Računalništvo, telefonija
21.12.2017 08:18

Deli z drugimi:

Share

ZDA trdi, da je zlonamerna koda WannaCry delo Severne Koreje!

WannaCry naj bi bil izdelan po naročilu Severne Koreje!
WannaCry naj bi bil izdelan po naročilu Severne Koreje!

Izsiljevalska škodljiva programska koda WannaCry je pred nekaj meseci prizadela ustanove in podjetja v več kot stotih državah širom sveta. Vsi okuženi računalniki so bili namreč zaklenjeni, na njih pa je bilo obvestilo o napadu in zahteva po odkupnini za njihovo vnovično delovanje v virtualni valuti Bitcoin. Zlonamerna koda je blokirala dostop do operacijskega sistema Windows in do vseh podatkov, in sicer dokler niso žrtve plačale zahtevane »odškodnine«. Po treh dneh se je zahtevana vsota podvojila, po sedmih dneh pa so bile datoteke izbrisane, če se odkupnina ni bila plačana.

Čeprav avtor oziroma avtorji zlonamerne kode WannaCry niso znani, je Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Tom Bossert za Wall Street Journal dejal, da za njo brez dvoma stoji Severna Koreja. Združene države Amerike naj bi imeli celo trdne dokaze o tem, s jih javnosti še niso razkrili. Z zlonamerno kodo WannaCry naj bi bila povezana hekerska skupina Lazarus Group, ta pa naj bi bila financirana s strani severnokorejskih oblasti, saj ima od nje velike finančne koristi.

Ameriške oblasti naj bi dokaze o vpletenosti Severne Koreje pri izdelavi izsiljevalske škodljive programske kode javnosti posredovali v naslednjih nekaj mesecih. Poleg tega bo ameriška vlada nadaljevala s pritiski na severnokorejsko oblast z namenom, da bi zmanjšala njihovo sposobnost izvajanja kibernetskih napadov na druge države z namenom pridobivanja denarja.


Prijavi napako v članku