Računalništvo, telefonija
28.12.2011 05:59
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zelene alge: Biogorivo prihodnosti?

Bodo zelene alge "poganjale" tudi mobilne telefone, tablice in prenosne računalnike?
Bodo zelene alge "poganjale" tudi mobilne telefone, tablice in prenosne računalnike?

Biogoriva se danes največ uporabljajo za kuhanje in ogrevanje v gospodinjstvih ter za centralno ogrevanje stanovanjskih in drugih stavb. Ker je precejšen del biogoriv proizvedenih iz poljščin in ne s postopki predelave odpadnih snovi, ta že opazno vplivajo na rast maloprodajnih cen hrane. Poleg tega za predelavo poljščin potrebujemo še rodovitno zemljo, vodo, gnojilo in še bi lahko naštevali. Zaradi tega znanstveniki vse bolj stavijo na biogoriva tretje generacije, ki nastajajo iz zelenih alg.

Uporaba zelenih alg prinaša številne prednosti. Znanstveniki jih lahko namreč uporabijo tako za proizvodnjo biodizla kot etanola oziroma etilnega alkohola. Največja prednost uporabe zelenih alg je v tem, da te lahko proizvedejo izjemno veliko količino energije, ki je precej večja od tiste, ki jo lahko pridobimo iz poljščin (tudi do 10 krat). In to še ni vse. Zelene alge so za proizvodnjo toplotne energije pripravljene v enem do deset dni, kar je zanemarljivo malo v primerjavi s poljščinami. Poleg tega lahko alge podvojijo njihovo velikost v manj kot enem dnevu.

Zelene alge lahko znanstveniki gojijo celo na območjih, ki za pridelavo poljščin niso primerna. Med njimi najdemo puščave, kamnite površine in celo zemljišča, prepojena s slano vodo. Poleg tega lahko alge uspevajo v praktično vseh podnebnih razmerah. Čeprav je danes proizvodnja biogoriv iz zelenih alg še vedno relativno draga, se to utegne kmalu spremeniti. Nekateri celo verjamejo, da bomo biogoriva, pridobljena iz zelenih alg, v bližnji prihodnosti lahko uporabljali celo za napajanje pametnih mobilnih telefonov, tablic in prenosnih računalnikov (etanol v povezavi z gorivnimi celicami). No, pustimo se presenetiti.


Prijavi napako v članku