Triki in nasveti
29.04.2009 10:00
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Znebite se favicon ikonic

Hitrejše brskanje brez Favicon ikon.
Hitrejše brskanje brez Favicon ikon.

Če ste v svojem življenju že kdaj uporabili spletni brskalnik, ste verjetno že slišali za tako imenovane favicons – tiste majhne ikone velikosti 16 x 16 piksla, ki se prikazujejo na levem robu URL vrstice. Čeprav se veliko ljudi navdušuje nad tem majhnim koščkom personalizacije spletnih strani, jih spet drugi raje ne vidijo. Verjetno se mnogim zdijo moteče, ali pa so morda slišali, da močno upočasnijo odpiranje zaznamkov. Kakorkoli, če favicons nikakor niso po vašem okusu, vam bo tale trik razložil, kako enostavno onemogočiti te ikone v brskalnikih Safari in Firefox.

Firefox
Če želite onemogočiti favicons v Firefouxu, odprite brskalnik in v URL vrstico vpišite naslednji ukaz: about:config in pritisnite enter. Nato se bo pojavilo opozorilo o tem, da lahko spreminjanje naprednih nastavitev uniči varnost, stabilnost in zmogljivost samega programa. Ne skrbite in klinite na gumb Vseeno nadaljuj. Zdaj se boste znašli na dolgem seznamu preferenc, skupaj z njihovim statusom, vrsto in vrednostjo. V Filter polje na vrhu seznama, vpišite ukaz browser.chrome, kar bo v veliki meri skrajšalo seznam preferencialov.

V oknu z rezultati nato dvokliknite na browser.chrome.favicons in spremenite privzeto vrednost iz true na false. Nato dvokliknite še na browser.chrome.site_icons, in prav tako nastavite vrednost na false. In to je to. Od sedaj naprej ne boste več videli in slišali za faviconse, ko boste surfali po spletu.

Če želite ponastaviti stvari normalno, le obrnite proces – pojdite nazaj v about:config, dvokliknite na obe preference in ponovno nastavite nazaj na true.

Safari
Uporabniki Safarija najprej zaprite brskalnik, nato pa odprite Ukazni poziv (Vsi programi -> Pripomočki -> Ukazni poziv) in vpišite naslednji ukaz:

defaults write.com.apple.Safari WebIconDatabaseEnabled -bool NO

Ponovno zaženite Safari in ikone bodo izginile. Za ponovni vklop, postopek ponovite, le da tokrat namesto nikalnice NO v zgornjem ukazu uporabite YES. Obe metodi, tako za Firefox kot Safari, sta preizkušeni in sta popolnoma varni za nemoteno delovanje vaših priljubljenih brskalnikov. Pa veselo brklanje brez ikonic.


Prijavi napako v članku