Računalništvo, telefonija
24.11.2007 07:04

Deli z drugimi:

Share

Zaključila se je konferenca INFOSEK 2007


INFOSEK 2007 je pritegnil pozornost številnih informacijskih strokovnjakov.

Podjetje Palsit d.o.o. je, v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica in podjetjem HIT d.d., uspešno zaključilo že deveto konferenco INFOSEK. V hotelu Perla v Novi Gorici se je zbralo skoraj 200 udeležencev iz cele Slovenije in nekaterih tujih držav, ki so prišli s podobnimi nameni in željami – pridobiti čim več informacij in novega znanja iz področja informacijske varnosti, ki je v Sloveniji še vedno nekoliko zapostavljena tematika.

“Večja podjetja nas kot svetovalno in raziskovalno podjetje večkrat najamejo, da preverimo njihovo tehnično in organizacijsko varnost. Na konkretnih primerih opažamo, da obstajajo številna tveganja in grožnje, ki lahko vplivajo na zaupnost, celovitost in razpoložljivost informacij. Popolne varnosti ni, vendar nekatera večja podjetja ta vprašanja še vedno ne jemljejo dovolj resno” je povedal mag. Aleksander Šinigoj, direktor podjetja Palsit d.o.o. INFOSEK poskuša vse te grožnje razkriti in pojasniti tista kritična tveganja, s katerimi se morajo organizacije spopadati.

Prvi dan je tako INFOSEK 2007 obiskal eden najbolj znanih etičnih hekerjev v Evropi, Paul Midian (Siemens Insight Consulting). Kjell Kalmelid (ENISA) je govoril o dobrih praksah zavedanja pomena informacijske varnosti v Evropi, Saša Jušić in Leon Juranić (INFIGO IS d.o.o.) sta izpostavila varno uporabo elektronskega bančništva itd.

Domači strokovnjaki so razpravljali o temah, ki so aktualne za Slovenijo. Zaradi neposredne bližine bodočega predsedovanja Evropski Uniji in številnih varnostnih vprašanj povezanih s tem, so bile prav gotovo zanimive teme, ki jih je predstavil Damijan Marinšek iz Ministrstva za javno upravo. Slovenska policija se je predstavila s praktičnimi napotki, kako preprečiti računalniški kriminal, na okrogli mizi pa so vodje informatike največjih slovenskih podjetij in organizacij razpravljali o odgovornosti vodij informatike.

Poleg tega so drugi dan konference obiskovalci imeli priložnost aktivno sodelovati na delavnicah o neprekinjenem poslovanju v okviru BS25999 in/ali psihologiji vodenja, organizirano pa je bilo tudi 2-dnevno intenzivno šolanje, kako čim bolj varno razpolagati z občutljivimi informacijami.

Ob koncu prvega konferenčnega dne je podjetje Palsit, skupaj s podjetjema SAOP in CHS, podarilo vrednostne čeke v skupni vrednosti 2250€ trem slovenskim institucijam, in sicer Centru za socialno delo Nova Gorica, OŠ Kozara in Centru za usposabljanje invalidnih otrok Janka Premrla Vojka.

Tako se je zaključila še ena konferenca INFOSEK, ki zagotovo ni zadnja, saj so znanja iz področja informacijske varnosti dandanes nujno potrebna tako v poslovnem kot zasebnem svetu.


Prijavi napako v članku