Triki in nasveti
13.01.2022 12:02
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

12 načinov, kako v letu 2022 omejiti čas pred ekrani

Novo leto prinaša nove priložnosti za izboljšanje načinov uporabe tehnologije. Da, to pomeni nič več telefonov v kopalnicah, alternative najbolj zasvoljivim aplikacijam in še bi se našlo.

Lansko leto smo kar nekaj člankov namenili vplivu, ki ga ima tehnologija, predvsem tukaj mislimo na družbena omrežja, na otroke. Raziskave so v mnogih primerih pokazale, da lahko zmanjšanje uporabe tehnologije pozitivno vpliva na mladostnike. Seveda pa to velja tudi za vse ostale, kar pomeni, da lahko tudi odrasli razmišljamo podobno.

Pa si poglejmo nekaj načinov, kako lahko vsi skupaj v letu 2022 pridemo do bolj zdravin navad pri uporabi tehnologije.

Vsak član družine lahko zase ugotovi, koliko časa porabi za “gledanje v ekrane” in pri sebi razmisli, kakšne prake rabe tehnologije veljajo zanj. Za Applove iPhone, Android naprave, Mac in Windows računalnike lahko z le nekaj kliki pridemo do podatkov, koliko časa preživimo na napravah.

Če imate v družini kakšne zagrižene “gamerje”, jih povprašajte, koliko časa na teden preživijo za ekranom in verjemite, podatek vas lahko osupne.

Seveda ni potrebe, da bi se vsi lotili vseh spodnjih resolucij. Preprosto izberite tiste, ki se vam zdijo najbolj primerne za vas.

Naj otroci sami določajo čas, ki ga preživijo pred zaslonom

Določanje pravil glede uporabe tehnologije je najuspešnejše, če pri odločanju sodeluje celotna družina, pravi Susan Groner, mentorica starševstva. “Kaj, če bi otroke naučili, da sami nadzorujejo čas pred zaslonom?

Vprašajte otroke, koliko in kakšno vrsto časa želijo imeti pred zaslonom ter kako ga nameravajo nadzorovati. Nato jim dovolite, da ga en teden upravljajo sami. Nato se pozanimajte, kaj je delovalo in kaj ne. Ali so lahko naredili domačo nalogo, opravili gospodinjska opravila in druge dejavnosti? Ali so dovolj spali? Ali je bilo opazovanje ure uspešno in ali je treba nastaviti alarm?

Morda bo trajalo nekaj tednov, da boste to ugotovili – če sploh – vendar je Gronerjeva pravo, da ta pristop daje pomembne lekcije o upravljanju časa. Poleg tega otroci pogosteje upoštevajo pravila, ki so jih sami določili.

Dogovorite se, kdaj in kje uporabljate naprave

Z doslednimi pravili o tem, kdaj in kje lahko uporabljate naprave, lahko odpravite številne konflikte. Če se na primer družina dogovori, da pri mizi za večerjo ali ponoči v spalnici ne sme biti telefona, se o tem ni treba prepirati.

Susan Arico, trenerka za digitalno zdravje, se je odločila, da telefona ne bo več nosila v kopalnico. “Ta občutek, da moramo imeti telefon ves čas pri sebi, želim odpraviti,” je dejala.

Zmanjšajte uporabo tehnologije s pomočjo igrifikacije

Če ima vaša družina tekmovalno žilico, jo izkoristite v svojo korist, pravi Chris Flack, soustanovitelj podjetja UnPlug, ki se ukvarja s svetovanjem na področju digitalnega zdravja. Morda se starši odpovejo dvema urama na teden, ki ju porabijo za brskanje po Instagramu, otroci pa za enako količino zmanjšajo uporabo TikToka. Kdor doseže cilj, dobi pico, poraženci pa sendviče. Seveda je to zgolj primer in ideja, vendar Flack pravi, da v številnih primerih igrifikacija zelo dobro deluje.

Izberite čas za dejavnosti, ki niso povezane s tehnologijo

Ni dovolj, da izrazite željo po več časa na prostem ali več branja – točno določite ta čas in ga morda vključite v svojo rutino. Ob sobotah lahko namenite čas za družinske pohode, ob drugih dnevih pa za skupno branje.

Kompenzirajte čas pred ekrani

Da bi omogočili ostale resolucije, kot je več branja, lahko z njimi kompenzirate. Recimo, ko otroci berejo, ali opravljajo domača opravila, jim povrnite enako količino časa za brskanje po iPadu.

Poskrbite za majhne, dnevne spremembe

Če se vam zdi cel dan brez zaslona preveč zastrašujoč, vsak dan zmanjšajte uporabo zaslona. Če v celem letu zmanjšate uporabo tehnologije za dve uri na dan, se vam vrne cel mesec življenja. Razmislite o tem, da bi ukinili uro, ki jo zjutraj porabite za preverjanje novic (ali pa preklopite na podkaste) in uro, ki jo zvečer v postelji porabite za brskanje po Instagramu. Slednje je lažje, če v spalnici ni telefona.

Zamenjajte aktivnost pred ekrani

Morda si želite kvalitetnejšega in ne manj časa pred zaslonom. Če vaši otroci nenehno gledajo videe na TikToku ali YouTubu, jim dodajte izbrano vsebino, na primer pametno oddajo Netflixa. Razmislite tudi o tem, da izključite Netflixovo funkcijo samodejnega predvajanja. Ali pa jim dajte gledati nekaj poučnega – morda celo dolgočasnega. “Če je program manj privlačen, bodo posegli po knjigi,” pravi Nicole Rawson, ustanoviteljica podjetja Scree Time Clinic, mreže trenerjev za digitalno zdravje.

Prepovejte naprave med družinskim filmskim večerom

Filmski večer lahko združi celotno družino, vendar pa gledanje na telefone med predvajanjem filma ni v prid temu. Flack pravi, da že to, da so naprave med osebnimi stiki na vidiku, zmanjšuje kakovost interakcije. To je znano kot “učinek iPhona” in se pojavi ne glede na to, ali je telefon vklopljen ali izklopljen. Predlaga, da naprave pustite v drugi sobi, medtem ko se družite ob najljubši oddaji ali filmu.

Do poldneva se izogibajte družbenim omrežjem

Gospa Aricova trdi, da ji je začetek dneva brez preverjanja Twitterja ali Instagrama pripomogel k večji samokontroli nad uporabo družbenih medijev.

Najdite družabno alternativo

Za to, da ostanemo v stiku s prijatelji in družino nam ni potrebno biti del glomaznih družbenih omrežij. Ko najdemo alternativno aplikacijo, ali manjše družbeno omrežje, se lahko osvobodimo politike in drame, ki jo pogosto srečamo na ostalih, večjih platformah. Danny Groner, vodja marketinga iz New Yorka, je 31. decembra deaktiviral svoj račun na Facebooku in ga nadomestil s Substack-om, v katerem svoje misli deli z veliko manjšo skupino ljudi.

Dopustite, da vam nastavitve vaših naprav pomagajo

Koristna lastnost na večini novejših telefonov je recimo “Do Not Disturb”, ko se želimo osredotočiti na aktivnosti, kot so spanje, ali karkoli drugega. V sklopu operacijskega sistema iOS 15 je dotična lastnost del nove nastavitve “Focus”. Izberete lahko določene osebe ali aplikacije, od katerih želite prejemati obvestila v času, ko so vsi drugi utišani. Naprave s sistemom Android imajo prav tako podobne nastavitve “Do Not Disturb”. Lahko pa z nastavitvami telefona omejite čas uporabe najbolj zasvojljivih aplikacij.

Izberite videoklice ali glasovne klice namesto tekstovnih sporočil

Ko želite z nekom komunicirati oz. mu nekaj sporočiti, razmislite in se ne odločite takoj za tekstovna sporočila. Otrokom lahko puščate tudi simpatična pisna sporočila na hladilniku. Kot v starih dobrih časih …

Torej, ne glede na to, za katerega od zgornjih načinov se odločite, zapišite jih na list papirja in ob tem dodajte načrt, kako boste način izpeljali. Tako boste vsi člani družine cel čas na tekočem.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več

ZABEC.NET

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 50
Zabec.net - del skupine ZGroup Zgroup je integrirana poslovna skupina, ki podjetjem z inovativnimi tehnološkimi rešitvami pomaga dosegati digitalne in infrastrukturne cilje. Združujejo ... Več