Operacijski sistemi
26.01.2018 20:00

Deli z drugimi:

Share

3 odlične novosti sistema iOS 11.3, ki prihajajo to pomlad

3 odlične novosti sistema iOS 11.3, ki prihajajo to pomlad
3 odlične novosti sistema iOS 11.3, ki prihajajo to pomlad

Apple je za razvijalce izdal beta verzijo sistema iOS 11.3 ter objavil nekaj novosti, ki jih bo posodobitev prinesla. Predstavili vam bomo tri od teh novosti, katerih se po našem mnenju uporabniki Applovih naprav lahko najbolj veselite.

Prva je izboljšava učinkovitosti delovanja, o kateri je bilo veliko govora prejšnji mesec. Če se spomnite je Apple priznal, da se sistemi avtomatsko upočasnijo, ko se baterija začne starati. Apple je obenem razložil, da bi naj to bil nujen ukrep, kako preprečiti nepričakovane težave s sistemom in delovanjem aplikacij. Javnost ni najbolje sprejela Applovih obrazložitev in sedaj je tehnološki gigant pripravil dejansko rešitev, ki vsaj na papirju izgleda dokaj vredu. S prihodomo sistema iOS 11.3 bodo vsi iPhoni 6 ali novejši uporabnikom ponudili pogled v globino stanja baterije. To pomeni, da bo lahko vsak uporabnik sam preveril “zdravstveno stanje” baterije v nastavitvah. Apple bo sicer ponudil možnost, da vsak posameznik izbere ali bo imel novost v uporabi ali ne, svetujejo pa, da naj vsi uporabniki že iz preventive novost uporabljajo.

Naslednja novost, ki nam jo prinaša posodobitev je nadgradnja aplikacije Business Chat. Sedaj se bomo lahko direktno dogovarjali glede podpore, opravil v urnikih in plačilnih storitvah z Apple Pay-om. Po pisanju portala The Next Web se Apple že dogovarja s številnimi podjetji, ki bodo novost omogočili, gre pa za dokaj podobno zgodbo kot pri aplikaciji WhatsApp. Edina razlika je, da bo Apple omogočil direktno plačevanje z Apple Pay-om. Preden bomo lahko do potankosti ocenili kvaliteto dotične novosti bo moralo preteči še nekaj časa, saj je predvsem pomembno to, koliko podjetij in ponudnikov različnih storitev bo Applu uspelo prepričati v sodelovanje. Business Chat je tako kot prva lastnost na papirju zelo zanimiva novost, ki pa mora najprej dokazati svojo kvaliteto v praksi.


Kot zadnjo novost predstavljamo aplikacijo Health. Tako kot pove že samo ime bo aplikacija služila našemu zdravju. S pomočjo aplikacije bodo uporabniki lahko spremljali svoje zdravstvene kartoteke, ki jih imajo odprte pri bolnišnicah in ostalih zdravstvenih ustanovah, ki bodo vključene v projekt. Prav tako bodo v aplikacijo prejemali obvestila o rezultatih raznih laboratorijskih testov, informacije o zdravilih itd. Vse skupaj bo seveda zelo varno, kajti aplikacija bo ponujala zaklepanje s PIN kodo.

Poleg omenjenih večjih novosti lahko pričakujemo tudi nekaj manjših. Govorimo predvsem o novih “animoji-jih”, dodatni brazplačni glasbi v aplikaciji Apple Music in izboljšano mapiranje objektov nepravilnih oblik v ARKit-u. Na tak način si Apple želi izboljšati izkušnjo navidezne resničnosti.


Razvijalska beta verzija sistema iOS 11.3 je na voljo vsem uporabnikom, ki so se prijavili v Applov plačljivi program, ki stane $99 na mesec. Na Applovi spletni strani se lahko tudi vi prijavite na ta program in tako vedno ostanete korak pred ostalimi, ko je govora o novostih.


Na drugi strani pa lahko nekoliko počakate na javno beta verzijo, ki bi prav tako morala iziti zelo kmalu. Na ta program se lahko prijavite na tej povezavi: Beta Software Program. Ko bo na voljo javna verzija, si jo lahko iz te iste strani prenesete na svojo napravo, vendar vam svetujemo, da pred tem naredite varnostno kopijo vseh podatkov, ki jih nikakor ne želite izgubiti. Če pa se želite izogniti vsemu temu, lahko počakate na pomlad, ko naj bi po Applovih podatkih dokončno izšla nova verzija.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku