Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
03.08.2023 15:00

Deli z drugimi:

Share

3D skeniranje za oživitev legende Audi Sport Quattro

Cestni in reli avtomobil Audi Sport Quattro je navdušil številne avtomobilske navdušence od svojega prvega lansiranja pred približno 40 leti. Nekateri ga imenujejo celo “legenda motošporta”. S pomočjo 3D skeniranja so poustvarili to ikono.

Projekt so s svojimi dolgoletnimi izkušnjami na področju adaptacije avtomobilov in tehnologije motorjev vodili strokovnjaki iz LCE Performance, v Downforce Racing pa so ponudili svoje storitve razvoja delov iz karbona.

Ekipi sta tako sodelovali pri reprodukciji Audi Sport Quattro z deli iz karbona in CFD simulacijami. Njihova replika te legende izgleda naravnost osupljivo!

GLAVNI IZZIVI

Pri tem projektu je bil glavni izziv pridobitev originalnih delov, saj jih povečini ni več možno kupiti. Veliko originalnih delov dirkalnika namreč ni več v proizvodnji, saj gre za star primer. Tudi če so bili na voljo rabljeni deli, so bili dragi za kupiti oziroma so bili potrebni obnove.

Eden izmed zaposlenih v LCE Performance je dejal: »Stari so 40 let in izgledajo obupno. Skoraj jih sploh ne morem obnoviti.«

3D skeniranje šasije s Shining3D FreeScan UE Pro

Za podjetje, ki se želi osredotočiti na zagotavljanje visokokakovostnih in vzdržljivih delov za svoje stranke, ti slabi rabljeni deli nikakor niso bili možnost.

3D SKENIRANJE S FREESCAN UE PRO JE OLAJŠALO REPRODUKCIJO DELOV

Omenjeni izziv se lahko reši na dva načina s pomočjo tehnologijo 3D skeniranja. Prvi je posnemanje novega dela s skeniranjem originala, drugi pa 3D skeniranje dirkalnika in razvoj dizajna iz nič.

V tem primeru so se v LCE Performance odločili za 3D skeniranje celotne karoserije avtomobila. Ekipa je uporabila Shining3D FreeScan UE Pro. Pred 3D skeniranjem šasije so odstranili blatnike in ostale dodatke, da bi lažje dobili “čist” 3D oziroma CAD model.

Nato so poskenirali celotno karoserijo avtomobila, s čimer so ugotovili, ali so glavne geometrije vozila nedotaknjene ali pa so bile poškodovane v morebitni nesreči.

3D skeniranje karoserije s Shining3D FreeScan UE Pro
Delni 3D podatki karoserije

3D SKENIRANJE RAZLIČNIH POVRŠIN

Z uporabo hitrega načina 3D skeniranja (“Rapid Mode”) FreeScan UE Pro je ekipa lahko preprosto in hitro pridobila visokokakovostne podatke, tudi na tako velikem objektu. Poleg tega jim ni bilo treba nanašati spreja na temne karbonske dele. Vseeno pa so slednje morali postoriti za skeniranje transparentnih površin, kot so recimo okna.

Uporaba spreja za lažje 3D skeniranje transparentnih površin (okna)
CAD model okna po 3D skeniranju

3D SKENIRANJE IN CAD MODELIRANJE ZA CFD SIMULACIJE

Po 3D skeniranju je bil čas, da na sceno stopijo inženirji iz Downforce Racing. Za izdelavo delov so uporabili natančne 3D podatke, ki so jih zagotovili iz LCE Performance.

S postopkom vzvratnega inženiringa so dodelali nekatere 3D modele, pridobljene s 3D skeniranjem in jih uporabili v CFD simulacijah za izboljšanje zmogljivosti avtomobila. CFD je simulacijsko orodje, ki se uporablja za analizo in napovedovanje obnašanja tekočin in plinov v gibanju. Z uporabo simulacij CFD je ekipa lahko preizkusila in optimizirala zasnovo novih karbonskih delov, preden so jih izdelali. To jim je omogočilo, da so izboljšali aerodinamiko avtomobila in zmanjšali upor, kar je povzročilo boljšo zmogljivost pri vsaki vožnji.

Uspeh sodelovanja med podjetjema LCE Performance in Downforce Racing je delno tudi posledica učinkovite uporabe tehnologije 3D skeniranja. To prikazuje neprecenljivo vlogo 3D skeniranja na področju dirkalnih avtomobilov, zlasti pri premagovanju izzivov kot je natančna reprodukcija delov in izboljšanje zmogljivosti dirkalnih avtomobilov.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem 3WAY d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri 3WAY d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem 3WAY d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več