Telefoni
02.02.2021 08:15

Deli z drugimi:

Share

5 stvari, ki si jih želimo od Samsunga v 2021

5 stvari, ki si jih želimo od Samsunga v 2021
5 stvari, ki si jih želimo od Samsunga v 2021

Obstaja pet področij, kjer od Samsunga pričakujemo, da bo v letošnjem letu naredil kak korak naprej. Od procesorjev do bolj kompaktnih naprav, več fokusa na sami vrednosti telefonov in seveda ne smemo pozabiti na zložljive telefone.

Samsung je preživel kar pestro leto 2020. Kljub temu, da se lahko pohvali z nekaj uspešnimi zgodbami, kot so Galaxy S20 FE, Galaxy Z Fold 2 in serija Galaxy A, glavna Samsungova linija Galaxy S20 ni dosegla pričakovanih rezultatov, prav tako pa ne moremo trditi, da serija Galaxy Note ravno blesti.

Je pa leto 2020 Samsungu prineslo pomembno lekcijo, in sicer, da ne potrebujemo (ali si želimo) vsi ravno pametnega telefona za 1.000 ali več evrov. Večino Samsungovega uspeha v 2020 gre pripisati ravno cenejšim produktom, delno verjetno zaradi pandemije, pa vendarle.

V letu 2021 se mora Samsung osredotočiti na “denarnici prijazen” segment naprav, poleg tega pa mora še več truda vložiti v segment “flip” zložljivih telefonov, kajti to je trg, na katerem Samsung trenutno dominira. V letu 2021 je kar nekaj stvari, katerih se veselimo in jih tudi pričakujemo od Samsunga. Pa si poglejmo 5 najbolj pomembnih:

1. Več fokusa na vrednost

Spletni portal Android Authority je razglasil Samsung Galaxy S20 FE za “svoj najljubši telefon v 2020”. Zakaj? Zaradi razmerja med vrednostjo in specifikacijami. Ravno to, slabo razmerje, pa so po drugi strani očitali Samsungovim glavnim imenom, torej serijam Galaxy S in Galaxy Note. Izkazalo se je, da Samsung dosega boljše rezultate, če na trgu ponuja kvalitetne naprave za dostopno ceno.

V letu 2021 zato pričakujemo in upamo, da bo Samsung še več pozornosti namenil sami vrednosti naprav in zgoraj izpostavljenemu razmerju. S tem seveda ne želimo povedati, da telefoni Galaxy S niso vrhunski in da novi Ultra model ni dih jemajoč. Glavno sporočilo je, da enostavno težko najdemo racionalno razlago za cene telefonov, ki segajo tudi do 1.400 evrov, medtem ko brez težav najdemo telefone, ki nam nudijo vse, kar potrebujemo za četrtino te cene.

2. Samsung mora prepričati ljudi, da so zložljivi telefoni uporabni

Samsung je že obljubil več zložljivih modelov v letu 2021, med katerimi bi naj bili nekateri tudi ugodnejši, ne pa poceni. Dejstvo pa ostaja, da nas mora Samsung najprej prepričati, zakaj bi si takšen telefon sploh želeli. Ko enkrat “wooow” efekt splahni, kaj je dejansko tisto, kar nam zložljiva naprava, kot je Galaxy Z Fold 2 lahko ponudi?


Vedno se najde skupina entuziastov, ki bo ne glede na vse zagovarjala določeno tehnologijo in enako velja za zložljive telefone. Tisto, kar pa želimo mi, je slišati razloge, zakaj zložljivi telefoni, iz ust Samsunga. To enostavno moramo videti v oglasih, še posebej pa mora Samsung poskrbeti za podporo s kvalitetno programsko opremo in aplikacijami, ki bodo dokazovale ne samo, da si zložljivih telefonov želimo, temveč da jih potrebujemo.


Če torej Samsung želi v 2021 masovno prodajati zložljive naprave, potem mora biti to njegova glavna prioriteta. Poleg tega pa bi moral intezivno delati tudi na izboljšanju obstoječega dizajna, ki mora postati bolj trpežen in cenejši. Ne potrebujemo nešteto različnih modelov, potrebujemo mogoče enega ali dva, ki delujeta dobro in ki lahko zdržita nekaj let, pred ju polomimo. Glede na to, da na trgu zložljivih pametnih telefonov praktično ni konkurence, bi moral Samsung intezivno delati na tem.


3. Eleganten in manj kičast uporabniški vmesnik

Če pogledamo v zgodovino Samsungovih preoblek Androida, najdemo kar nekaj pomanjkljivosti in predvsem nezadovoljstva uporabnikov. Najprej je bil TouchWiz, potem Samsung Experience in zdaj je One UI, uporabniški vmesnik, s katerim je večin uporabnikov kar zadovoljna. Ugotovimo lahko, da manj kot Samsung posega v izgled Androida, bolj so uporabniki zadovoljni. Torej, če bo Samsung še naprej delal na elegantnem, gladke in karseda manj kičastem uporabniškem vmesniku, bo super.


4. Kompaktne (vendar še vedno zmogljive) telefone

Mnogi med vami se verjetno strinjate, da velikost telefonov v zadnjih letih presega vse meje normale kajne? Samsung je z linijo “e”, predvsem z modelom Galaxy S10e, bil zagotovo na dobri poti, da ustreže marsikateremu uporabniku, vendar se je zelo hitro odločil, da konča zgodbo linije “e”. V letu 2020 se je Samsung enostavno odločil za “velikost”.


To ni bila najboljša poteza. Google Pixel 4a, Pixel 5, Apple iPhone SE in iPhone 12 Mini, celo Sony Xperia 5 II,

so dokazali, da ne samo kritiki, temveč predvsem kupci, iščejo bolj kompaktne naprave.

Glavni problem seveda ni povezan z iPhonom 12 Mini in Sony Xperio 5 II, namreč dejstvo je, da večina kompaktnih telefonov ni tako zmogljiva, kot njihovi večji konkurenti. Samsung, bolj kot katerikoli drugi Android proizvajalec, je zdaj v odlični poziciji, da ta problem v letu 2021 reši. Ne glede na to, kakšna je strategija Samsunga na področju razvoja pametnih telefonov, enostavno ne more mimo zelo očitne želje kupcev po kompaktnih in hkrati zmogljivih telefonih.

5. Manj Exynosa in več Qualcomma

Za konec smo prihranili najboljše. Samsung po različnih koncih sveta prodaja iste telefone, za isto ceno, z zelo različno procesno močjo. To se v letu 2021 mora ustaviti, ali pa se mora vsaj karsead skrčiti. Exynos procesorji postajajo vedno boljši in tudi novi Exynos 2100 – Samsungov odgovor na Qualcommov Snapdragon 888 – bi naj bil zelo zmogljiv.

Po pisanju portala Android Authority bi naj vsaj en Samsungov telefon v letu 2021 imel Qualcommov procesor, ne glede na trg, o katerem govorimo. Na žalost ta telefon ne bo nekaj podobnega, kot je Galaxy S20.

Kar si za konec želimo od Samsunga v 2021 je malce več kohezivnosti, ko govorimo o procesorjih. Sicer smo prepričani, da bodo uporabniki izven meja ZDA še vedno deležni procesorjev Exynos in ne Qualcomm, upamo pa, da se bo ravnotežje vseeno nekoliko nagnilo na stran Qualcomma.


Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več
Zlati partner

VERACOMP d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 50
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več