Programska oprema
16.03.2006 08:40
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

60 odstotkov brezžičnih omrežij s preslabo zaščito


Brezžična omrežja so še vedno precej slabo zaščitena.

Panda Software je s pomočjo pandinih laboratorijev objavila poročilo z naslovom “Varnost v brezžičnih omrežjih”, ki osvetljuje varnostne pomankljivosti v WEP, najbolj pogosto uporabljenem protokolu v Wi-Fi okolju, kot tudi ostalih relativno zanesljivih sistemih, kot so WPA ali WPA-PSK. Raziskave so pokazale da dejansko 60 % omrežij sploh nima nikakršnega varnostnega sistema.

Študija vsebuje vpeljavo brezžičnih omrežij in serijo osnovnih konceptov, preden preide na opisovanje glavnih varnostnih protokolov, kot so WEP in WPA in njihove glavne šibkosti. Dokument podobno prikazuje vpogled v prevzete portale, ki se uporabljajo za regulacijo povezav v odprtih omrežjih, kot so letališča, hoteli in ostala javna mesta. Študijo si lahko ogledate ali prenesete na svoj računalnik s spletne povezave http://www.pandasoftware.com/wifi/.

Zaključki raziskave študije so jasne: varnost WiFi omrežij je, v splošnem, nezadostna. Medtem ko ima najbolj pogosto uporabljan protokol za varnost omrežij WEP veliko ranljivosti, so najbolj učinkoviti protokoli, kot so WPA ali WPA-PSK, komajda sploh uporabljeni. Pandni laboratoriji so imeli te rezultate in okoliščine možnost preveriti preko serije wardriving raziskav, ki so bile izvedene mednarodno v državah kot so Švedska, Slovenija, Kanada ali Argentina, v katerih skoraj 60 % omrežij primankuje zaščite. Wardriving vključuje odkrivanje brezžičnih omrežij na določenih poteh, kjer so uporabljeni z WiFi opremljeni laptopi, in software za odkrivanje omrežij.

Brezžična omrežja predstavljajo okužen kanal za tihe škodljive kode in usmerjene napade, saj so ti vhodna točka v omrežja podjetij. Ne le, da dovoljujejo hekerjem, da se vtihotapijo, ampak tudi škodljivim kodam vseh vrst: vključujoče tistih, ki so bile ustvarjene za specifične napade.


Prijavi napako v članku