Računalništvo, telefonija
30.08.2009 14:43
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zaščita WPA zlomljena v minuti

Algoritma WEP in WPA že dalj časa nista več primerna za zaščito podatkov, posredovanih s strani brezžičnih usmerjevalnikov.
Algoritma WEP in WPA že dalj časa nista več primerna za zaščito podatkov, posredovanih s strani brezžičnih usmerjevalnikov.

Po tem, ko sta pred slabim letom dni Nemca Erik Tews in Martin Beck v manj kot 15 minutah vdrla v brezžično komunikacijo, zaščiteno z algoritmom WPA, sta japonska raziskovalca Toshihiro Ohigashi in Masakatu Morii pred kratkim njuno metodo še dodatno izboljšala. Nova metoda omogoča bolj praktično uporabo teorij omenjenih Nemcev, kar posledično močno skrajša čas, ki je potreben za razkritje šifrirnega ključa in podatkov, posredovanih s strani brezžičnih usmerjevalnikov. Njun novi algoritem namreč za razbranje ključa TKIP (temporal key integrity protocol) potrebuje do največ 60 sekund.

Japonska raziskovalca bosta novi napad na komunikacijo zaščiteno z algoritmom WPA javnosti natančneje predstavila konec septembra na konferenci, ki bo potekala v Hirošimi. Na novo »hekersko« metodo je na srečo imun algoritem WPA2, ki temelji na osnovi trdnejšega in odprtokodnega algoritma Advanced Encryption Standard (AES). Ravno zaradi tega bi morali računalničarji odslej pri brezžičnih usmerjevalnikih uporabljati zgolj zaščito vrste WPA2-AES.


Prijavi napako v članku