Igre
13.01.2012 06:30

Deli z drugimi:

Share

Zaradi računalniške igre obsojen na smrt

Računalniška igra War se je očitno močno zamerila iranskemu vrhu.
Računalniška igra War se je očitno močno zamerila iranskemu vrhu.

Računalniške igre so nastale z namenom zabave in krajšanja prostega časa. Kljub temu so pogosto dežurni krivec za skorajda vsako odmevno nasilno dejanje ali umor. Nekatere države jih uporabljajo celo kot povod za obsodbo na smrt. Med njimi najdemo tudi Iran. Ta je namreč zaradi žaljive igre pred kratkim na smrt obsodil ameriškega razvijalca iger.

Programer Amir Mirzaji Hekmati je svojo kariero pričel kot marinec. Ker mu je programiranje šlo veliko bolje od rok kot vojskovanje, se je kmalu kot razvijalec računalniških iger pridružil podjetju Kuma. Tam je sodeloval pri razvoju številnih iger. Največ uspeha je doživela zbirka iger War. V tej igri je ena izmed nalog napad na Iran (Assault on Iran). Ta od igričarja zahteva, da vstop v iranske jedrske objekte, in sicer z namenom, da pridobiti dokaze o obstoju jedrskega programa.

Ker ima programer Amir Mirzaji Hekmati sorodnike v Iranu, je poleti odšel k njim. Žal pa tu ni računal na to, da so mu vodilni možje Irana zaradi zbirke vojaških računalniških iger War močno zamerili. Zamira je bila tako velika, da so programerja takoj aretirali in ga čez nekaj mesecev obsodili na smrt zaradi vohunjenja. Ta naj bi namreč izdeloval igre, ki vplivajo na javno mnenje o ameriških operacijah v Iranu. Programer Amir Mirzaji Hekmati ima sicer še vedno možnost, da vloži pritožbo na izrečeno sodbo.

Poznavalci menijo, da ima možakar dobre možnosti za pomilostitev, saj naj bi se Iran le šopiril pred Združenimi državami Amerike. Te so namreč od njih že pred časom zahtevale izročitev njihovega državljana. Upajmo, da programerju uspe v svoji nameri. V nasprotnem primeru ga namreč čaka kruta smrt.


Prijavi napako v članku