Računalništvo, telefonija
17.12.2018 10:53
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

100 kilometrov avtonomije v zgolj 3 minutah

Polnilne postaje za električne avtomobile postajajo iz dneva v dan zmogljivejše.
Polnilne postaje za električne avtomobile postajajo iz dneva v dan zmogljivejše.

Prihodnost je električna, kar še posebej drži za avtomobilsko industrijo. Kljub temu električni avtomobili danes še niso množično del našega vsakdana. Ovirata jih dva dejavnika, in sicer njihova maloprodajna cena ter doseg z enim polnjenjem akumulatorja, ki je neposredno povezan s hitrostjo polnjenja baterije. Kot kaže, pa sta težavo, povezano s hitrostjo polnjenja baterije z inovativnim pristopom odpravila nemška avtomobilska giganta Porsche in BMW. Namreč pripravila sta polnilno postajo moči 450 kilovatov, ki je zdaleč najzmogljivejša električna polnilna postaja doslej.

Električna polnilna postaja moči 450 kilovatov se je v praksi izkazala za odlično, strokovnjaki pa so bili nad njenim delovanjem več kot navdušeni. Poskusno električno vozilo Porsche EV se je polnilo z rekordno visoko močjo 400 kilovatov, kar je bilo dovolj, da je avtomobil v zgolj treh minutah polnjenja pridobil 100 kilometrov dodatne avtonomije. Precej manjši električni avtomobil BMW i3 pa je povsem izpraznjeno baterijo napolnil do 80 odstotkov in to v zgolj 15 minutah, kar je presenetilo tudi največje poznavalce tega področja.

Električne polnilne postaje moči 450 kilovatov bodo voznikom električnih avtomobilov na voljo tekom naslednjega leta, prednosti tovrstnih polnilnih postaj pa bodo lahko v celoti koristili le tisti, ki bodo razpolagali z združljivimi avtomobili. Tem lastnikom se na srečo ne bo treba bati za življenjsko dobo baterije, saj strokovnjaki zagotavljajo, da bo ta ostala povsem nedotaknjena.


Prijavi napako v članku