Triki in nasveti
21.11.2019 07:00

Deli z drugimi:

Share

Zakaj televizije ne smemo postaviti nad kamin?

Zakaj televizije ne smemo postaviti nad kamin?
Zakaj televizije ne smemo postaviti nad kamin?

Namestitev televizije neposredno nad kamin je klasična poteza ljudi, ki gradijo svojo dnevno sobo okrog centralnega objekta – televizije. Tudi, če niste sami izbrali takšne postavitve, verjetno poznate koga, ki jo je. Zakaj je temu tako in zakaj je takšna postavitev tako popularna, ne ve nihče. Ne glede na vse pa je znanost ugotovila (pa tudi zdrava kmečka pamet nam pravi), da morda ni najbolj pametno, da imamo televizijo postavljeno direktno nad kaminom, mi pa smo se odločili, da vam predstavimo glavne razloge, zakaj bi morda bilo pametno razmisliti o tem, da televizijo enostavno postavimo ločeno od kamina – in še vedno uživamo v svoji dnevni sobi.


Seveda nikakor ne želimo kakorkoli kritizirati vse tiste, ki ste zadovoljni s televizijo nad kaminom, kajti obstaja velika verjetnost, da ste imeli občutek, kot da je to vaša edina možnost. Ob tem velja izpostaviti še moderne notranje oblikovalce, ki dandanes pogosto izberejo kamin kot centralno točko dnevne sobe oz. sobe za druženje in zabavo. Potem potegnejo kable ravno nad kamin, s čimer praktično zapečatijo mesto postavitve televizije.


Je postavitev televizije nad kamin res tako slaba ideja? Odvisno! Če se takšni postavitvi lahko izognete, priporočamo, da se – spodaj razlagamo zakaj. Če nimate druge možnosti, imamo za vas prav tako pripravljenih nekaj nasvetov, kako karseda izkoristiti postavitev in kako zares uživati v izkušnji gledanja televizije.


Vročina + elektronika = nič dobrega

Ste kdaj pogledali notranjost okna v avtomobilu, čigar lastnik je kadilec? Razen, če ta ni navajen, da redno čisti okna, so ta po navadi polna umazanije. Enako velja pri televiziji, ki je izpostavljena dimu gorečega lesa. Umazanija se tako na podoben način nabere tudi znotraj zaslona televizije. Ste opazili, da recimo na eBayju določeni oglasi za televizije dopišejo, da izdelek prihaja iz »nekadilskega« doma? Zdaj veste, zakaj je temu tako.


Medtem, ko uživamo v udobju kamina, ne razmišljamo o mikro delcih, ki nastajajo ob gorenju lesa, kajne? Dejstvo pa je, da so kljub majhni količini tam. Ko se enkrat ti odpadni delci naberejo, in če v to enačbo dodamo še vročino, ki jo oddaja televizija, potem lahko ugotovimo, kakšne so lahko posledice na občutljive komponente znotraj televizije.


Spletni porta Digital Trends je za mnenje poprosil strokovnjaka na področju namestitev televizij, Briana Sevignyja, lastnika A/V instalacijskega servisa Digital Connex. Kot sam pravi, pogosto dobiva prošnje za namestitve televizij nad kamini. Ko so mu postavili vprašanje, ali spodbuja ali odvrača stranke k dotični namestitvi, se je takoj odzval in povedal, da jih odvrača. Glavna razloga sta vročina in dim. Večina elektronskih naprav najbolj optimalno deluje pri nižjih temperaturah. Poleg tega lahko prevelika toplota povzroči degradacijo občutljivih materialov, prevodniki pa lahko celo izločajo metalne delce, ki na dolgi rok povzročajo kratke stike med gledanjem različnih vsebin.

Po drugi strani pa je potrebno izpostaviti bolj konvencionalne kamine – še posebej, če govorimo o plinskih – ki niso tako zahtevni in tudi ne povzročajo toliko »škode«.


Bolečine v vratu

Gre za problem, ki ga pogosto občutimo pri obiskih prijateljev ali na dopustu, ko morda nismo navajeni na položaj televizije. Kljub vsemu pa naj problemi z bolečinami v vratu, kot posledica dvignjenega položaja televizije ne bi bili tako razširjeni, da bi jih zdravniki prepoznali kot pomembne. Če spadate med tiste, ki nimajo težav z bolečinami v vratu, lahko ta del mirno preskočite, ostalim pa svetujemo, da si ga preberete.


Ko postavimo televizijo nad kamin, postavimo sliko precej nad raven oči. Samo spomnite se, ko ste v kinu nazadnje sedeli v eni od prvih treh vrst. Ob koncu filma ste verjetno čutili nelagoden občutek v vratu. Če imamo glavo v takem položaju dalj časa, lahko to povzroči kar lep čas trajajoče posledice, dovolj pa je že tudi to, da vsake toliko časa gledamo televizijo v tem položaju. Ena od možnih posledic je kronični glavobol.


Brad Simpson, terapevt in direktor ordinacije Life Work Physical Therapy, govori o tem, kako hude posledice lahko ima dolgotrajno sedenje v nenaravni poziciji. Na dnevni ravni se srečuje s pacienti z različnimi tipi skeletnih problemov in se dobro zaveda, kako pomembno je, da imamo kvalitetno sedišče in položaj televizije na pravem mestu.


»Človeško telo je narejeno tako, da vrat nenehno porivamo v pozicijo, kjer je ta stabiliziran. Mišično pozicijo lahko primerjamo s spodnjim delom hrbta, ki ob nepravilni drži ne deluje tako kot bi moral. Pozicija, kjer pri gledanju televizije porivamo glavo naprej in gor, negativno vpliva na dotične mišice«, razlaga Simpson. »Ko imamo glavo postavljeno naprej, to povzroča dodatno silo v hrbtenici. Iz te točke potem prihaja bolečina do različnih mest v telesu, po dolgem času pa lahko celo izgubimo sposobnost stabilizacije vratu«, je še dodal.


Bolečine v mišicah pa niso edina posledica nepravilnega položaja televizije. V današnji populaciji so največji problem glavoboli, čez čas pa se znajo pojaviti tudi glavoboli, ki so posledica bolečin v vratu. Vse to pa pride zaradi nepravilne drže glave, ki lahko poleg vsega naštetega povzroči še nepravilno dihanje, ki posledično preobremeni določene mišice, kar je še eden od virov bolečine.


Šest stopinj vas loči do čudovite slike

Kot, pod katerim gledamo televizijo, še posebej, če govorimo o LED/LCD televizijah, ostaja velik problem. LCD ekran (to, kar najdemo v »LED« televizijah) je zgrajen iz majhnih okenc. Ta okenca se odpirajo in zapirajo ter tako prepuščajo svetlobo in ustvarijo sliko. Problem teh okenc je, da imajo zelo omejen kot gledanja. Če se premaknemo preveč levo, desno, gor, ali dol, lahko vidimo delce svetlobe. Rezultat je tako sprana slika brez življenja – nekaj, kar verjetno niste imeli v mislih, ko ste kupovali novo televizijo.


Dobra novica je, da imate nekaj možnosti, da ta problem rešite. Prva rešitev je, da kupite stojalo za televizijo, ki se lahko prilagaja in tako lahko sami nastavimo karseda direkten pogled na ekran. Obstajajo celo držala, ki spustijo televizijo in jo tako približajo ravni oči. Obe opciji bosta izboljšali tako nasičenost barve kot kontrast.

Druga možnost pa je, da kupite OLED televizijo, ki ima skorajda neskončno veliko različnih kotov, pod katerimi lahko gledamo – in slika bo vrhunska.


Kljub vsemu imam televizijo nad kaminom

Če se torej ne morete izogniti situaciji, kjer vaša televizija krasi steno nad kaminom, potem imamo za vas nekaj nasvetov, kako kar najbolje izkoristiti dano situacijo:

  • Zmanjšajte toploto: Dave Napoleon iz podjetja CloudNine AV pravi, da lahko polica nad kaminom močno zmanjša toploto, ki se dviga nad kaminom. Poleg tega si je dobro zapomniti, da kamini z »built-in« puhalnikom prav tako oddajajo manj vročine proti televiziji.
  • Sedite čim bolj stran: Ko se oddaljujete od televizije, se kot, pod katerim gledamo televizijo, zmanjša in zato je vrat v bolj pravilni poziciji kot sicer.
  • Naslonite se! Udobno se namestite in se naslonite tako, da dobite direkten pogled na televizijo – s tem boste izboljšali tudi kvaliteto slike.
  • Kupite OLED TV: Poleg tega, da nudijo vrhunsko kvaliteto slike in super tanek profil, OLED televizije nimajo težave s kotom gledanja televizije. Pazite pa na prej omenjeno, in sicer, da elektronske naprave niso največji ljubitelji dima in vročine, kar pomeni, da bodite posebej pozorni s pregrešno dragimi OLED televizijami.
  • Za namestitev naj poskrbijo profesionalci: Ne samo to, da bodo profesionalci znali poskrbeti za pravilno napeljane kable, nudili vam bodo tudi koristne nasvete, da bo namestitev televizije karseda kvalitetna.

Prijavi napako v članku