Računalništvo, telefonija
10.08.2015 13:17
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

4 pravila za dober naslov članka

Ali veste, da so naslovi na spletni strani vredni 90 % oglaševalskega denarja!?
Logo Dominatus d.o.o.
Logo Dominatus d.o.o.

Ste se kdaj vprašali, kakšno funkcijo imajo naslovi na spletnih straneh, blogih, e-pošti … torej na spletu? V osnovi delujejo podobno kot pri branju časopisa. Večina bralcev najprej preleti naslove in se na podlagi zanimivosti odloči, ali bodo članek prebrali ali ne.


David Ogilvy, ki je v svetu poznan kot oče modernega oglaševanja, je rekel, da »v povprečju 5x več ljudi prebere naslov kot pa vsebino«.

O tem, zakaj so pravilno oblikovani naslovi tako pomembni, smo se pogovarjali z Juretom Adlešičem iz podjetja Dominatus, ki je prepričan, da bodo:

  • dobro napisani naslovi kupce pritegnili, da preberejo celotno vsebino,
  • slabo napisani naslovi pa bodo kupce prepričali, da svoj denar zapravijo drugje!

Dobri naslovi so vredni 90 % oglaševalskega denarja!

Naslov si lahko predstavljate kot češnjico na vrhu ogromnega kosa torte. Bralčevo pozornost mora pritegniti tako močno, da bo hotel takoj pojesti cel kos in ugotoviti, kakšnega okusa je.

Dober naslov mora:

  • pritegniti bralčevo pozornost,
  • v hipu posredovati bistvo sporočila,
  • bralca kot vakuum posrkati v branje vsebine.

Ko razmišljate o tem, kako napisati naslov ali podnaslov, imejte vedno v mislih, da so naslovi vedno namenjeni izključno bralcu! Z naslovom mu morate predstaviti, kakšno korist bo imel, če vsebino prebere … potrudite se, da že v tej točki prebudite njegova čustva!

Od naslovov je torej odvisno, ali bodo šli obiskovalci brati vaša besedila ali. Ravno zato je David Ogilvy med drugim dejal tudi, da »če naslovi ne prodajo vašega produkta, ste po nepotrebnem zapravili 90 % vašega denarja«!

Ali veste koga nagovarjate … in kakšno težavo rešujete?

Preden se boste popolnoma predali viharjenju malih sivih celic s potencialnimi naslovi oz. vsebino, morate določiti, komu boste prodajali. S prodajo vaših izdelkov oz. storitev rešujete določene težave vaših kupcev. Ker vse rešitve niso primerne za vse ljudi, morate najprej določiti, kdo je vaš kupec in kaj ga zanima!


Imejte v mislih tudi bolečino, ki jo bo kupec z nakupom odpravil! Dober naslov bo bralcu povedal, kaj lahko z nakupom pridobi oz. kakšni bolečini se lahko izogne! Ne pozabite razmisliti tudi o tem, kaj in s katerimi besedami ljudje iščejo! Tako boste lahko tudi v naslovih uporabili ustrezne ključne besede in poskrbeli za boljšo uvrstitev v brskalnikih. Tako lahko združite potrebno s koristnim in ubijete dve muhi na en mah.

Kako napisati prodajne naslove, ki pritegnejo pozornost?

Da boste lažje napisali prodorne prodajne naslove, so vam v Dominatusu pripravili 4 nasvete oz. pravila, ki se jih morate držati pri pisanju!

1. Glavni namen naslova je, da kupci preberejo prvi stavek
Če z naslovom kupca prepričate, da bo prebral prvi stavek, ste tako rekoč zmagali! S tem boste poskrbeli, da vaš čas in denar, ki ste ju porabili za pisanje, nista šla v nič. Zato imejte vedno v mislih, da morate z naslovi v bralcu zbuditi dovolj čustev in zanimanja, da prebere besedilo!


2. Naslovi naj bodo edinstveni in uporabni
V naslovu morate povedati nekaj povsem novega ali pa nekaj na povsem nov in edinstven način. Če ne boste izvirni, vaši kupci ne bodo mogli narediti razlikovanja med vami in konkurenco. Posledično tudi ne bodo imeli razloga za nakup ravno pri vas in ne pri vaši konkurenci!

Povejte jim, kakšno korist bodo imeli na izviren in drugačen način! Namesto češnjice na torti kupcu raje servirajte višnjo ali jagodo! S tem boste zagotovo pihnili svež veter v kupčeve lase in jih morebiti tudi prepričali, da nemudoma opravijo nakup!

3. Pri pisanju naslovov bodite natančni
Poleg edinstvenosti morajo biti naslovi tudi natančni in izredno specifični! Bralcu morajo posredovati dovolj informacij, da ugotovi, ali ga vaša ponudba zanima ali ne. Kupcem je zanimivo tisto, kar je drugačno oz. posebno. Pritegnile jih bodo predvsem specifične lastnosti vašega izdelka oz. storitve, ki bodo … edinstveno predstavljene! J


4. Podajte občutek nujnosti
V naslovih uporabite element časa. Naslov mora vsebovati nekaj, kar bralce »prisili« v nadaljnje branje, ker nočejo zamuditi časovno omejene ponudbe. Uporabite besede kot so takoj, samo še danes do 20 h ali do 31. 3., itd. Časovne omejitve bodo v bralcu sprožile impulz za takojšnjo akcijo.

Vseh 4 pravil najverjetneje ne boste uspeli »stlačiti« v en naslov. Toda, če boste strani oz. naslove ustrezno optimizirali in vključili vsaj 1 ali 2 pravila, potem boste zagotovo napisali prodorne naslove, ki bodo kupce prepričali, da nadaljujejo z branjem … in posledično tudi opravijo nakup!


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DOMINATUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DOMINATUS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DOMINATUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE (FIŠ)

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84
Dobro fakulteto naredijo dobri profesorji in ne lepi zidovi Veliko pozornost usmerjajo v zaposlovanje predavateljev in raziskovalcev, ki imajo poleg doktorata znanosti na področju, ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Letališka cesta 29B, 1000 Ljubljana,
Endava že več kot 21 let spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo ter pomaga nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz področja financ, telekomunikacij, medijev, tehnologije, potrošniških ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več