Računalništvo, telefonija
31.08.2011 14:42

Deli z drugimi:

Share

Zmogljiva sijalka LED za vsak žep

Cenejših sijalkLED bomo najbolj veseli potrošniki!
Cenejših sijalkLED bomo najbolj veseli potrošniki!

V mesecu septembru znotraj meja Evropske unije ne bo več mogoče kupiti žarnice z žarilno nitko moči 60 vatov. Mnogi strokovnjaki so zato prepričani, da bodo mesto klasičnih žarnic kmalu pevzele sijalke LED, saj vidno svetlobo oddajajo v vse smeri in so energijsko občutno bolj učinkovite od zdajšnjih rešitev. Poleg tega porabijo do kar 77 odstotkov manj električne moči od običajnih žarnic z žarilno nitko.

Ena večjih slabosti kakovostnih in zmogljivih sijalk LED je zagotovo njihova astronomska cena. To se kmalu vendarle utegne spremeniti. Podjetji Lighting Science Group in Dixon Technologies sta namreč s skupnimi močmi pripravili cenovno izjemno ugodno svetilko LED. Ta se lahko pobaha s svetilno močjo, primerljivo s 60 vatnimi klasičnimi žarnicami. Zanjo naj bi bilo potrebno v prosti prodaji odšteti zgolj preračunanih 10 evrov ali celo manj. Zdajšnje cene tovrstnih svetilk se gibajo okoli 30 evrov.

Cenovno ugodno sijalko LED bo poleg nizke porabe električne energije odlikovala še dolga življenjska doba. Ta naj bi se gibala okoli 10 let. Podjetji Lighting Science Group in Dixon Technologies ocenjujeta, da bo njihova cenovno ugodna sijalka LED nared za prodajo v začetku naslednjega leta. Ta bo sprva naprodaj le onkraj luže, nekoliko kasneje naj bi bila dosegljiva še drugod po svetu. Upajmo, da bo kmalu zašla še k nam.


Prijavi napako v članku