Programska in razvojna orodja
08.05.2019 14:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 katastrof, ki jih je povzročil Google Maps

10 katastrof, ki jih je povzročil Google Maps
10 katastrof, ki jih je povzročil Google Maps

Verjetno med nami ni nobenega, ki vsaj enkrat ne bi poiskal svoje hiše ali stanovanja na Google Maps in raziskoval, kako izgleda njegova soseska zdaj v primerjavi s posnetki Googla. Kaj pa, ko Google nehote povzroči pravo katastrofo? Za vas smo pripravili pregled 10-ih katastrof, ki jih je povzročil Google Maps.

10. Pekel na hitri cesti

Leta 2010 so Googlovi napotki v aplikaciji Maps bili še v fazi izpopolnjevanja, kar je Google jasno tudi napisal v obvestilu uporabnikom. Tukaj govorimo predvsem o napotkih za hojo od točke A do točke B, ki so v tistem času bili v “beta” fazi. Tega opozorila pa uporabniki Blackberryjev niso bili deležni. Tako vsaj trdi tožba Lauren Rausenberg. Nekega večera se je sprehajala po ulicah mesta Utah, ko jo je Google napotil na štiripasovnico, ki jo je neuspešno poizkusila prečkati, saj jo je zbil drveči avto. 100.000 ameriških dolarjev vredna tožba je naslednje leto bila opuščena, saj je sodišče odločilo, da Google ni bil pravno zavezan, da opozori Rausebergovo.

9. Borba za ozemlje

Lociran med Kostariko in Nikaragvo je otok Kalero že od leta 1897 jabolko spora, ko je bil razglašen kot del Kostarike. Zgodba je dosegla vrhunec leta 2010, ko je nekdanji vodja gverile, Eden Pastora, s četo vojakov odkorakal na otok in tam zasadil zastavo Nikaragve. Pastora je tako kot vsak odgovoren turist pred pohodom preveril Google Maps, za medije pa je razložil, da je aplikacija umestila otok tako, da je bila potrebna invazija vojakov. Na srečo ni prišlo do nobenih večjih težav, Google pa je takrat javno objavil obvestilo, da njihove storitve nikakor ne smejo biti dojete kot dejstva, na katerih slonijo vojaške odločitve.

8. Zaprtje trgovine

Leta 2010 je prodajalna nakita, Barbara Oliver & Co., zaprla svoja vrata po šestih uspešnih letih poslovanja. Razlog bi naj bile slabe recenzije na spletu, čeprav si kaj takšnega nihče ne bi mislil. Vse skupaj je bila neslana potegavščina hekerja, ki je na Google Maps označil trgovine za zaprte, prav tako pa je naredil enako s tremi drugimi prodajalci nakita. Google je tako zaradi slabih recenzij “zaprl” trgovine, vendar jih je potem čez čas, ko je bila ugotovljena napaka, ponovno odprl.

7. Najdena na kraju zločina

Leta 2011 je prebivalec Peruja preko Google Maps iskal najbolj optimalno pot do kraja Puente de los Suspiros de Barranco, enega najbolj popuralnih mostov v Limi. Med brskanjem je presenetljivo opazil žensko na klopci, ki je nosila identična oblačila kot jih ima njegova žena, vendar je v njenem naročju ležal moški, ki ni bil on. Po tem, ko je ženi pokazal slike, je ta priznala svojo nezvestobo. Glede na to, da je Google posnel fotografije leta 2013, to pomeni, da je skrivna romanca trajala vsaj 5 let.

6. Napačna hiša ob napačnem času

Leta 2015 je Teksaško predmestje Rowlett upostošil tornado in uničil na tisoče domov. Eden od teh je bil last Lindsey Diaz, ki je izgubila streho in praktično vso imetje. Lindsey se je odločila, da bo hišo obnovila, začela je zbirati denar iz svojih zavarovanj, vendar je 22. marca 2016 naletela na šokanten prizor – delavci so porušili celo hišo, saj so dobili odobritev, da porušijo hiši 7601 in 7603 na ulici Cousteau Drive. Kaj se je torej zgodilo? Diazova je s sosedi živela na hišni številki 7601 in 7603, na ulici Calypso Drive. Eno ulico stran od prej omenjene. Google Maps je delavce in rušilno mehanizacijo poslal eno ulico predaleč, ker pa je bila hiša v slabem stanju, so delavci resnično mislili, da jo morajo porušiti. Google je obljubil, da bo Diazovi povrnil vse stroške in ji zgradil novo hišo.

5. Zapuščena ulica

Amber van Hecke se je leta 2017 odpravil raziskovat Veliki kanjon, ko je opazila, da ima v avtomobilu goriva zgolj še za naslednjih 100 kilometrov. Mislila je, da ne bi smelo biti težav z bencinskimi črpalkami, Google pa ji je povedal, da je naslednja že čez dobrih 50 kilometrov. Google jo je usmeril na cesto, kjer je dejansko ni bilo in prispela je na zapuščeni del puščave, ko ji je povrh vsega zmanjkalo še goriva. Brez panike je iz kamnov sestavila velik napis “HELP”, ki pa ga po petih dneih ni upošteval/videl nihče. Imela je sicer vodo in hrano, vendar ji je počasi že začelo primanjkovati zaloge. Amber je prehodila dobrih 15 kilometrov, preden je imela dovolj signala, da je lahko poklicala policijo. Po njo so poslali helikopter, ni pa znano, ali je račun pokril Google.

4. Težave z oblačili

Leta 2011 je pred svojim domom na stopnicah v Montrealu sedela ženska in na telefonu prebirala elektronsko pošto. Mimo nje je ravno v tistem trenutku zapeljal Googlov avto in jo poslikal. Zanimalo jo je, ali je prišla na spletno stran in na njeno žalost v resnici je prišla. Slika je bila posneta pod takšnim kotom, da je milo rečeno razkrila več kot bi si želela. Kljub temu, da je njen obraz bil zakrit, hišna številka ni bila. Po njenem pričevanju je to privedlo do nemalo neprijetnih pogovorov s kolegi in družino. Od 7.000 ameriških dolarjev vredne tožbe je na koncu iztržila le 2.500.

3. Vojaška skrivnost

Ko je Google predstavil novo 3D lastnost za določena večja mesta po svetu, se je zdelo, da je svojim uporabnikom ponudil novo, zanimivo in predvsem uporabno lastnost. Sistem pa je imel eno težavo, in sicer je bilo eno od mest, ki je bilo na voljo v 3D pogledu, Novi Taipei, domovanje skrivne vojaške baze tajvanske vojske. Svet je lahko tako do potankosti spoznal obliko orožja, baze in samo oborožitev ter varnostni sistem baze. Vsekakor informacije, za katere nobena vojska ne želi, da bi bile javno objavljene.

2. Past za turiste

Laurie Kneading je skupaj z možem 10 let živela zraven dveh družin v New Jerseyju, v predelu Hunterdon County. Leta 2008 je zakončev miren dovoz postal popularna točka za izgubljene turiste, ki so trdili, da jih je Google Maps preko dovoza peljal do rezervata Round Valley. Z raznoraznimi napisi sta zakonca skušala “pregnati” turiste, vendar brez uspeha. En vikend leta 2011 sta bila na dopustu in je situacija bila tako slaba, da so policijo poklicali celo sosedje. Ker so turisti na dovozu puščali smeti, je posredoval tudi Google, ampak ni znano, ali je pokril stroške.

1. Sončni vzhod/sončni zahod

Florida, mesto sončnega vzhoda s populacijo približno 90.000 ljudi, ki na leto privabi več milijonov turistov, je leta 2010 doživela pravi turistični šok. 90.000 prebivalcev je kar naenkrat izginilo oz. je po podatkih Google Maps celotno mesto v trenutku izginilo z zemljevidov. Vsi, ki so v tistem trenutku iskali mesto, so bili preusmerjeni na mesto vzhodneje.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku