trenutno poteka najbolj zanimiva debata o vsem, kar je “zunaj” avtomobila in vseeno vpliva na avtonomno vožnjo.

Spet se ustavimo pri 5G tehnologiji, ki vpliva na “vehicle-to-vehicle (V2V), vehicle-to-infrastructure (V2I), in vehicle-to-everything (V2X)” komunikacijske sisteme, ki iz dneva v dan postajajo bolj izpopolnjeni. Razvojna podjetja so se ponovno začela zanimati za vprašanja o tem, kako bo avtonomna tehnologija vplivala na dostavna vozila in celo traktorje.


7. Navidezna resničnost se širi nišno

Tehnologija navidezne resničnosti je naletele na krizo. Pokemon Go je praktično stvar preklosti, na vašem iPhonu nikoli ne uporabljate Measure aplikacije in poleg tega ne pomaga niti dejstvo, da je VR bil večinoma v fazah testov. Ne glede na to je navidezna resničnost uspela obdržati pravo hitrost razvoja na določenih področjih: ekrani v čeladah, pametna očala in AR zdravstveni sistemi – vse to bi naj bilo na letošnjem CES-u zelo pomembno in četudi navidezna resničnost ni ravno najbolj popularno področje tehnologije, bo z majhnimi koraki prišla še kako daleč.


Prijavi napako v članku