Prenosni računalniki
30.12.2009 13:35

Deli z drugimi:

Share

Žepni računalnik NorhTec Gecko Edubook za baterijami vrste AA

Žepni računalnik NorhTech Gecko Edubook ponuja veliko za relativno malo denarja.
Žepni računalnik NorhTech Gecko Edubook ponuja veliko za relativno malo denarja.

Nam nekoliko manj znano podjetje NorhTech je pripravilo prvi žepni računalnik na svetu, ki električno energijo za delovanje lahko pridobiva kar neposredno iz osmih povsem običajnih baterij velikosti AA. Gre za žepni računalnik Gecko Edubook, ki ponuja odlično razmerje med ceno in zmogljivostjo.

Pasivno hlajeni žepni računalnik NorhTech Gecko Edubook je kos tudi nekoliko zahtevnejšim opravilom, saj za preračunavanje podatkov uporablja gigaherčni procesor Xcore86. Procesor je kljub temu nadvse varčen z električno energijo, saj pri polni obremenitvi porabi komajda 1,2 vata električne moči. Za izris slik pa je na voljo 22,6-centimetrski zaslon z osvetlitvijo LED in ločljivostjo 1.024 x 600 točk.

Preostala strojna oprema obsega še 512 megabajtov sistemskega pomnilnika in pogon Solid State (pomnilniška kartica SD) z 8 gigabajti prostora. V žepni računalnik NorhTech Gecko Edubook lahko po potrebi vgradimo tudi običajen trdi disk za prenosne računalnike. Na vgrajenem pomnilniku pa je prednameščen še vedno izjemno priljubljeni Microsoftov operacijski sistem Windows XP.

Uporabniki lahko Microsoftov operacijski sistem Windows XP zamenjajo za odprtokodne operacijske sisteme Linux kot so Ubuntu 8.04, Ubuntu Remix, Debian 5, Puppy Linux 4.12, Edubuntu, Zen in druge. Odprtokodni operacijski sistemi Linux omogočajo takojšnje delo z žepnim računalnikom NorhTech Gecko Edubook, saj so opremljeni z brezplačnim pisarniškim paketom ter programsko opremo za neposredno sporočanje, deskanje po svetovnem spletu, predvajanje večpredstavnostnih vsebin, odjemalcem elektronske pošte, programom za spletno telefonijo in urejevalnikom digitalnih slik.

Miniaturni žepni računalnik NorhTech Gecko Edubook se lahko pobaha tudi z dolgo avtonomijo delovanja, saj osem povsem običajnih polnjivih baterij velikosti AA zadošča za okoli štiri ure brezskrbnega dela. Ker je polnilec baterij vgrajen neposredno v žepni računalnik, lahko baterije polnimo kar v njem. Za nakup vstopne različice žepnega računalnika NorhTech Gecko Edubook, ki bo na voljo v avgustu, bo potrebno trgovcem onkraj luže odšteti le slabih 200 ameriških dolarjev oziroma 140 evrov.


Prijavi napako v članku