Računalništvo, telefonija
04.03.2019 09:00

Deli z drugimi:

Share

5G tehnologija na MWC-ju 2019: Vse kar je bilo povedano, pokazano in napovedano

5G tehnologija na MWC-ju 2019: Vse kar je bilo povedano, pokazano in napovedano
5G tehnologija na MWC-ju 2019: Vse kar je bilo povedano, pokazano in napovedano

V tem trenutku je zelo težko prikazati, zakaj v mobilnih telefonih potrebujemo 5G tehnologijo in ravno to je največji izziv, s katerim se ukvarjajo glavni akterji mobilne industrije. Mogoče spodnji primer nekoliko razjasni sliko.

MWC 2019 je bil priča prvi operaciji, ki jo je vodil zdravnik, ki ni bil fizično prisoten v operacijski sobi. Scena, zelo podobna seriji Grey’s Anatomy – ekipa zdravnikov in medicinskih sester bdi nad pacientom, medtem ko vsi gledajo TV ekran ob operacijski mizi. Kar naenkrat se na ekranu pojavi rumena črta, ki zdravnikom kaže, kje narediti rez. Glasovna navodila prihajajo preko zvočnika. Dr. Antonio de Lacy, vodja oddelka za abdominalno kirurgijo na kliniki v Barceloni, je direktno iz prizorišča MWC-ja vodil operacijo na drugi strani mesta. Vse skupaj je potekalo v “real time”, brez zamikov ali težav.

Zgoraj opisani primer ni izsek ene od televizijskih serij, temveč gre za čisto pravo operacijo na živem pacientu. Ta operacija pa je bila možna samo zaradi 5G tehnologije, ki se počasi širi po svetu. V tem primeru je komunikacija potekala preko 5G Vodafonovega omrežja na kliniki in 5G omrežja v hali 4 na prizorišču kongresa. “To je resnično revolucionarno in zgolj ena od prednosti 5G tehnologije”, je povedal John Hoffman, glavni izvršni direktor GSMA-ja.

5G tehnologija je bila svetu predstavljena kot revolucionarna, saj naj bi drastično izboljšala hitrost, pokritost in odzivnost brezžičnega omrežja. Hitrost bi naj bila od 10 do 100-krat večja kot smo navajeni danes, poleg tega pa naj bi bilo omrežje celo hitrejše od kabelske optične povezave. Strokovnjaki kot zelo pomembno prednost izpostavljajo še zanesljivost omrežja.

5G tehnologija bi lahko imela pomembne implikacije na področju zdravstva in ostalih področij. Dejstvo je, da se celotno človeško znanje na področju zdravstva na 18 mesecev podvoji. To pomeni, da zdravniki ne morejo slediti tempu. Če bi recimo bila možnost svetovanja specialista na daljavo, bi to precej izboljšalo kakovost zdravstvenih storitev in nenazadnje možnosti pacientov za preživetje. Prvi pogoj je, da komunikacija poteka dovolj hitro; najbolj pomembno je, da ne prihaja do izpadov. V primeru reševanja življenj bi zamude pri komunikaciji lahko pomenile, ali bo pacient preživel ali ne.

“Ko imamo 5G, ni zamud in zamikov”, pravi de Lacy. Dodal je še, da je njegova ekipa eksperimentirala z operacijami na daljavo že zadnjih 10 let, vendar do prihoda 5G tehnologije enostavno niso dobili odzivnosti, kot so si jo želeli. “Pred 5G tehnologijo smo morali sliko zamrzniti, da je nekdo lahko risal, medtem pa je operacija seveda potekala naprej”, je dodal de Lacy.

Če se vrnemo na začetek, za nas, običajne uporabnike, še vedno ne vidimo jasnega razloga, zakaj dejansko rabimo 5G tehnologijo, kajne? Način, kako uporabnikom pametnih naprav pokazati prednosti ultrahitre omrežne povezave, bi lahko bil v letošnjem letu največji izziv za celotno industrijo mobilnih naprav. Dejstvo je, da bomo čez čas vsi imeli 5G naprave, vendar je do tam še dolga pot. Do takrat bi lahko bila prodaja 5G naprav, ko še ni veliko aplikacij in storitev za dotično tehnologijo, težavna in nedobičkonosna.

Debi 5G tehnologije

Trenutno si je težko predstavljati, kako bo 5G tehnologija izgledala v praksi. Največ je seveda govora o hitrosti – celotno sezono serije bi naj prenesli v nekaj sekundah – vendar je to zgolj eden od faktorjev. Demo tehnologije kaže predvsem na načine rabe v sklopu virtualne resničnosti in “gaminga”, še enkrat pa je potrebno izpostaviti, da je težko povedati, kakšna bo razlika med 5G povezljivostjo in Wi-Fi omrežjem.

V tem trenutku praktično ni aplikacij, ki bi lahko izkoristile potencial 5G omrežja. Frederik Jejiling, vodja omrežij pri Ericssonu, pravi, da je tehnologija v fazi razvoja bila namenjena povezovanju stvari in ne telefonov. Med te stvari spadajo pametne naprave, avtomobili, roboti itd. Kakšna bo torej prava 5G mobilna aplikacija? “Le kdo bi si mislil, da bomo v času 4G tehnologije dobili Uber?”, se sprašuje Jejiling. Po svetu je ogromno inovativnih ljudi, ki lahko s pravo tehnologijo v rokah delajo čarovnije.

Skoraj vsi proizvajalci pametnih telefonov bodo presedlali na 5G tehnologijo. Samsung, največji svetovni proizvajalec, je pred letošnjim MWC-jem razkril svoj prvi 5G telefon na svojem dogodku Unpacked v San Franciscu, Oppo je prejšnji teden javno govoril o svojem prvem, še neimenovanem 5G telefonu. Huawei je na MWC-ju predstavil 5G Mate X, poleg tega pa je Xiaomi razkril podrobnosti novega modela Mi Mix 3 5G. MWC je bil za 5G tehnologijo resnično pomemben – debi modelov LG V50 in ZTE Axon 10 Pro, Sony in OnePlus pa sta razkrila prototipe naprave, ki naj bi izšle še letos.


“To, čemur ste priča zdaj, je zgodovina”, je povedal Donovan Sung, direktor produktnega menedžmenta pri Xiaomiju, ki je na MWC-ju razkril svoj prvi 5G telefon. Sung je ob predstavitvi opravil prvi videoklic preko omrežja 5G. “To je sploh prvič, da smo naredili videoklic izven meja Kitajske v zgodovini podjetja”, je še dodal.


Na MWC-ju 2019 so podjetja od Ericssona do giganta Samsunga novinarjem in ostalim obiskovalcem prikazala še ostale razloge, zakaj bomo potrebovali 5G omrežje. Večina teh načinov rabe je bila usmerjena v igranje iger ali VR.


Za zdaj je večina načinov uporabe 5G tehnologije eksperimentalnih, in vse dokler omrežja dejansko ne začnejo delovati in naprave izhajati, ne bomo imeli občutka, kaj bo tehnologija prinesla. Šele takrat bomo lahko govorili o pravi dodani vrednosti, ki jo prinaša 5G v svet medicine, industrije in pametnih domov.


V začetku opisani primer demonstracije operacije je zgolj začetek nečesa večjega. Zdravniki bodo zmožni opravljati operacije na daljavo in ne zgolj svetovati. Orodja in oprema bodo povezani preko 5G povezav, zdravniki pa bodo tisoče kilometrov stran opravljali operacije.

“Do zdaj smo povezovali ljudi in nekaj stvari, zdaj (s prihodom 5G tehnologije) bo povezano vse”, pravi Julia Velasco, direktorica za omrežja pri Vodafonu, ki je poskrbel za povezavo med kliniko in prizoriščem MWC-ja. “Enkrat, ko bo med seboj povezano vse, bodo operacije na daljavo postale resnično fizične”, je še dodala.


Prijavi napako v članku