Avtomoto
29.12.2022 14:26

Deli z drugimi:

Share

5 avtomobilov, ki končujejo svojo pot v 2023

Vašemu najljubšemu avtomobilu se morda izteka čas.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Medtem ko se mi veselimo prihoda novega leta, se istočasno marsikateremu avtomobilu izteka življenjska doba. Poglejmo si, kateri avtomobili ne bodo preživeli leta 2023.

Foto: Ford

Ford GT

Fordov najnovejši superavto počasi zaključuje svojo zgodbo. Medtem ko je bil GT prvotno načrtovan za 250 primerkov od leta 2016, je povpraševanje pomagalo Fordu upravičiti razširitev proizvodnje na 1000 primerkov več, kot je bilo prvotno načrtovano. A vsega dobrega je enkrat konec in GT ni izjema. Ford GT se bo poslovil s cestno in dirkalno različico, ki bo vsebovala kar nekaj opaznih sprememb.

Foto: Acura

Acura NSX

Podobno kot Ford GT je Acura leta 2016 iz pepela dvignila legendarno ime NSX in mu dodala sodoben pridih. Na začetku so se pojavljale špekulacije o NSX s pogonom na V10 motor, vendar so inženirji na presenečenje in nezadovoljstvo mnogih predstavili NSX s hibridnim pogonskim sklopom. Kljub temu, da je športni avtomobil naletel na številna neodobravanja, ja Acura pripravila zabaven športni stroj, ki je spoštoval svoje legendarne predhodnike. Po 5 letih proizvodnje pa se bo Acura NSX po koncu tega modelnega leta zopet morala posloviti.

Foto: Kia

Kia Stinger

Kia Stinger je avtomobil, ki si ga je želel marsikateri navdušenec – športna limuzina na zadnji pogon. Nadobudnež je svojo pot začel leta 2017 in sledil formuli uspeha, ki jo je v preteklih letih izpopolnila Kia. Na žalost Kia Stinger ni dosegla pričakovanega prodajnega uspeha. Posledično so se začele pojavljati govorice o ukinitvi proizvodnje. Kia je pred kratkim uradno sporočila, da bodo ustavili proizvodnjo Kie Stinger po modelnem letu 2023. Korejski proizvajalec avtomobilov bo pred tem lansiral posebno izdajo Tribute Edition, ki bo omejena na 1000 primerkov po vsem svetu.

Foto: Stellantis

Dodge Charger & Challenger

V začetku tega leta je Dodge napovedal, da se izjemno priljubljena generacija modelov Charger in Challenger bliža koncu. Tako kot Kia Stinger bodo tudi ti modeli v prodaji do leta 2023. Leta 2008 je Dodge iz upokojitve potegnil registrsko tablico Challenger, ki je bila v mirovanju od leta 1983. Ta se ni vrnil v enaki različici kot iz 80. let, ampak je navdih črpal pri ikoničnem avtomobilu E-Body. Preden se v podjetju zopet poslovijo od blagovne znamke, bodo pripravili posebni model Last Call. Po vsej verjetnosti to ne bo zadnji hura tega avtomobila. Limuzina Charger, čigar začetki segajo v leto 2011, se bo prav tako poslovil v letu 2023.

Foto: Honda

Honda Insight

Upokojitev Honde Insight zagotovo ni tako razburljiva novica kot upokojitev Dodge Challenger in Ford GT. Toda za tiste, ki so z navdušenjem spremljali razvoj tega simpatičnega avtomobila, je to žalostna novica. Honda Insight in Toyota Prius sta pionirja hibridne tehnologije. Insight je svoje življenje začelo pred 20 leti, njegova zadnja različica pa je luč sveta ugledala 2018. Ker nima tako slavnega rodovnika kot njegovi zgornji kolegi, je verjetnost, da se bo Insight kdaj koli vrnil, majhna. Honda bo Insight zamenjala s Civic Hybrid.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Zlati partner

Medic sistemi d.o.o.

Jerebova ulica 18, 8000 Novo mesto, Tel: 07 332 16 10
Kdo smo? Smo družinsko podjetje z več kot 35 letno tradicijo poslovanja.Smo informacijsko podjetje, ki skrbi za trajnostni razvoj kakovostne storitve in rešitev.Smo pravi ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več