Aplikacije in dodatni programi
02.06.2022 07:44

Deli z drugimi:

Share

11 aplikacij za vse ljubitelje knjig

Radi berete? Potem potrebujete te aplikacije, namenjene knjižnim moljem. Pomagale vam bodo najti nove knjige, se povezati z drugimi ljubitelji knjig in še več.

Če nimate knjige pri sebi, to še ne pomeni, da morate nehati brati. Vse kar potrebujete je telefon. Tudi če ste bralnik Kindle pustili za sabo, lahko z aplikacijo Kindle nadaljujete tam, kjer ste končali. Na voljo pa je tudi novi svet aplikacij, ki vam omogočajo drugačno izkušnjo, kot jo ponuja branje knjig v knjižni obliki.

V isti aplikaciji lahko berete poglavja nove priljubljene serije trilerjev in jih komentirate. Lahko pa preizkusite aplikacije, ki bolj spominjajo na družbena omrežja, seveda namenjena knjižnim moljem. Potem so tukaj še druge aplikacije, ki vam pomagajo najti naslednje branje.

Pa si poglejmo nabor odličnih aplikacij za iOS in Android.

Wattpad

Če ste naveličani branja knjig v papirnati obliki, si oglejte Wattpad. Gre za novo platformo, na kateri se lahko pisci neposredno povežejo s svojimi bralci. Wattpad prinaša elemente skupnosti. Z drugimi bralci lahko komunicirate tako, da komentirate določen del, stavek ali besedno zvezo v knjigi.

Vsak žanr uporabnika popelje v novo skupnost, kjer lahko raziskuje ali dobi navdih. Aplikacija vas spodbuja k sodelovanju na natečajih za pisanje, povečanju števila oboževalcev ali sodelovanju v izbranih zgodbah aplikacije.

Wattpad vam bo pomagal, da iz bralca postanete tudi pisec. S pomočjo skupnosti Wattpad si lahko ustvarite občinstvo. Po nekaterih zgodbah so celo posneti filmi in so na voljo na spletnih straneh za pretakanje filmov!

Prenos: Wattpad za iOS | Android (brezplačno, možnost naročnine)

Libby

Libby, ki je bil prvotno znan kot Overdrive, vam omogoča, da svojo lokalno knjižnico nosite v žepu. Vse to je na voljo z vašo lokalno knjižnično kartico.

Zakaj bi kupovali knjigo pri Amazonu, če si jo lahko v digitalni obliki izposodite v lokalni knjižnici?

Libby je uspel premakniti knjižnice brez povezave v spletni svet. Katalog se razlikuje glede na vašo lokacijo ali vsebino, ki jo ponuja knjižnica. Poleg e-knjig lahko poslušate tudi zvočne knjige.

Prenos: Libby za iOS | Android (brezplačno)

Goodreads

Goodreads je aplikacija podobna družbenim omrežjem za ljubitelje knjig. To je eno najboljših mest za iskanje knjig za naslednje branje, saj se lahko pridružite skupnostim, sledite pisateljem in berete recenzije. Ko začnete spremljati svoje knjige v Goodreads, boste videli priporočila, ki so presenetljivo točna.

Aplikacija Goodreads sicer nima najboljše uporabniške izkušnje, vendar funkcije skupnosti nadomestijo vse težave. Goodreads je zdaj v lasti Amazona, kar prinaša svoje prednosti. Prijavite se lahko z Amazonovim računom in vaš seznam branja Goodreads se bo prikazal v vašem Kindlu. Poleg tega so vaši poudarki za Kindle na voljo v vašem računu Goodreads.

Prenos: Goodreads za iOS | Android (brezplačno)

Inkitt

Inkitt je aplikacija posebej zasnovana za branje leposlovja, ki je večinoma sestavljena iz del neodvisnih pisateljev. Zajema le nekaj žanrov leposlovja, kot so romantika, fantazija, znanstvena fantastika in podobno. Aplikacija je čudovita na pogled in prijetna za uporabo.

V nasprotju z aplikacijo Goodreads je namenjena izključno branju in ne deluje kot družabno omrežje. Podjetje, ki stoji za aplikacijo, je založba, ki pisatelju pomaga objaviti roman.

Tudi bralna izkušnja je dobro premišljena. Spremlja vaše mesečne in tedenske statistike branja, prikazuje zgodovino prebranih knjig in omogoča ustvarjanje seznama knjig, ki jih želite prebrati.

Prenos: Inkitt za iOS | Android (brezplačno)

Marvin 3

Marvin 3 je najboljši bralnik EPUB drugih proizvajalcev za iOS. Če niste zadovoljni z osnovnimi funkcijami v Apple Books ali Kindlu, si oglejte program Marvin 3. S to aplikacijo lahko prilagodite celoten vmesnik za branje.

Marvin bo podprl vse formate knjig, ki mu jih ponudite, od datoteke EPUB do stripa CBX. Aplikacija ima toliko funkcij, da je branje povsem prijetno. Mednje spadajo integracija z aplikacijo Goodreads, hitro branje in podpora zunanjim pisavam. Poleg tega lahko preprosto poudarjate stavke, si delate podrobne opombe in dodajate zapise v dnevnik.

Prenos: Marvin 3 za iOS | (brezplačno, na voljo premium verzija)

Leio

Leio je najboljši sledilnik branja za iPhone. To je najlažji način za zapisovanje vsega, kar je povezano z vašo statistiko branja knjig. Na enem mestu lahko spremljate več knjig, ki jih berete. Podobno kot pri Goodreadsu lahko napredek sproti posodabljate. Aplikacija ima tudi funkcijo za spremljanje časa, tako da lahko natančno vidite, koliko časa ste potrebovali, da ste končali knjigo.

Ko dodate podatke, vam Leio pomaga analizirati tudi vzorce branja. S funkcijo Cilji lahko načrtujete bralne maratone, izboljšate čas branja in odklepate dosežke.

Leio ima sodoben vmesnik, ki je enostaven za uporabo. Če se vam zdi aplikacija Goodreads preveč okorna in vam ni pomemben vidik skupnosti, je Leio odlična alternativa za sledenje knjigam.

Prenos: Leio za iOS | (brezplačno, na voljo premium verzija)

Serial Reader

Serijski bralnik poenostavlja branje. To je popolna aplikacija za začetnike in navdušene bralce. Aplikacija vam ponuja klasično literaturo, ki jo lahko berete vsak dan v 20-minutnih koščkih.

Če se težko osredotočite na dolgotrajno branje knjige, si s to aplikacijo oblikujte vsakodnevno bralno navado. Ker je branje del iz 19. stoletja lahko zastrašujoče, ga ta aplikacija razdeli na pravo količino besed na dan.

Prenos: Serial Reader za iOS | Android (brezplačno, na voljo premium verzija)

Litsy

Litsy je še ena aplikacija namenjena ljubiteljem literature, ki želi biti neke vrste družbeno omrežje, vendar z vizualnim pridihom. Lahko bi rekli celo, da je Litsy Instagram za knjige. Litsy je uporabniku prijazna aplikacija, v kateri lahko objavljate fotografije “trenutkov” iz knjige in morda postanete pravi literarni vplivnež.

Preko aplikacije lahko svoje najljubše knjige delite s prijatelji in družino ter objavljate ocene o prebranih knjigah. Sodelujte v razpravah ali poiščite ustrezne teme z uporabo določenih “hashtagov”.

Prenos: Litsy za iOS | Android (brezplačno)

Poetizer

Knjige še zdaleč niso samo romani. Če imate radi pesmi, si oglejte aplikacijo Poetizer in delite svoje navdušenje nad poezijo z drugimi ljubitelji. Odkrijte iskrene prispevke o življenju in ljubezni, ki so jih napisali ljudje z vsega sveta. Podarite lahko srce, pustite komentarje in sledite avtorjem, katerih pesmi so vam všeč.

Svoje misli in razmišljanja lahko delite tudi tako, da pišete in objavljate svoje pesmi na portalu Poetizer.

Prenos: Poetizer za iOS (brezplačno)

Amazon Kindle

Amazon Kindle omogoča dostop do knjižnice Kindle preko pametnega telefona. Če menite, da vas komentarji, stalna priporočila in elementi družbenih omrežij v drugih aplikacijah za knjige motijo, bodite prepričani, da ste pri uporabi Amazon Kindle samo vi in vaša e-knjiga.

Med branjem lahko prilagodite pisavo, postavitev in temo strani tako, da vam najbolj ustrezajo.

Prenos: Amazon Kindle za iOS | Android (brezplačno, možnost “in-app” nakupov)

Blinkist

Blinkist je aplikacija za strokovnjake, ki se želijo učiti, a nimajo časa za branje. V aplikaciji lahko v 15 minutah preberete ključne točke in celotno bistvo knjige. Vsak povzetek knjige se imenuje “blink” in ga lahko berete ali poslušate.

Če uporabljate spletna mesta za iskanje knjig, ki jih priporočajo strokovnjaki in znane osebe, in ste našli nekaj knjig, ki vas zanimajo, jih lahko poiščete tukaj na Blinkistu.

Prenos: Blinkist za iOS | Android (brezplačno, možnost naročnine)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android aplikacije iOS aplikacije


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OSIR-ERPIS d.o.o.

Tehnološki park 24, 1000 Ljubljana, Tel: 041 740 273
Pomembno je izbrati pravega ponudnika programskih rešitev, kar pa ni vedno lahka izbira. Na srečo vam v podjetju OSIR-ERPIS d.o.o. olajšajo izbiro s svojo celovito ponudbo Oracle ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več

Normstudio, MEGLENOV NORM, k.d.

Škrilje 77, 1292 Ig, Tel: 064 11 22 91
Se še spomnite časov videorekorderjev in VHS kaset? Zagotovo se spomnite mučnih trenutkov, ko ste trepetali med navijanjem kaset in upali, da so spomini ostali nepokvarjeni. Prav ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več