Industrija
Računalništvo, telefonija
Varnost
08.02.2024 08:00
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tudi zobne ščetke so lahko kibernetska nevarnost

Varnostni strokovnjaki so opozorili, da bi lahko kibernetski nepridipravi v obsežnem kibernetskem napadu uporabili na milijone zobnih ščetk, okuženih z virusi.

Z zobnimi ščetkami, ki so povezanie z internetom, bi se lahko povezali v tako imenovani botnet, kar bi jim omogočilo izvedbo porazdeljenega napada z zavrnitvijo storitve (DDoS), ki bi z velikimi količinami spletnega prometa preobremenil spletne strani in strežnike.

Po poročanju švicarskega časopisa Aargauer Zeitung, ki je prvi poročal o grožnji, bi lahko zaradi napada izpadla večja spletna mesta, kar bi povzročilo na milijone dolarjev izgubljenih prihodkov. Številni so o hipotetičnem scenariju poročali kot o dejanskem napadu na neznano švicarsko podjetje, vendar je družba Fortinet hitro razložila, da gre le za raziskavo in opozorilo o morebitni bodoči grožnji.

“Tema o uporabi zobnih ščetk za napade DDoS je bila predstavljena med intervjujem kot ilustracija določene vrste napada in ne temelji na raziskavah Fortineta ali FortiGuard Labs,” je dejal njihov tiskovni predstavnik. “Zdi se, da se je zaradi prevodov pripoved o tej temi raztegnila do te mere, da so hipotetični in dejanski scenariji zabrisani.”

Družba Fortinet opozarja tudi na nevarnosti pametnih naprav, ki lahko vključujejo spletne kamere, otroške video varuške, zvonce in pametne gospodinjske aparate. “Vsaka naprava, ki je povezana z internetom, je potencialna tarča – ali pa jo je mogoče zlorabiti za napad,” je dejal Stefan Züger, vodja sistemske tehnologije pri švicarskem Fortinetu. Züger je lastnikom pametnih tehnologij svetoval, naj sprejmejo ukrepe za svojo zaščito.

Ni težko ugotoviti, da vsakdanje pametne naprave predstavljajo vse večja tveganja. Na letošnjem sejmu zabavne elektronike CES so predstavili še več tovrstnih naprav, vključno s pametnim vzglavnikom, zato je povsem razumljivo, da se bodo v prihodnosti kibernetski nepridipravi osredotočili tudi na te naprave.

Vprašanje je, kako se lahko zaščitimo in obenem uporabljamo pametne naprave.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več