Računalništvo, telefonija
08.04.2019 12:53

Deli z drugimi:

Share

Zakaj mora biti pri PoE (Power over Ethernet) aplikacijah infrastruktura še toliko bolj kakovostna?

Podjetje Panduit je svetovni proizvajalec opreme za fizično infrastrukturo v segmentu energetskih, komunikacijskih, računalniških, nadzornih in varnostnih sistemov. V podjetju je v več kot 120 državah zaposlenih več kot 5000 ljudi. Panduit še posebej prednjači na področju infrastrukture za PoE (Power over Ethernet), ki je še kako pomembna za pravilno in zanesljivo delovanje podatkovnih centrov in naprav v omrežju (nadzorne kamere, brezžične dostopne točke, telefonija,…).
Zakaj mora biti pri PoE (Power over Ethernet) aplikacijah infrastruktura še toliko bolj kakovostna?
Zakaj mora biti pri PoE (Power over Ethernet) aplikacijah infrastruktura še toliko bolj kakovostna?

Verjamemo, da ste na področju računalništva že slišali za izraz PoE (Power over Ethernet) oziroma za napajanje preko etherneta. Tu gre dejansko za omrežno funkcijo, ki omogoča, da se naprave v omrežju napajajo po ethernetnih kablih prek obstoječe podatkovne povezave. Največja prednost uporabe tovrstne tehnologije je ta, da prek enega kabla prenašate električno energijo in podatke, zato z njo prihranite pri nakupu ter napeljavi omrežne opreme. Vse PoE rešitve seveda niso enako kakovostne in za nameček predstavljajo enega najbolj pomembnih vplivov na omrežno infrastrukturo podjetja v sodobnem času. Od njih so namreč odvisne številne naprave, vključno z naslednjo generacijo dostopnih točk, sistemi za zdravstvene ustanove, videokonferenčni sistemi in podobno. Ti sistemi pogosto potrebujejo energijo po standardu PoE++, saj za delovanje potrebujejo do 100 vatov električne moči. Pri tem nam bodo kabli in priključki podjetja Panduit prišli še kako prav, saj jih lahko uporabimo tako v navezi z obstoječo infrastrukturo PoE+ kot za nove energijsko zmogljivejše standarde PoE (PoE++).

V čem je prednost kablov podjetja Panduit?

Panduit je vodilni proizvajalec tako klasičnih kablov kot kablov manjših dimenzij, ki imajo omejitev dolžine do 100 metrov. Manjše rešitve uporabljajo priključke, kot so 26 in 28AWG z namenom, da strankam zagotavljajo kable manjših premerov z namenom lažjega uporabljanja, izboljšanje zračnega pretoka v podatkovnih centrih in povečanje kapacitete v obstoječih ceveh in parapetnih kanalih za kable. Inženirji podjetja Panduit pri tem seveda natančno merijo tudi segrevanje kablov manjših premerov z namenom, da zagotovijo njihovo varno in optimalno delovanje.

Kaj je pomembno pri vzpostavitvi PoE omrežja?

Kot je bilo že rečeno, je prvi faktor temperatura. Pri uporabi PoE++ standarda se snop 24 kablov običajno segreje do 60 stopinj Celzija, če pa se tu doda zraven še temperatura okolja, ki lahko v določenih obdobjih še dodatno vpliva na končno temperaturo kablov, je potrebno uporabiti kakovostne kable, ki imajo potrdilo s strani proizvajalca, da kljub visokim temperaturam delujejo optimalno.

Drugi faktor pa je iskrenje. Tu pride v ospredje predvsem izbira RJ45 modula (konektorja), ki mora po IEC standardu 60512-99-001 podpirati delovanje tudi po 750 spajalnih ciklih – zaradi izboljšane pozicije kontaktov pri Panduitovih modulih pa je zagotovljena življenska doba višja od 2500 spajalnih ciklov.

Priporočila

Vsi PoE (Power over Ethernet) kabli in infrastruktura niso enaki in kakovost je tista, ki naredi znatno razliko, ko govorimo o učinkovitosti in stabilnosti delovanja omrežja. Zato podjetje Panduit priporoča, da pri vseh novih namestitvah uporabimo kable vrste Category 6A, saj podpirajo hiter prenos podatkov po standardu 10GBASE-T in nimajo nikakršne omejitve glede zdajšnjih ali prihodnjih namestitev Power over Ethernet. Če pa uporabljate kable, ki niso vrste Category 6A, natančno sledite navodilom v priročniku, ki je na voljo na spletni povezavi https://www.panduit.com/content/dam/panduit/en/landing-pages/power-over-ethernet/NI-ENT-PoECopperCablesCOTB05.pdf z namenom, da boste zmanjšali velikost paketa in s tem dejansko omogočili napeljavo manjših kablov. Pri tem seveda velja še enkrat omeniti, da podjetje Panduit priporoča, da vedno uporabimo vsaj dva kabla za eno napravo in si s tem zagotovimo neprekinjeno poslovanje v primeru napak.

Želite izvedeti več?

Za več informacij o izdelkih in rešitvah podjejta Panduit se obrnite na podjetje EGAL, ki je ekskluzivni zastopnik podjetja Panduit v Sloveniji in na področju jugovzhodne Evrope. Podjetje EGAL je na voljo na spletni povezavi http://www.egal-eu.com/index.php/sl/. Z njimi lahko vstopimo v stik tudi s klicem na telefonsko številko +386 (0) 5905 55 35 ali preko elektronske pošte na naslovu info@egal-eu.com.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem EGAL d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri EGAL d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem EGAL d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku