Računalništvo, telefonija
12.03.2020 07:45
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Želite videti prijateljevo golo punco?

Novi prevari zlonamernih hekerjev naj bi nasedlo že na stotine žrtev.
Novi prevari zlonamernih hekerjev naj bi nasedlo že na stotine žrtev.

Domišljija spletnih kriminalcev ne pozna meja, pogosto pa se celo zdi, da so vsaj korak pred ponudniki varnostnih rešitev. Eden takšnih primerov je nedavno pokazal, da se lahko hekerji z enostavnimi prijemi dokopljejo do podatkov, shranjenih na našem računalniku. Napad se prične s prejemom elektronske pošte, v katerem pošiljatelj zatrjuje, da je pridobil intimne fotografije prijateljevih punc oziroma deklet.

Nepridipravi v elektronskem pismu žrtev poskušajo prepričati, da prijatelji niso želeli plačati odkupnine za sporne “fotografije”, zato so jih razposlali na vse stike njihovih prijateljev. Za ogled spornih slik je seveda treba klikniti na priloženo datoteko, ki vsebuje zamegljeno sliko, ki je sicer videti kot slika gole ženske. Slika naj bi se prikazala takoj, ko naj bi uporabnik izključil varnostne mehanizme v pisarniškem paketu Office, namesto tega pa se seveda uporabniku nemudoma namesti zlonamerna programska koda Racoon.

Zlonamerna programska koda Racoon nato hitro in učinkovito odstrani vse zaupne podatke iz računalnika, vključno s podatki v spletnih brskalnikih in poštnih odjemalcih. Uporabniki so pogosto tudi ob občutljive finančne podatke. Zaradi tega varnostni strokovnjaki svetujejo, da naj nikar ne odpiramo priponk pošiljateljev, ki jih ne poznamo oziroma priponk od pošiljatelja ne pričakujemo.


Prijavi napako v članku