Telefoni
06.06.2019 07:45
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zaradi teh programov bo vaš Android postal neuporaben

Okužene mobilne aplikacije so bile iz spletnega portala Google Play prenesene več kot 440 milijonov krat.
Okužene mobilne aplikacije so bile iz spletnega portala Google Play prenesene več kot 440 milijonov krat.

Vsi že dobro vemo, da se uporabniki mobilnih naprav Android dan za dnem spopadajo s škodljivimi programskimi kodami, saj njihovo število narašča kot za stavo. Poleg tega zlonamerne kode za trenutno najbolj razširjen mobilni operacijski sistem postajajo vse bolj nevarne za uporabnike, z njimi pa se lahko okužimo tudi v primeru, da mobilne aplikacije prenesemo z uradnega spletnega portala Google Play. Na to so nas ponovno opozorili varnostni strokovnjaki podjetja Lookout, ki so nedavno razkrili, da so nepridipravi uspeli na spletni portal Google Play naložiti kar 239 spornih aplikacij, ki so bile okužene z zlonamerno oglaševalsko aplikacijo imenovano BeiTaAd.

Delovanje zlonamerne kode je marsikaterega uporabnika mobilne naprave Android močno spravilo ob živce, saj je ta napravo praktično naredila neuporabno in sicer v roku od 24 ur pa do dveh tednov. Škodljiva koda je uporabnikom prikazovala reklamne oglase tudi zunaj okuženih aplikacij, vključno z reklamnimi videoposnetki, ki so se vključili samodejno. Ti so se samodejno zagnali tudi v primeru, da je bil pametni telefon v stanju pripravljenosti, kar je seveda mnoge uporabnike pošteno razjezilo. Najhuje pri vsem tem pa je, da se je z zlonamerno kodo skupno okužilo kar 440 milijonov uporabnikov.

Čeprav je podjetje Google vse okužene aplikacije že ostranilo iz spletnega portala Google Play, to še ne pomeni, da ta ni nameščena na naši mobilni napravi. To lahko preverimo na seznamu, ki je objavljen na spletni povezavi https://blog.lookout.com/beitaplugin-adware. Če imate eno od aplikacij, ki je objavljena na omenjenem seznamu jo nemudoma odstranite, saj bo v nasprotnem primeru vaša mobilna naprava prej ali slej postala povsem neuporabna.

Če pa želite v prihodnje zmanjšati možnost okužbe, na mobilno napravo nameščajte zgolj tisto programsko opremo, ki jo resnično potrebujete. Poleg tega pred namestitvijo preverite pravice dostopa, ki jih zahteva mobilni program. Pri tem seveda ne smete pozabiti na namestitev protivirusne rešitve in na posodabljanje mobilnega operacijskega sistema, če je posodobitev za vašo mobilno napravo sploh na voljo. Zvoniti po toči je namreč že prepozno.


Prijavi napako v članku