Aplikacije in dodatni programi
16.08.2023 10:00

Deli z drugimi:

Share

10 najboljših aplikacij za pohodnike

Odkrijte najboljše pohodniške aplikacije leta 2023! Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen pohodnik, te aplikacije vam bodo olajšale navigacijo, varnost, uživanje v naravi in sledenje napredku. Preberite, kako lahko pametne aplikacije naredijo pohodniška doživetja še lepša.

Narava nas vseskozi vabi k raziskovanju njenih čudes in za pohodnike po vsem svetu je na voljo polno obetajočih se dogodivščin. S tehnološkim napredkom se je tudi pohodniška izkušnja dvignila na novo raven, saj nam pametni telefoni ponujajo številne aplikacije, ki olajšajo načrtovanje, navigacijo in uživanje v pohodih. V tem članku si bomo ogledali najboljše aplikacije, ki so postale zvesti spremljevalci sodobnih pohodnikov, ne glede na njihovo izkušenost ali cilje. Ne glede na to, ali iščete osupljive razglede, skrite poti ali preprosto želite bolje organizirati svoje avanture v naravi, so te aplikacije nepogrešljivo orodje za vsakega ljubitelja pohodništva.

Zakaj so aplikacije za pohodnike nepogrešljive?

V morju različnih aplikacij za pohodnike se skriva neskončno možnosti, ki obogatijo vaše pohodniške izkušnje. Te aplikacije vam omogočajo odkrivanje novih pohodov, natančno navigacijo tudi v območjih z omejenim signalom, učenje o naravi okoli vas ter sledenje vaši uspešnosti in deljenje z drugimi. S pametno uporabo teh aplikacij bo vsak pohod še bolj navdušujoč in poglobljen.

Najboljše aplikacije za pohodnike

  • Najboljša brezplačna aplikacija: AllTrails (iOS & Android)
  • Najboljša GPS aplikacija: Gaia GPS (iOS & Android)
  • Najboljša aplikacija za iskanje pohodov: Hiking Project (iOS & Android)
  • Najbolj unikatna aplikacija za pohodnike: Seek by iNaturalist (iOS & Android)
  • Najboljša Apple Watch aplikacija za pohofnike: Apple Fitness Tracker (samo iOS)

1. AllTrails

S preko 20 milijoni uporabnikov in več kot 100.000 potmi po svetu je AllTrails nedvomno ena vodilnih pohodniških aplikacij. Omogoča iskanje pohodov glede na zahtevnost, dolžino, višinski vzpon in uporabniške ocene, pa tudi oznake kot so tek, prijaznost do psov ter divje cvetlice. Ko najdete svoj idealni pohod, lahko podrobno preučite razdaljo, višinske razlike in druge podorbnosti poti ter dobite koristne nasvete za dostop in trajanje pohoda. Aplikacija omogoča beleženje pohodov z uporabo GPS sledenja in časovnega označevanja. Brezplačna različica je odlična, medtem ko AllTrails Pro (29,99 $ na leto) omogoča prenos zemljevidov za uporabo brez povezave, opozorila ob odstopanju s poti in 3D zemljevide.

Na voljo za: iOS in Android

Cena: Brezplačna različica ter plačljiva različica (29,99 $/leto)

2. Gaia GPS

Gaia GPS se uvršča med najbolj priljubljene aplikacije za pohodniško navigacijo. V tej aplikaciji lahko opravite vse – odkrivate nove poti, beležite svoje sledi in shranjujete statistiko ter dosežke pohodov. Aplikacija vam celo ponuja vremensko napoved in omogoča iskanje kampov v bližini vaše poti. Na voljo sta brezplačna in plačljiva različica, pri čemer je brezplačna običajno zadostna za večino dnevnih pohodnikov, medtem ko plačljiva (39,99 $ na leto) omogoča prenos zemljevidov za uporabo brez povezave, vključno s kartami za pohodništvo, vožnjo izven urejenih poti, smučanje izven proge in gorsko kolesarjenje – kar je izjemno koristno za izkušene avanturiste, saj omogoča navigacijo brez mobilnega signala.

Na voljo za: iOS in Android

Cena: Brezplačna različica ter plačljiva različica (39,99 $/leto)

3. PeakVisor

Z aplikacijo PeakVisor se vam ni več treba spraševati, “Katera gora je to?” Enostavno odprite aplikacijo, jo usmerite proti vrhu in ta vam bo z združevanjem prepoznavanja slik in GPS lokacije povedala ime gore. Lahko naložite slike gora tudi s preteklih pohodov ali ob odsotnosti signala, aplikacija pa jih bo prav tako identificirala. Z uporabo kompasa je odlična za navigacijo na pohodih. PeakVisor je na voljo v brezplačni in Pro različici; brezplačna omogoča večino funkcij, medtem ko Pro različica omogoča identifikacijo vrhov in uporabo zemljevidov brez povezave – brez potrebe po mobilnem signalu.

Na voljo za: iOS in Android

Cena: Brezplačna različica ter plačljiva različica (29,99 $/leto)

4. Google Maps

Velika verjetnost je, da že uporabljate to aplikacijo. Toda stavimo, da je ne izkoriščate v celoti. Najboljša funkcija Google Maps za pohodnike je zmožnost prenosa zemljevidov za uporabo brez povezave. Prenos zemljevidov vnaprej zagotavlja, da se boste lahko usmerili do izhodišča poti, tudi če izgubite signal. Ker GPS deluje tudi brez mobilnega signala, lahko z Google Maps aplikacijo navigirate s prenesenim zemljevidom. V aplikaciji lahko prenesete prilagojeno območje. Priporočamo, da prenesete območje od svojega doma do izhodišča poti in celotno območje poti. Za prenos zemljevidov brez povezave v Google Maps preprosto odprite aplikacijo, iz menija izberite zemljevide brez povezave, izberite prilagojen zemljevid z označenim območjem in nato kliknite prenesi.

Na voljo za: iOS in Android

Cena: Brezplačna

5. Guthook Guides

Guthook Guides je vodilna aplikacija za dolge pohode. Z več kot 50.000 kilometri poti v svoji bazi je nepogrešljiva za pohode na dolge razdalje, kot sta Pacific Crest Trail ali Appalachian Trail. Razvili so jo nekdanji pohodniki, zato razumejo potrebo po zanesljivem zemljevidu brez povezave. Aplikacija ponuja podrobne informacije o poteh, kot so razdalja, višinske razlike, točke na poti, vodni viri in taborišča, vse prikazano na topografskih ali satelitskih zemljevidih. Guthook Guides aktivno sledi vaši lokaciji na zemljevidu, tako da ste vedno na pravi poti, deluje pa tudi brez povezave, brez potrebe po mobilnem signalu. Medtem ko je aplikacija brezplačna, se vsaka pot kupi posamezno, cene vodnikov pa se gibljejo od 4,99 $ do 59,99 $, odvisno od dolžine poti; prav tako ponuja nekaj brezplačnih testnih poti, s katerimi se lahko začnete spoznavati.

Na voljo za: iOS in Android

Cena: Brezplačna, vendar zahteva “in-app” nakupe posameznih vodnikov

6. Hiking Project

Ta aplikacija, ki temelji na “crowd-sourcing” prispevkih, je odličen vir navdiha. Čeprav ima veliko podobnih funkcij kot AllTrails, Hiking Project ponuja tudi točke zanimanja (v aplikaciji označene kot “Gems”). Iščete lahko pohode glede na regijo, zanimivosti ali posebne značilnosti poti. Večinsko pokriva pohode v ZDA in Kanadi, omogoča pa ogled statistik po zveznih državah, vključno z ocenami priljubljenosti poti. Za posamezen pohod si lahko ogledate podrobne opise, živali in rastline v okolici, ocene uporabnikov ter stanje poti. S Hiking Project aplikacijo lahko dobite občutek za pohod že preden stopite na pot.

Na voljo za: iOS in Android

Cena: Brezplačna

7. Seek by iNaturalist

Seek by iNaturalist je ena izmed najbolj zanimivih pohodniških aplikacij, ki jo je razvila California Academy of Sciences v sodelovanju z National Geographic. S pomočjo kamere in GPS lokacije vašega telefona aplikacija prepoznava rastline in živali, ki jih srečate na poti. Preprosto fotografirate motiv in Seek bo z uporabo lokacije zožil izbiro možnih vrst ter vam zagotovil več informacij o tem, kar ste odkrili. Poleg tega lahko na podlagi vrst, ki jih odkrivate, zbirate značke in dosežke.

Na voljo za: iOS in Android

Cena: Brezplačna

8. SkyView Lite

SkyView je brezplačna aplikacija, ki vam omogoča prepoznavanje planetov, zvezd in ozvezdij. Uporablja vgrajeni kompas telefona, s katerim locira astronomske objekte, nato pa na zaslonu prikaže grafiko nočnega neba glede na usmeritev vašega telefona. Poleg tega vam omogoča prebiranje več informacij o opazovanem objektu, kot je na primer Mednarodna vesoljska postaja. Prav tako lahko nastavite obvestila za bližajoče se dogodke, kot so meteorski roji ali opazovanje planetov. Aplikacija SkyView je odlična za opazovanje zvezd pred jutranjimi ali večernimi pohodi. Brezplačna “lite” različica je zadostna za večino uporabnikov, medtem ko plačljiva različica ponuja dodatne funkcije, kot so aplikacija za Apple Watch, pripomoček za telefon in razširjen izbor nočnih objektov.

Na voljo za: iOS in Android

Cena: Brezplačna različica ter plačljiva različica (19,99 $ v enkratnem znesku)

9. Cairn

Cairn je ultimativna aplikacija za varnost med pohodništvom, saj so vse njene funkcije zasnovane z namenom, da vas ohranjajo varne na pohodniških poteh. Delite svojo pot in GPS lokacijo z družino ter prijatelji, prenesite zemljevide za uporabo brez povezave ter spremljajte svojo lokacijo in status v realnem času. Aplikacija sledi ocenjenemu času za dokončanje pohoda od vaše trenutne lokacije in vam pomaga spremljati napredek z uporabo zemljevidov brez povezave. Poleg tega vam nudi informacije o lokacijah, kjer so drugi našli signal mobilnega omrežja in vas obvesti, ko vstopite v območje s signalom. Brezplačna različica omogoča osnovne funkcije, medtem ko plačljiva različica omogoča uporabo v celoti brez povezave, vključno z zemljevidi, ter omogoča posodobitve v živo za nujne stike; vsi uporabniki lahko preizkusijo plačljivo različico 30 dni brezplačno.

Na voljo za: iOS in Android

Cena: Brezplačna različica ter plačljiva različica (26,99 $/leto)

10. Apple Watch Workout App

Vgrajena aplikacija za vadbo na Apple Watchu je najboljša pohodniška aplikacija za vašo uro! Nošenje fitnes sledilnika je enostaven način za spremljanje prehojene razdalje na poti. Zlasti za uporabnike drugih Apple izdelkov močno priporočamo vlaganje v Apple Watch. S prilagojeno sledilno funkcijo ‘Pohodništvo’ aplikacija beleži čas, aktivne kalorije, srčni utrip, razdaljo in višinske razlike. Po pohodu si lahko ogledate povzetek vadbe ter zemljevid vaše poti. Gre za enega najboljših načinov za sledenje napredku med pripravami na daljše in zahtevnejše pohode.

Na voljo za: iOS

Cena: Brezplačna (seveda samo za imetnike Apple Watch ure)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android aplikacije iOS aplikacije


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več
Srebrni partner

Nevtron & Company, d. o. o., Ljubljana

Koprska ulica 72, 1000 Ljubljana, Tel: 051 773 568
V dobi informacij, v kateri prevladuje potreba po hitrem dostopu do zanesljivih podatkov, Nevtron & Company, d. o. o., Ljubljana izstopa kot ključni igralec v širjenju informacij ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več