Računalništvo, telefonija
24.12.2019 15:00

Deli z drugimi:

Share

5 nasvetov, kako s svojim življenjepisom premagati stroge zahteve HR robotov

5 nasvetov, kako s svojim življenjepisom premagati stroge zahteve HR robotov
5 nasvetov, kako s svojim življenjepisom premagati stroge zahteve HR robotov

Proizvodna delovna mesta še zdaleč niso edina, ki se vedno bolj soočajo z avtomatizacijo. Ravno nasprotno, večina vseh življenjepisov, ki jih bodoči in potencialni zaposleni pošiljajo na naslove srednjih in večjih korporacij, človek sploh več ne pogleda. Namesto tega moderne korporacije uporabljajo HR bote, ki jih uradno imenujemo ATS (»applicant tracking systems«).


Po pisanju časnika Wall Street Journal 90% velikih podjetij že uporablja ATS. Če čisto na hitro razložimo princip delovanja tovrstnih sistemov, delujejo tako, da skenirajo življenjepise, analizirajo ključne besede in fraze ter glede na to rangirajo kandidate. Več, kot sistem ugotovi ujemanj ključnih besed, višje med kandidati bo posameznik – ob tem je pomembno izpostaviti, da vse ključne besede niso ocenjene enako, torej imajo določeno večjo težko kot druge. Življenjepisi in prijave na prosta delovna mesta, ki so višje rangirana s strani ATS-ov, pregledajo rekruterji in kadrovniki, medtem ko ostali življenjepisi ne pridejo na vrsto.


Kljub temu, da ATS sistemi pomagajo podjetjem na različne načine, je glavna naloga, ki bi morala skrbeti bodoče iskalce zaposlitve, to, da optimizirajo svoje življenjepise. Torej, katere so najbolj pomembne skrivnosti, ki jih moramo prepoznati, če želimo pretentati HR bote?


Poskrbite, da oddate Word dokument

Prvi korak, ki je že ključen je, da poskrbimo, da ATS sploh lahko prebere naš življenjepis. Trenutno še vedno velja, da je univerzalni jezik dotičnih sistemov Word jezik. Če torej oddamo Word dokument, ne moremo zgrešiti. Poleg tega moramo paziti, da ne vključujemo tabel ali slik, kajti boti teh ne bodo mogli prebrati. Kljub temu, da mnogi sistemi brez težav skenirajo tudi PDF ali RTF dokumente, verjetno ne želite tvegati po nepotrebnem, je tako?


Še en koristen nasvet: tudi, če nimate programa Microsoft Word, lahko dokument shranite v Word doc verziji. Recimo brezplačna spletna orodja, kot je Google Docs, omogočajo takšno shranjevanje.


Ne pretiravajte s kreativnostjo pri naslovih

Za nekatere med nami je že skorajda v našem DNK-ju, da skušamo izstopati iz povprečja tako, da delamo različne stvari nekoliko drugače od drugih. Konec koncev, kako pa naj drugače izstopamo med množico kandidatov za neko delovno mesto? Ravno zato se nam zdi logično, da poizkusimo in popestrimo stvari recimo z inovativnimi naslovi. Kakorkoli že, v primeru HR botov, pretiravanje pri inovativnosti ni najboljša izbira.


ATS sistemi so seveda zvesti svoji robotski naravi, kar pomeni, da zahtevajo robotsko raven vsebine. Če nek naslov ni programiran v njihovo bazo podatkov, ga enostavno ne morejo prepoznati. To pomeni, da je najbolje, kar lahko naredimo, da izberemo najbolj generične naslove, kot so recimo »Delovne izkušnje«, »Zgodovina zaposlitev« itd.


Uporabljajte spletna orodja za ključne besede

Z uporabo orodij, kot je Jobscan, lahko hitro ugotovimo, kako dobro se naš življenjepis sklada z nekim opisom dela. Vse, kar moramo narediti je, da prilepimo tako življenjepis kot opis dela v za to namenjeni polji in izberemo »Scan«. Orodje vam bo ponudilo rezultat usklajenosti, glede na to, kako dobro se sklada opis dela z življenjepisom. Poleg vsega tega orodje nudi ostale uporabne informacije, kot so, kako dobro nam je uspelo kvantificirati določene dosežke in izobrazbo.


Kopirajte opis delovnega mesta

Obstaja velika verjetnost, da bodo ATS sistemi iskalni iste ključne besede, ki so izpostavljene v opisu delovnega mesta. Ni boljšega načina, kako pokriti vse potrebne zahteve, kot da natančno preberemo opis delovnega mesta in kopiramo relevantne ključne besede v naš življenjepis. Na primer, če v opisu dela piše, da si želijo nekoga z veščinami spletnega marketinga, moramo poskrbeti, da bo ta besedna zveza nekje v življenjepisu.


Dober način, kako vključiti čim več besednih zvez, ki jih iščejo ATS sistemi je, da preprosto vključimo posebno sekcijo: veščine. Tukaj lahko dobesedno naštejemo vse, kar vemo, da sistem išče.


Poskrbite, da bo vaš življenjepis napisan profesionalno

Ko govorimo o nečem, kar je tako pomembno, kot je življenjepis, moramo poskrbeti, da je ta napisan resnično profesionalno. To pomeni, da lahko pisanje življenjepisa prepustimo »profesionalcu«. Obstajajo podjetja, ki se že ukvarjajo samo s tem, torej pisanjem življenjepisov, ki so optimizirani za ATS analizo. Sicer vas bo takšno pisanje stalo nekaj denarja, vendar boste povečali možnosti, da bo HR bot zadovoljen z izdelkom.


Prijavi napako v članku