Telefoni
19.10.2020 15:20
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj velikost pametnih telefonov ni prilagojena ženskim rokam?

Zakaj velikost pametnih telefonov ni prilagojena ženskim rokam?
Zakaj velikost pametnih telefonov ni prilagojena ženskim rokam?

Ali ste vedeli, da imajo ženske v povprečju enega (2,54 cm) do dva palca (5,08 cm) manjši obseg dlani od moških? Ali se tega zaveda Silicijeva dolina? Avtorica knjige Invisible Women, Caroline Criado Perez, je za spletni tehnološki portal Digital Trends predstavila svoj pogled na pristranskost podatkov v svetu, narejenem za moške.


V svoji knjigi zagovarja stališče, da je problem spolne pristranskosti (ang. bias) na področju tehnološkega dizajna sistemski problem. “Večina ljudi, ki dizajnira telefone, je moških. Ti kreirajo telefone, ki so prilagojeni velikosti moških dlani,” je zapisala Criado Perezova.


Primeri iz prakse ne lažejo. “Flagship” pametna telefona iPhone 12 Pro in Samsung Galaxy Note 20 Ultra sta brez dvoma prevelika za enoročno uporabo žensk (in tudi večine moških). Se še spomnite, ko je izšel originalni iPhone leta 2007 in je bil takrat označen, kot “ogromen”? Takratni iPhone je imel 3,5-inčni (8,89-centimetrski) ekran, ki je v zadnjem desetletju samo rasel. iPhone modeli “Plus” in “Max” meje velikosti telefonov samo dodatno premikajo v višave. Dandanes je skorajda nemogoče najti premium pametni telefon, ki bi imel ekran manjši od 6 inčev (15,24 cm). “Ultra” in “Pro” modeli z najboljšimi lastnostmi in specifikacijami so še večji.


Seveda proizvajalci nudijo tudi manjše naprave in modele, ki pa vedno izidejo, kot nek “privesek” zgoraj opisanim “flagship” modelom in so skoraj praviloma tudi manj zmogljivi. “V splošnem velja prepričanje, da manjši telefoni niso tako dobri kot večji,” je za Digital Trends povedala Criado Perezova. “Jaz si želim kvalitetne tehnologije, enako kot si to želi moški. Želim si, da bi lahko telefon brez nekih dodatkov in prilagoditev držala v eni roki,” je malce v hecu še dodala Criado Perezova.


Novi Applov iPhone 12 Mini ima enake lastnosti, kot iPhone 12. To je vsekakor korak v pravo smer, uporabniki pa še vedno ne dobijo recimo lastnosti, ki jih premore iPhone 12 Pro (ki je seveda veliko večji).


Veliki svet pristranskosti

Spolna neenakopravnost dizajna pa ni omejena zgolj na področje pametnih telefonov. Leta 2014 je Apple izdal svojo zdravstveno aplikacijo, ki spremlja aktivnost uporabnika Applovih naprav. Od dnevnega gibanja, vadb, do vnosa raznih snovi v telo. Med drugim vnos bakra. Verjetno se vsi strinjamo, da je to izredno nišna odločitev, medtem ko pa je Apple recimo čisto pozabil na nekaj, kar bi bilo bolj uporabno za približno polovico njegovih uporabnikov: spremljanje menstruacije.

Criado Perezova kritično: “Apple je preprosto pozabil, da menstruacija obstaja. Zakaj? Ker v dizajnerski ekipi ni bilo dovolj žensk“. Tovrstna problematika se po mnenju Criado Perezove razprostira širše od Appla in celo širše od dizajna povezanega s spolom. Še en primer nezavedne pristranskosti na področju tehnologije je prepoznavanje obraza. Številni moderni pametni telefoni nudijo odklepanje telefona s tehnologijo prepoznavanja obraza. Zaradi določenih dizajnerskih napak, pa algoritmi, ki podpirajo te sisteme, pogosto imajo težave s prepoznavanjem obrazov temnejših polti.

Jasno je, da je na predstavljenem področju še veliko potrebno narediti, da se sistemske napake odpravijo. Dobra novica pa je, da direktorji in lastniki korporacij po svetu to že počnejo.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku