Računalništvo, telefonija
09.11.2020 13:00
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zoom pripravlja podnapise sestankov in videokonferenc

Zoom pripravlja podnapise sestankov in videokonferenc
Zoom pripravlja podnapise sestankov in videokonferenc

Videokonferenčni sistem Zoom je najavil pomembno novost, s katero želi izkušnjo video konferenc, sestankov in pogovorov narediti bolj dostopno, hkrati pa stremi k zmanjšanju možnosti, da pride do napak v komunikaciji. Zahvaljujoč sodelovanju s platformo Otter.ai, bodo odslej Zoom sestanki omogočali besedilne podnapise. Ko bomo lastnost vključili/omogočili, se bodo besede govorcev skorajda v realnem času (s približno dvosekundno zamudo) prikazovale na zaslonu.

Zoom se je odločil za novost predvsem z namenom, da omogoči lažje spremljanje virtualnih dogodkov tistim, ki imajo takšne ali drugačne težave s sluhom. Vsekakor pa bo novost pomembno vplivala na kakovost komunikacije tudi pri vseh ostalih, ki imajo morda težave z angleščino in potrebujejo dodatno pomoč ali pa v primerih, ko imajo udeleženci srečanj slabšo internetno povezavo in avdio del ne sledi dejanskemu dogajanju.

Če lahko sklepamo po samostojni storitvi Otter.ai, bodo Zoomovi podnapisi, ki bodo na voljo v Pro in Business različicah, hitri in zelo točni. Vsaj na začetku bo novost na voljo zgolj za angleški jezik, kar je po svoje določena omejitev, vendar smo prepričani, da bo Zoom postopno razvijal tudi podnapise v ostalih jezikih, sploh tistih, katerih populacija predstavlja večji delež uporabnikov. Slovenskih podnapisov v kratkem še ne pričakujemo, a pri hitrem razvoju tehnologije in vedno večjih potrebah po videokonferencah upajmo, da bomo funkcije prej ali slej deležni.

Nova lastnost je nadgradnja obstoječe integracije storitve Otter.ai, ki je bila naznanjena maja in uporabnikom omogoča kreiranje transkripcij sestankov. Te transkripte lahko delamo v realnem času, po vsebini lahko brskamo, si označujemo pomembne stvar in jih urejamo na vseh napravah. Transkripti so super za vse tiste, ki se morda niso uspeli v živo pridružiti srečanju ali pa za vse ostale, ki si še enkrat želijo obnoviti vsebino sestanka. Lastnost je torej uporabna z mnogih vidikov.

V času, ko večina sestankov, dogodkov in predavanj poteka v virutalnem svetu, delavci od doma in študenti vedno težje poslušajo, sodelujejo in si hkrati delajo kvalitetne zapiske,” pravi Sam Liang, ustanovitelj in glavni izvršni direktor podjetja Otter.ai. Zdaj je bolj kot kadarkoli prej pomembno, da imajo lahko šole in podjetja informacije na dosegu roke, da so te informacije točne in so dostopne praktično povsod.

Na račun partnerstva z Zoomom, Otter.ai beleži hitro rast. Platforma je do danes “prepisala” več kot milijardo minut avdio posnetkov. V veliki večini so to Zoom sestanki in konference.


Prijavi napako v članku