Telefonija
31.03.2023 22:07

Deli z drugimi:

Share

Zgodovina telefonov serije Huawei P: Več kot desetletje izjemne mobilne fotografije

Vse od daljnega leta 2012 so pametni telefoni serije P vedno znova želi priznanja za zasnovo, avtonomijo baterije in predvsem za fotografske zmogljivosti. V prihodu pa je najnovejši predstavnik Huawei P60 Pro, ki bo mobilno fotografijo, kot tolikokrat do zdaj, popeljal še korak dlje.

Pot je bila dolga in polna revolucionarnih tehnoloških prebojev, zato je prav, da si modele, ki so pripeljali do današnje točke, ogledamo podrobneje.

Huawei Ascend P1: začetek čudovitega obdobja

Pametna telefona Huawei Ascend P1 in P1s sta bila leta 2012 predstavljanje na sejmu zabavne elektronike CES v ameriškem mestu Las Vegas. Elegantno ohišje debelo 6,68 oziroma 7,69 mm je bilo tanjše od vseh telefonov, ki jih je Huawei do tedaj izdelal. Pravzaprav sta bila vizualno odkritje. Njun videz so namreč opisovali, »vitkejša od kril škržata«.

Že takrat je Huawei zastavil načrt za premikanje mej mobilne fotografije. Ascend P1 je bil namreč opremljen z 8-milijonskim zadaj osvetljenim tipalom s samodejnim ostrenjem in podporo visokemu dinamičnemu razponu (HDR). Poleg tega je bila kamera sposobna hitrega zaporednega fotografiranja in je nudila širok nabor izvrstnih učinkov, sledenje obraza, sledenje nasmehu, panoramsko fotografijo, funkcije polepšanja kože in fotografiranje pri šibki svetlobi. S tem je bila postavljena osnova serije pametnih telefonov Huawei P, ki so nato vsako leto presenečala.

Huawei Ascend P2: zaslon z razgledom

Leto kasneje in opogumljen z uspehom modela P1, je Huawei predstavil model Ascend P2. Čeprav po zasnovi podoben, je prinesel veliko večji zaslon v še vedno nemogoče tankem 8,4 mm ohišju. Kombinacije velikega zaslona in tankega ohišja je spominjala na neskončni bazen, medtem ko so elegantno ukrivljeni robovi in ozki robovi poskrbeli za udoben oprijem. Ascend P2 je uvedel tipko za fotografiranje na desnem boku, ki je poenostavila postopek in hitrost fotografiranja. Precejšna izboljšava kakovosti fotografije pa je bila zasluga kamere s takrat kar 13-milijonskim tipalom in izboljšanim delovanjem v slabih svetlobnih pogojih.

Huawei Ascend P6: izjemo eleganten in zmogljiv

Pametni telefon Ascend P6 je presenetil strokovnjake in uporabnike, kajti Huawei je z njim naredil odločilne korake naprej tako rekoč na vseh področjih. Plastično konstrukcijo ohišja je zamenjal aluminij, zato je telefon z debelino vsega 6,18 mm takrat obveljal za najtanjšega na trgu. Dokazoval je estetiko v minimalizmu, saj so navdih zanj našli v listu papirja, medtem ko so za osupljiv videz in izjemno kakovost prevzeli tehnike obdelave hrbtišča urarske industrije.

Šlo je za velik preskok, od tu razlika v označevanju, saj je Huawei tudi tako želel povedati, da je telefon namenjen novemu obdobju. Poleg dvojne 5-milijonske sprednje kamere je imel še 8-milijonsko zadnjo, katere odlika je bil način bližinske fotografije (makro). Prvič smo lahko objektiv pametnega telefona prizoru približali na vsega 4 centimetre.

Huawei Ascend P7: prvi ultra tanek telefon 4G

Leto 2014 je bilo prelomno, saj so prvi operaterji začeli graditi omrežja četrte generacije (4G). Poleg podpore novemu omrežju in debelini vsega 6,5 mm, je Ascend P7 uvedel stekleno hrbtišče, katerega vrhunski videz in občutek dotika je posledica izboljšanega 7-slojnega postopka obdelave. Tudi na področju mobilne fotografije je bil telefon pred svojim časom. 8-milijonska sprednja kamera je nudila izjemno široko vidno polje, medtem ko so za zadnjo uporabili Sonyjevo 13-milijonsko tipalo IMX214 z vrhunsko obdelavo fotografij. Njegova zasluga je dramatično izboljšanje fotografiranja v slabih svetlobnih razmerah, ki je postavilo temelje tovrstnih prihodnjih inovacij.

Huawei P8: prvo štiribarvno tipalo

Naslednji velik korak v razvoju mobilne fotografije je Huawei storil leta 2015 s serijo telefonov P8, v kateri so bili modeli P8, P8 Max in P8 Lite. Tistega leta so ravno tako opustili blagovno znamko Ascend.

Telefoni serije P8 so bili v celoti kovinski. Okvir iz aluminijeve zlitine ter čistimi in svetlimi robovi, je ustavil futuristični videz, ki je zanimiv še danes. Toda izstopajoča lastnost je bila vsekakor mobilna fotografija zahvaljujoč revolucionarnemu fotografskemu načinu svetlobnih sledi in uporabe štiribarvnega tipala RGBW, ki je za 32 % izboljšal občutljivost na svetlobo in za 78 % zmanjšal digitalni šum med fotografiranjem v slabih svetlobnih razmerah. Zadnja kamera je imela 13-milijonsko tipalo Sony IMX278, zaslonko f/2.0 in optično stabilizacijo slike (OIS), kar je pripomoglo, da je P8 tiste čase obveljal za »velikana« mobilne fotografije.

Huawei P9: prvič dvoja kamera in sodelovanje z Leico

Pametni telefoni so v novo dobo mobilne fotografije vstopili leta 2016. Takrat je Huawei predstavil sistem dveh kamer, ki so ga razvili skupaj z legendarnim nemškim izdelovalcem fotoaparatov, podjetjem Leica. P9 je imel 12-milijonsko barvno in 20-milijonsko črno-belo (monokromatsko) tipalo, ki delujeta v tandemu za fotografije z več podrobnostmi, globine in zveste reprodukcije barv. Sistem dveh kamer je požel pohvale strokovnjakov in hkrati postavil temelje Huaweieve prevlade na področju mobilne fotografije.

V videzu je P9 ohranil minimalistično oblikovanje in ga dodatno nadgradi s 2.5D zaslonom, ki se brezhibno zlije z ohišjem iz kovine in stekla ter tipalom prstnega odtisa na hrbtišču. Tako navzven kot navznoter je P9 poosebljal vrhunski etos, ki je še danes odlika serije P.

Huawei P10: mojster portretov

Pametni telefon Huawei P10 je partnerstvo s podjetjem Leica popeljal na novo raven. Za izstopajoče selfije je zaslužna sprednja kamera z zaslonko f/1.9, medtem, ko sta bili ravno tako nadgrajeni 12 in 20-milijonski zadnji kameri. Zahvaljujoč vrhunskemu procesorju Kirin 960 je v serijo telefonov P uvedla snemanje videov v ločljivosti 4K.

Diamantno rezano ohišje pametnega telefona P10 je bilo oblikovano, da navduši in poudari osupljive podrobnosti. Poleg tega je od konkurentov z ohišjem iz stekla in kovine izstopal tudi v tem, da je bil na voljo kar v osmih barvah: keramično beli, prestižno zlati, mistično srebrni, rožnato zlati, grafitno črni, bleščeče zlati ter bleščeče modri in zeleni.

Huawei P20: prvi na svetu s trojno kamero

Ko so odličen sistem dveh kamer predhodnika P10 nadgradili s tretjo 8-milijonsko kamero sposobno 5-kratne hibridne povečave, so dobili prvake mobilne telefonije tistega leta pametne telefone serije P20. Ni pa bila to edina izboljšava. Glavna kamera telefona P20 Pro je namreč dobila 40-milijonsko tipalo. Velja za prvega nasploh, ki je 10-milijonsko fotografije naredi z združevanjem pik. V serije P20 je bil tudi prvič predstavljen nočni način fotografiranja, ki izkorišča moč umetne inteligence in združevanje različno osvetljene fotografije za vrhunske rezultate celo v mraku. Zmogljivosti umetne inteligence so bile izjemne v vseh pogledih. Telefon je namreč sposoben prepoznati 500 prizorov iz 19 kategorij in primerno prilagoditi nastavitve fotografiranja.

Rezultat fotografske odličnosti je bila tistega leta najboljša ocena DxOMark, s katero je serija P20 potrdila primat vodilne na trgu. Videz steklenega ohišja je prav tako nadgrajen, kajti prvič smo bili priča gradientnim barvam. Inovacija, ki so jo kmalu začeli posnemati tekmeci.

Huawei P30: večja povečava in boljša nočna fotografija

Neverjetno zapuščino serije P so telefoni serije P30 nadgradili tako na področju oblikovanja kot mobilne fotografije. Na način, da so se še bolj odlepili od zasledovalcev. Predstavljen je bil namreč sistem štirih kameri, med katerimi posebej izstopa 40-milijonsko (Super Sensing) tipalo glavne kamere z revolucionarnim barvnim filtrom RYYB. Prvič nasploh se je kateri izdelovalec oddaljil od pravil digitalnega fotografiranja in uporabe filtra RGB (rdeča, zelena in modra). Filter RYYB (rdeča, rumena, rumena, moda) uvaja rumene pike, zaradi katerih je tipalo za 40 % bolj občutljivo na svetlobo. Pametni telefoni P30 vidijo v mraku in so sposobni ustvariti svetle fotografije tudi v razmerah, ko tekmeci »vidijo« le temo. Poleg tega je P30 Pro predstavil enega prvih periskopskih objektivov in z njim sposobnost 5-kratne optične in kar 50-kratne digitalne povečave. V času, ko so se tekmeci hvalili z 2-kratno povečavo.

S serijo P30 je prelomna še v drugih tehnoloških področjih. Huawei je uvedel na robovih ukrivljene zaslone OLED in subtilno prelivanje barve ohišja. Z izrednim občutkom za podrobnosti telefon ni bil več le mali računalnik v žepu, temveč se je začel uveljavljati kot modni dodatek.

Huawei P40: kar 100-kratna povečava

Leto 2020 je veljalo kot leto začetka izredno dojemljive mobilne fotografije z uvedbo fizično velikega 1/1,28-palčnega tipala CMOS. Najbolj izpopolnjen model P40 Pro+ je vključeval 50-milijonsko glavno, 40-ultra široko kamero, potem kameri s 3 in 10-kratno optično povečavo in še globinsko tipalo ToF. S tem je tudi ta telefon oral ledino, kajti prvič smo bili priča uvedbe dveh tele-kamer v eni napravi. Poleg tega so telefoni serije P40 uvedli zaslon Quad-Curve Overflow za brezmejno izkušnjo gledanja, ki spominja na tekočo vodo.

Huawei P50: dvojna matrična kamera

Zaradi izzivov, s katerimi se Huawei sooča zadnjih nekaj let, je serija P postala sinonim odpornosti. Toda kljub temu so bile oblikovne posebnosti in vsestranske fotografske sposobnosti P50 Pro in P50 Pocket brez konkurence. Nenazadnje so model P50 Pro kot najboljšega na področju mobilne fotografije okronali tudi bralci Siol.net, za kar je prejel prestižno nagrado Naj Digi 2023.

S serijo P50 je sicer Huawei na fotografskem področju presegel meje med programsko in strojno opremo pri obdelavi fotografij. Optika je lahko v celoti izkoristila računalnike zmogljivosti in presegla fizične omejitve. Rezultat je bil široka paleta bleščečih in resničnih barv. Izboljšani XD Fusion Pro je uvedel pogon za primerne barve, sistem filtrov in tehnologijo dinamičnega razpona, ki so na fotografiji izboljšali podrobnosti, barve in jasnost na različno osvetljenih delih prizora. Poleg tega je bila uvedena nova funkcija True Chroma Shot, ki je uporabila osnovne zmogljivosti naprav serije P, kot so povečava, nočno fotografijo in snemanja visoko razločljivostih videov, za zajem živahnih posnetkov v njihovem polnem sijaju. Vrhunska zasnova kamere in fotografske zmogljivosti so se brezhibno dopolnjevale in prinesle najboljše iz obeh svetov.

V zadnjem desetletju so pametni telefoni serije Huawei P eden za drugim uvajali prebojne fotografske zmogljivosti – prvi sistem Leica, prvi sistem treh zadnjih kamer, prvi periskopski objektiv in podobno. Serija P se je uveljavila kor dokaz inovativnosti in kar težko je verjeti, kaj vse je Huawei dosegel v razmeroma kratkem času. Razvoj seveda ni zastal in tudi v prihodnje nam bodo telefoni te serije prinašali nove funkcije in premikali meje mobilne fotografije. Naslednik že prav kmalu, saj naj bi se v Sloveniji predstavil že v drugi polovici meseca maja.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Huawei


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več