Strojna oprema
16.11.2006 10:15

Deli z drugimi:

Share

15 let Olympusovega µ

Marca 1991 je Olympus predstavil fotoaparat, ki je brez predhodnega opozorila osvojil svet. Že prvo leto je bila dosežena rekordna prodaja, ki je presegla milijon prodanih fotoaparatov. To je bila serija µ (mju), ki ji ni bilo tekmeca, saj je postala znana po edinstveni kombinaciji odlične oblike in učinkovitosti. Olympus je nadaljeval z razvojem. Svojo prednost vodilnega položaja med kompaktnimi fotoaparati je tako skozi leta še povečal z dramatičnim porastom prodaje. Februarja 1998 je bila presežena meja 10 milijonov prodanih kosov, meja 20 milijonov pa je bila presežena v letu 2001. S tem je bil postavljen nov svetovni rekord. Serija µ (mju) zdaj praznuje 15. rojstni dan in še vedno je trdno na vodilnem mestu; do konca finančnega leta lahko pričakujemo, da bo skupaj prodanih 35 milijonov fotoaparatov iz družine µ (mju), ki so se od leta 2003 pridružili tudi številni digitalni modeli.

Začelo se je z željo razviti tak fotoaparat, ki bi omogočal odlične fotografije in s tem zbudil zanimanje za fotografijo. To so oblikovalci poskušali doseči z ekskluzivno obliko, tekočimi linijami in značilnim drsnim pokrovom objektiva. Fotoaparat pa ni bil le fantastične oblike, ampak je zadovoljeval tudi najzahtevnejše ergonomske zahteve. Modeli µ (mju) so postali znani po svoji privlačni in sodobni obliki, kompaktnosti ter po svoji odpornosti na vse vremenske razmere. Zato ni nič čudnega, da jih lahko danes vidite povsod. Ob privlačni obliki so fotoaparati µ (mju) sinonim za najsodobnejšo slikovno tehnologijo, kot je na primer izjemno natančen sistem merjenja svetlobe ali zelo kakovostni objektivi. Olympus je optimiziral tehnologijo digitalnih fotoaparatov do te meje, da fotoaparati serije µ (mju) omogočajo izjemne fotografije v praktično vseh pogojih, pa naj jih prime v roko ambiciozen ljubiteljski fotograf ali popoln začetnik. Rezultat napredka so novi modeli z ločljivostjo od 7 do 10 megapikslov, objektivi s 3- ali 5-kratnim zoomom, številni tematski programi za praktično vse situacije, običajne v fotografiranju, in tehnologijo ”BrightCapture” za odlične slike tudi pri šibki svetlobi.

Že od samega začetka je ime µ (mju) postalo sinonim za novost in to velja še danes. Danes so uporabnikom, ki živijo zelo aktivno življenje in se ukvarjajo s športi, na voljo tudi taki modeli, ki so ne le odporni na vse vremenske razmere, ampak tudi na udarce. Čestitke mju!


Prijavi napako v članku