Računalništvo, telefonija
01.03.2011 09:16

Deli z drugimi:

Share

Zmogljivejše litij-ionske baterije

Izgled katode pod elektronskim mikroskopom, sestavljene iz litij-manganovega oksida.
Izgled katode pod elektronskim mikroskopom, sestavljene iz litij-manganovega oksida.

Možnosti izboljšanja litij-ionskih baterij očitno še obstajajo, kar je pokazala raziskava kemijskega inštituta Sapienza iz Rima (Jusef Hasuna, Ki-Soo Lee, Yang-kook Sun, in Bruno Scrosati) in raziskovalcev Univerze Hanyang iz Seula, ki so ob spremembi materiala na elektrodah teh baterij, hkrati zmanjšali stroške proizvodnje in občutno izboljšali karakteristike same baterije.

Za anodo so uporabili kombinacijo kositra in ogljika, medtem ko katodo sestavlja litij-manganov oksid, s primesjo niklja in kobalta. Zahvaljujoč tej kombinaciji, ima nova anoda življenjsko dobo več sto ciklov brez izgube zmogljivosti ter učinkovitosti polnjenja in praznjenja.

Kar se tiče novih materialov za katodni del, raziskovalca pravijo, da so cenejši, okolju prijaznejši in dostopnejši od obstoječih snovi, hkrati pa imajo še večjo stabilnost pri nizkih temperaturah. Pravzaprav je ena izmed glavnih pomanjkljivosti litij-ionskih baterij danes, prav njihovo hitro zmanjšanje zmogljivosti pri nizkih temperaturah, kar predstavlja veliko oviro pri širjenju tehnologije v avtomobilski industriji, ki zahteva nemoteno delovanje sistema tudi pri temperaturah do -20, -30 stopinj.

Več podrobnosti lahko najdete na straneh PhysOrg.


Prijavi napako v članku