Računalništvo, telefonija
20.09.2017 19:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najslabše tehnološke napovedi vseh časov

..Čeprav se zdi, da je napovedovanje trendov in razvoja v prihodnosti včasih zelo enostavno opravilo, to ni vedno tako, saj se zmotijo tudi nekateri največji vizionarji..
Najslabše tehnološke napovedi vseh časov
Najslabše tehnološke napovedi vseh časov

Napovedovanje tehnološkega razvoja in gibanja tehnoloških trendov je postalo v zadnjem času zelo resen poklic. Veliko je namreč strokovnjakov (in tudi “strokovnjakov”), ki znajo na zelo prepričljiv način napovedati in razložiti, kaj nas na področju tehnološkega razvoja čaka jutri, čez deset let in čez 100 let. Ob tem se je včasih zanimivo ozreti v preteklost in pogledati, kako točne so bile nekatere velike napovedi velikih imen. Pogosto pridemo do spoznanja, da se velika večina napovedi niti pod razno ni uresničila, oziroma se zelo redko zgodi, da bi bila katera od napovedi povsem točna.


Med napačnimi napovedmi je prav poseben piedestal rezerviran za popolne “kikse”. Gre za izjave, ki so zaslovele samo zaradi tega, ker so bile tako napačne. Ena takšnih je zagotovo napoved prvega moža IBM-a, Thomasa Watsona, iz leta 1943, ko je dejal da “je na globalnem trgu prostora za največ pet računalnikov”. S to iztočnico vam tako predstavljamo 15 najbolj zgrešenih tehnoloških napovedi v zadnjih 150 letih, ki so se izkazale za popolno brco v temo.


1876: “Američani potrebujejo telefone, vendar mi jih zagotovo ne. Mi imamo več kot dovolj kurirjev, ki nosijo sporočila” – William Preece, Britanska pošta.


1876: “Ta telefon ima preveč pomanjkljivosti, da bi ga lahko jemali kot resno sredstvo komuniciranja” – William Orton, predsednik Western Uniona.


1889: “Igračkanje z izmeničnim električnim tokom je popolna izguba časa. Nihče ga nikoli ne bo uporabil.” – znanstvenik in izumitelj žarnice Thomas Alva Edison.


1903: “Konj je tisti, ki bo ostal. Avtomobil je zgolj muha enodnevnica. Modni krik, ki nima prihodnosti.” – Predsednik banke Michigan Savings Bank, ki je svetoval odvetniku Henryja Forda, Horacu Rackhamu, da naj ne investira v Ford Motor Company.


1921: “Brezžična glasbena skrinjica nima nikakršne komercialne prihodnosti. Le kdo bi bil pripravljen plačati za sporočilo, ki ni poslano točno nikomur določeno?”. – Sodelavec Davida Sarnoffa, pionirja amriškega radia in televizije, o nesmiselnosti investiranja v radio.


1946: “Televizija ne bo na nobenem trgu zdržala več kot 6 mesecev. Ljudje se bodo zelo hitro naveličali buljenja v plastnično škatlo vsak večer. – Darryl Zanuck, 20th Century Fox.


1955: “Sesalci na jedrski pogon bodo najverjetneje postali realnost v roku 10 let.” – Alex Lewyt, predsednik podjetja Lewyt Vacuum Cleaner.


1959: “Preden bo človek stopil na luno, bo pošta od New Yorka do Avstralije potovala zgolj nekaj ur, in sicer na vodenih raketah. Trenutno se nahajamo pred začetkom nove ere, ere vodenih raket” – Arthur Summerfield, direktor ameriške poštne službe in politik.


1961: “Prav nobene možnosti ni, da bodo komunikacijski sateliti izboljšali telefonske, telegrafske, televizijske ali radijske storitve znotraj ZDA” – Tunis Augustus Macdonough (T.A.M.) Craven, vodja ameriške Zvezne komisije za komunikacije (FCC).


1966: “Nakupovanje na daljavo je sicer povsem izvedljivo, vendar bo pogrnilo na celi črti” Time Magazine.


1981: “Mobilni telefoni ne bodo zamenjali lokalnik kabelskih sistemov” – Marty Cooper, izumitelj.


1995: “Jaz napovedujem, da bo internet zelo kmalu propadel. Upam si trditi, da bo to naslednje leto.” – Robert Metcalfe, soustanovitelj Etherneta in ustanovitelj podjetja 3Com, ki je razvijalo računalniško mrežno opremo.


2005: “Najbolj me skrbi, da na svetu ni ravno veliko videov, ki bi jih jaz želel pogledati” – Steve Chen, soustanovitelj YouTuba, ki je izrazil skrb o poslovanju njegovega podjetja na dolgi rok.


2006: “Vsi me nenehno sprašujejo, kdaj bo Apple predstavil svoj prvi mobilni telefon. Moj odgovor je najverjetneje nikoli” – David Pogue, New York Times.


2007: “Absolutno nobene možnosti ni, da bo iPhone kdajkoli prevzel vidni del tržnega deleža.” – Steve Ballmer, generalni izvršni direktor Microsofta.

Kakšne pa so vaše napovedi za prihodnost?


Prijavi napako v članku