Računalništvo, telefonija
01.02.2020 07:42

Deli z drugimi:

Share

Zaradi kršenja zasebnosti Facebook s precej nižjim dobičkom

Facebook ima vse večje težave z varstvom zasebnosti uporabnikov.
Facebook ima vse večje težave z varstvom zasebnosti uporabnikov.

Ponudniki spletnih storitev zbirajo kar nekaj podatkov o vas. Med njimi z več kot dvema milijardama uporabnikov seveda prevladuje podjetje Facebook, ki pa je žal že večkrat nelegalno zbiralo osebne podatke uporabnikov družbenega omrežja. Nedavna afera pa je celo razkrila, da Facebook uporabnikom sicer omogoča, da ukinejo svoj uporabniški račun, ne pa tudi, da bi bili popolnoma izbrisani. Priljubljeno družbeno omrežje namreč “potrebuje” uporabniške podatke za boljše ciljno oglaševanje, kar pomeni, da so vsi oglasi še vedno prilagojeni navadam brskanja in spletnim iskanjem uporabnika. To dejansko pomeni, da če se uporabnik kasneje odloči za ponovno aktivacijo svojega uporabniškega računa, se dejansko počuti, kot da dejansko nikoli sploh ni odšel.

Kršenje zasebnosti uporabnikov pa je podjetje Facebook prvič občutilo v obliki padca dobička, saj se je ta prvič v petih letih znižal. V zadnjem letu je največji ponudnih družbenih omrežij zabeležil padec dobička v višini 16 odstotkov, in to kljub temu, da so se prihodki povečali za 27 odstotkov. Kršenje zasebnosti uporabnikov je za podjetje Facebook namreč pomenilo večje pravne stroške, vključno s kaznijo v višini preračunanih 4,5 milijarde evrov zaradi afere Cambridge Analytica.

Ker so pri podjetju Facebook napovedali, da bodo morali tudi letos veliko denarja vložiti v poravnave zaradi kršitev zasebnosti uporabnikov, se je to pričakovano poznalo tudi na njegovih delnicah. Vrednost delnic podjetja Facebook se je namreč znižala za kar šest odstotkov. Kljub temu pri največjem družbenem omrežju nad tem vsaj zaenkrat še niso pretiran zaskrbljeni, saj je podjetje v zadnjem letu zaslužilo kar preračunanih 16,3 milijarde evrov.


Prijavi napako v članku