Računalništvo, telefonija
13.02.2017 14:41

Deli z drugimi:

Share

Že veste, koliko boste morali odšteti za najboljši procesor AMD Ryzen?

Cena najzmogljivejšega procesorja AMD Ryzen se bo na evropskem trgu po vsej verjetnosti gibala okoli 500 evrov.
Cena najzmogljivejšega procesorja AMD Ryzen se bo na evropskem trgu po vsej verjetnosti gibala okoli 500 evrov.

Nedavno smo poročali o tem, da bo novejše procesorje AMD Ryzen mogoče uporabljati le v navezi z operacijskim sistemom Windows 10 ali novejšo različico odprtokodnega sistema (http://bit.ly/AMD-Ryzen-Win10). Operacijski sistemi Windows 8, Windows 7 in starejši namreč niso več podprti s stani podjetja AMD, kar pomeni, da v povezavi z njimi novi procesorji niso bili preizkušeni. Poleg tega bodo gonilniki za nove procesorje podjetja AMD na voljo izključno za novejše operacijske sisteme, kar pomeni, da ti na starejših ne bodo več delovali optimalno.

Ker novi procesorji podjetja AMD prinašajo do kar 40-odstotno izboljšanje v zmogljivosti preračunavanja ukazov na cikel v primerjavi s predhodno generacijo, verjamemo, da ne bo težko zastareli operacijski sistem Windows 7 zamenjati za novejši in veliko boljši sistem Windows 10. Poleg tega verjamemo, da vas bo v posodobitev operacijskega sistema prepričala tudi cena novih procesorjev AMD, saj je ta znatno nižja kot pri konkurenčnem podjetju Intel. Za najzmogljivejši model procesorja AMD Ryzen 1800X bo namreč v Združenih državah Amerike potrebno odšteti okoli preračunanih 460 evrov, v Evropski uniji pa se bo njegova cena po vsej verjetnosti gibala okoli 500 evrov.

Za preračunanih 460 evrov bodo uporabniki osebnih računalnikov prejeli procesor Ryzen 1800X, ki naj bi se po zmogljivosti brez težav kosal z Intelovim procesorjem Core i7-6900K. Za nanj zahtevne uporabnike pa bodo na voljo procesorji AMD Ryzen 1700X in AMD Ryzen 1700, za katere bo v prosti prodaji onkraj luže potrebno odšteti zgolj preračunanih 360 evrov (v Evropi okoli 380 evrov) oziroma preračunanih 300 evrov (v Evropi okoli 320 evrov). Pri tem velja še omeniti, da bo podjetje AMD za uporabnike osebnih računalnikov ponudilo v prodajo kar 17 različnih procesorjev družine Ryzen, zato verjamemo, da se bo zagotovo našel takšen, ki vam bo pisan na kožo.

Ker gre pri procesorjih AMD Ryzen za odlične izdelke, verjamemo, da bo računalniški gigant z njimi vendarle pričelo osvajati srca uporabnikov osebnih računalnikov. Upajmo, da mu bo to uspelo, saj podjetje Intel za boj proti novim procesorjem podjetja AMD že pripravlja novo generacijo procesorjev, ki bodo opremljeni s procesorskimi sredicami Kaby Lake-X (http://bit.ly/Intel-Kaby-Lake-X). Tu gre za povsem novo generacijo procesorjev, ki bodo namenjeni osnovnim ploščam s podnožjem LGA2066. Novi procesorji bodo opremljeni z dvokanalnim pomnilniškim krmilnikom, in sicer s podporo do frekvence 2.666 megahercev, za hitro odzivnost pa bo poskrbljeno s predpomnilnikom kapacitete do osem megabajtov. Pri polni obremenitvi naj bi Intelovi novi procesorji proizvedli do 112 vatov toplotne moči in ponujali dobo možnost enostavnega zviševanja frekvence, ne bodo pa razpolagali z vgrajeno grafično kartico, kar posledično pomeni, da bodo po vsej verjetnosti na voljo po dostopnejši ceni v primerjavi z zdajšnjimi modeli.


Prijavi napako v članku