Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
02.12.2022 17:09

Deli z drugimi:

Share

3D natisnjen Avatar!

Za letošnji “3WAY Open House” smo pripravili prav posebno presenečenje. Razkrili smo Avatarja, 3D natisnjeno skulpturo, ki je visoka kar 270 centimetrov! Presenečenje je uspelo, saj med dogodkom ni nihče posumil, kaj se skriva pod črnim pregrinjalom.

Zakaj Avatar?

Že od samega začetka smo si za letošnji “3WAY Open House” želeli pripraviti nekaj prav posebnega. Ob vračanju iz sejma iz Beograda je padla ideja o izdelavi Avatarja. FIlm “The Way of Water” oziroma “Avatar 2” bo namreč kot premiera na sporedu v decembru v Cineplexxu, kar je ravno mesec dni po našem dogodku. Po drugi strani pa smo želeli izdelati skulpturo, ki je zares ogromna in s tem pokazati, da se lahko s 3D printerjem naredi praktično karkoli.

CAD MODEL

Skulptura Avatarja je zelo kompleksna, a povsem izvedljiva. Osnova je bil jasno CAD model, katerega smo kupili. Sledilo je nekaj modifikacij modela, saj smo morali optimizirati nekatere dele in samo razstavljanje za transport ipd. Zamislili smo si, da bo končni izdelek sestavljen iz štirih glavnih delov – zgornji del, spodnji del, rep in skala. V samem začetku je bilo torej treba misliti že na to, kako bo kip izgledal sestavljen.

Nekaj dela je bilo okoli pritrditve repa, poleg tega pa je bilo potrebno delom v pasu dodati nekatere strukture za čvrsto združitev zgornjega in spodnjega dela. Vse to seveda z namenom, da bi kip trdno stal, ko bi ga sestavili v celoto.

Drugi spoj je bil na mestu repa, kjer smo za pritrditev uporabili vijake. Za slednje je bilo potrebno izrisati vtore v rep. Za podstavek je bila v model vključena skala, katero smo nekoliko zožili, da ni bila preširoka, poleg tega pa v njo narisati odtis stopala Avatarja. Vseeno je bilo treba upoštevati, da bo imela skala dovolj veliko površino, da bo Avatar stabilno stal.

Celoten model, ki smo ga ustrezno modificirali, je bilo potrebno pred 3D printanjem še razrezati na dele, saj so bili glavni štirje še vedno preveliki za 3D printanje v eni potezi. Zgornji del smo razrezali na 19, spodnji del na 21, skalo na 10, rep pa na 5 kosov. Med površinami razrezanih kosov je bilo potrebno izrisati še vtore za lesene moznike, ki se sicer uporabljajo pri sestavljanju pohištvenih delov. Zatem je bil naš Avatar pripravljen za 3D printanje po skupaj 55 kosih.

3D PRINTANJE

Pred začetkom 3D printanja na FFF 3D tiskalnikih smo se odločili za testni print na 3D tiskalniku na smolo. Model smo seveda skalirali na velikost 18 centimetrov, nato pa uporabili Shining3D AccuFab L4K 3D printer, ki je precizno natisnil model. Na tak način smo dobili boljšo predstavo, kako bo kip izgledal v resnici.

Za 3D tiskanje “pravega” modela smo uporabili le dva 3D printerja, in sicer FlashForge Creator 4, Intamsys Funmat Pro 410. Izbira teh dveh 3D printerjev je povsem iz preprostega razloga – imata veliko prostornino 3D printanja. Nekoliko večje dele smo printali na Creator 4, malo manjše pa na Funmat Pro 410. Za 3D tiskanje smo uporabili PLA material, ki smo ga predhodno posušili v FlashForge Drying Station, da bi zagotovili čim bolj gladko 3D printanje brez nepotrebnih težav. PLA je široko uporaben material, predvsem za izdelavo prototipov, po vrhu vsega pa je povsem biorazgradljiv. Kot zanimivost, najdaljši print je trajal kar 78 ur.

Deli Avatarja:

  • spodnji del – 21 kosov in 430 ur printanja
  • zgornji del – 19 kosov in 370 ur printanja
  • skala – 10 kosov in 480 ur printanja
  • rep 5 – kosov in 80 ur printanja

NAKNADNO DELO

Iz 3D printanih kosov smo morali ponekod odstraniti podpore, predvsem pa jih skrbno označiti, da smo vedeli, kateri kam paše. 3D printanje je jasno opravil 3D printer, nanj je bilo potrebno le poslati G-kodo z navodili, nadaljne delo pa je bilo opravljeno ročno.

Stične površine delov je bilo potrebno pripraviti za sestavljanje. V luknje smo vstavili moznike, površine premazali z epoksi smolo in jih združili. Kos za kosom je naš Avatar postajal vse večji. Skulptura je bila zaradi velikosti zanimiva že povsem neobdelana.

Sledilo pa je še najbolj “umazano” delo – kitanje in brušenje spojev. Na stičnih površinah so bili seveda vidni robovi, katere je bilo sprva zapolniti s poliestrskim kitom. Ko se je slednji posušil, so nastale izbokline, katere je bilo treba pobrusiti. Avatar je tako postal precej pisan na pogled, a smo vedeli, da bo že po nanosu temeljnega sloja vse skupaj precej drugače. Za piko na i smo s programsko opremo hyperMILL naredili program za obdelavo na CNC stroju, s katerim smo porezkali še predel oči, saj smo želeli zagotoviti kar najbolj precizno podlago za lepljenje oči.

Po sestavljanju, lepljenju, kitanju in brušenju je naš Avatar trdno stal in kazal svojo končno podobo. Potrebno je bilo le še barvanje in zaključni detajli. Pred barvanjem smo ga sprvo spihali in očistili z alkoholom, da smo odstranili prah in tako zagotovili, da se je barva dobro prijela na površino.

Temeljni nanos smo na Avatarja nanesli dvakrat, kar je razkrilo še nekaj detajlov, ki jih je bilo potrebno popraviti s kitom. Zatem smo kip še enkrat pobrusili, nato je sledil nanos bele in kasneje še modre oziroma Avatarjeve “kožne” barve.

Za konec je bila potrebna predvsem mirna roka, saj je bilo na vrsti ustvarjanje prog po telesu Avatarja in risanje številnih detajlov. Veliko dela je zahteval predvsem del v pasu in pa obraz. Za še bolj pristen izgled smo Avatarju dodali še okoli 150 centimetrov dolge lase, povezane v kito, poleg tega pa še dve manjši na predelu njegovih senc. Okoli pasu smo mu pripeli še koralde, na jamice nalepili oči in kip Avatarja je bil končan.

Skupno nam je naknadna obdelava vzela okoli 200-250 ur, kar sicer za tako obsežen in natančen projekt niti ni tako veliko. Lahko povemo, da se je bilo ob tekočem delu velikokrat težko posvečati še izdelavi Avatarja, vendar s ciljem, da ga predstavimo na našem “3WAY open House” in tako pričaramo nepozabno presenečenje, je bila motivacija vedno visoka.

RAZKRITJE AVATARJA

Kot omenjeno v uvodu, presenečenje v obliki gromozanskega “pravega” Avatarja smo pripravljali prav posebno za naš “3WAY Open House”, kamor smo povabili vse obstoječe in potencialne stranke. Postavili smo ga v kot dvorane ob LCD zaslon in ga pokrili s črno ponjavo. Prepričani smo, da nihče od udeležencev ni vedel, kaj se skriva tam spodaj, le nekaj ogromnega.

Ob njegovem razkritju se je po dvorani zaslišal glasen “uau”, kar pomeni, da je bilo veliko ljudi pravzaprav šokiranih nad videnem. Ravno to je učinek, ki smo ga z izdelavo avatarja želeli doseči. Hoteli smo pokazati, kaj vse je mogoče narediti z uporabo 3D printanja. Vsi udeleženci so se lahko z njim seveda tudi fotografirali in tako dobili sliko s prvim “pravim” Avatarjem v Sloveniji.

Po dogodku smo ga skrbno razstavili in pripeljali v naše prostore, kjer zaenkrat krasi eno izmed naših pisarn. Z največjim veseljem in zadovoljstvom se pohvalimo vsem strankam, ki ga, jasno, želijo videti v živo. Presenečenj okoli Avatarja pa z naše strani še ni konec, zato spremljajte, kaj bomo storili s to umetnino.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem 3WAY d.o.o.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
3D printerji 3D tehnologija

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem 3WAY d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri 3WAY d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem 3WAY d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več