Računalništvo, telefonija
13.10.2019 07:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5G tehnologija prihaja v letu 2020 v vse sfere

.. O tem, kako bo prihod 5G tehnologije spremenil naša življenja, obstaja ogromno takšnih in drugačnih napovedi. Kakšna pa je realnost in kaj lahko pričakujemo že prihodnje leto? ..
5G tehnologija v letu 2020 prihaja v vse sfere uporabniških naprav
5G tehnologija v letu 2020 prihaja v vse sfere uporabniških naprav

Kljub temu, da “svetlobne hitrosti” prenosa podatkov že počasi prihajajo na telefone, da proizvajalci avtomobilov že izdelujejo samovozeča vozila, ki se med seboj pogovarjajo, da obstajajo prvi poizkusi operacij na daljavo in da 5G tehnologija ponekod že nadomešča klasično Wi-Fi povezavo, se vse to še vedno zdi kot daljna prihodnost. Ne glede na vse, smo lahko veseli, da je končno viden napredek na tem področju.

Qualcomm, ki izdeluje čipe in modeme, ki jih bodo potrebovali vsi 5G telefoni v ZDA, je že objavil načrt, v katerem lahko vidimo, kdaj bo 5G tehnologija po njihovih pričakovanjih resnično zaživela. Qualcomm pa ni edini veliki igralec na tem področju – Huawei, Nokia in Ericsson prav tako intenzivno razvijajo dotično tehnologijo – vendar je Qualcomm z obsežnostjo investicij v razvoj 5G tehnologije daleč pred vsemi.


Torej, poglejmo si 5 področij razvoja 5G tehnologije, ki bi lahko kmalu vplivala na vse nas.


Vsi “high-end” pametni telefoni bi lahko leta 2020 dobili 5G tehnologijo

Qualcomm je že govoril o tem: naslednje leto bodo vsi premium telefoni podpirali 5G tehnologijo. Gre vsekakor za zelo samozavestno izjavo, ki napoveduje nov trend pri telefonih, kot so Galaxy Note 10 Plus 5G, LG V50, OnePlus 7 Pro 5G in ostali. Kljub temu moramo vse to vzeti z rezervo.


Vzorec je trenutno nastavljen tako, da lahko pričakujemo dražje različice premium telefonov, opremljene s 5G tehnologijo, nekaj takega, kot pri modelu Galaxy S10 Plus (ki je sicer 4G) in Galaxy S10 5G. Pomembno je izpostaviti še to, da bodo 4G verzije kljub prehodu na 5G še vedno zaželjene predvsem zaradi nižje cene. Proizvajalci pametnih telefonov zadnje čase vedno bolj želijo na trg poslati naprave vseh cenovnih razredov.


Medtem ko naslednje leto pričakujemo več 5G telefonov, obstaja torej predvsem bolj realna možnost, da bomo v večji meri dobili 5G različico za vsako od večjih znamk. Da bodo omrežja do konca razvita, cene naprav 5G bodo nekoliko padle pa je naša napoved za leto 2021.


Kar se tiče mobilne telefonije in integracije 5G tehnologije, je treba posebej opozoriti na podjetja, ki bi lahko ponudila 5G ekskluzivne naprave, recimo upogljive telefone in cenovno dostopne 5G telefone, ki bodo usmerjene na specifične trge – recimo Galaxy A90 5G. Tudi države z bolj razvitim 5G omrežjem, kot je recimo Koreja, bodo dobile več 5G naprav (brez 4G opcije).


5G prenosniki prav tako prihajajo leta 2020

Lenovo je že objavil novico, da izdelujejo 5G povezljiv prenosnik, ki naj bi izšel v začetku leta 2020. Nobeno presenečenje ne bo, če bomo izvedeli še za kakšne druge 5G prenosnike, po vsej verjetnosti na januarskem velikem tehnološkem dogodku CES. Po vsej verjetnosti še nekaj časa ne bomo dobili komercialne različice 5G prenosnika za masovno prodajo. Prepričani smo, da proizvajalci želijo takoj na začetku zavzeti vodilni položaj na trgu, tako kot to počnejo pri mobilnih telefonih.


Prve izkušnje s ponudniki 5G tehnologije niso bile idealne, kar je normalno, saj je pokritost z omrežjem in zanesljivost le-tega še v povojih. Ko bodo enkrat ponudniki, kot so Verizon, Sprint/T-Mobile in AT&T začeli z resno implikacijo 5G tehnologije, lahko pričakujemo, da bodo s tem omrežjem opremljene celotne soseske in mesta. Qualcomm je prepričan, da bo apetit po 5G tehnologiji vedno večji.


Vodilni proizvajalec procesorjev za mobilne naprave že poganja “always-connected” 4G prenosnike, kot je recimo Asus NovaGo. “Always-connected” 5G PC-ji pa so nekaj povsem novega in še korak naprej.


Glavna razlika med 5G telefoni in 5G prenosniki je, da bo slednjih precej manj, tudi ko bo 5G tehnologija bolj stabilna in širše dostopna. Telefoni so tako ali tako vsi priklopljeni na omrežje. S prenosnikom brez mobilnih podatkov pa lahko delamo povsem brez težav, le če imamo Wi-Fi povezavo.


5G, ki nadomešča vaš Wi-Fi router

5G “hubi”, ki delujejo kot vaš domači Wi-Fi, so že med nami. Eden od primerov, kjer 5G deluje kot Wi-Fi router je HTC 5G Hub. Vsebuje napravo, ki jo priključimo v naš obstoječi router in na tak način dobimo domačo povezavo v obliki valov mmWave.


Fiksna 5G tehnologija uporablja drugačno omrežje kot mobilni telefoni (ne gre za isto stvar kot postavljanje vroče točke), vendar je narejena tako, da dosega iste hitrosti, recimo med 500 Mb/s in 1 GB/s.


Danes, če recimo živimo na pravem mestu, se lahko povežemo na 5G omrežje, vendar je trenutno vse skupaj še zelo v povojih. Naprave, ki to nudijo, so maloštevilne, obseg, ki ga omrežje dosega, pa je majhen.


Samovozeča vozila, ki se med seboj pogovarjajo

5G povezani avtomobili so eden najbolj obleganih tehnoloških trendov na tehnološkem zemljevidu 5G tehnologije. Qualcomm zelo rad pokaže primerjavo med samovozečimi vozili, ki so opremljena s 5G tehnologijo in vozili, ki niso. 5G senzorji so sposobni zelo hitro procesirati informacije s strani ostalih povezanih vozil, razumejo tudi, kdaj se odpirajo vrata, kje so kakšne ovire in kdaj pešci prečkajo ulico. Na koncu demo prikaza Qualcomm pokaže, da 5G povezana vozila dosegajo boljše rezultate kot ostala vozila.


Realnost je lahko še desetletja daleč. Zgoraj opisana sposobnost sistemov (ki jo Qualcomm imenuje 5G NR Cellular V2X) naj bi izšla leta 2021, ko bi lahko dobili prve komercialne implikacije. Predno 5G tehnologija v samovozečih vozilih postane nekaj vsakdanjega, pa se morajo ta vozila izkazati v prometu.

Prvi avtomobili, ki lahko brez voznikov ali ostalih zunanjih akterjev vozijo sami, bi lahko v uporabo prišli leta 2020, kljub temu pa bi bili redki in močno regulirani. Po vsej verjetnosti bo v uporabi zgolj nekaj testnih vozil, ki bodo delovala pod točno določenimi pogoji. Varnost samovozečih vozil je občutljiva tematika in industrija bo po vsej verjetnost zelo pazljivo pristopila k reševanju tega izziva.


Cenovno ugodnejša in energetsko varčna 5G tehnologija za pametne ure

5G tehnologija je draga – od čipov do naprav in ponudnikov, ki storitev omogočajo. Za nosljive naprave, kot so pametne ure, merilniki aktivnosti in pametna očala, bi lahko celostna 5G oprema bila preveč. Cena bi bila previsoka za normalno, komercialno rabo. Na drugi strani pa ima potencial cenovno dostopnejša 5G tehnologija, ki bo energetsko manj zahtevna.


Prijavi napako v članku