Telefoni
18.07.2020 15:02

Deli z drugimi:

Share

Zakaj je prišel čas, da se Samsung za vedno poslovi od Galaxyja Note?

Zakaj je prišel čas, da se Samsung za vedno poslovi od Galaxyja Note?
Zakaj je prišel čas, da se Samsung za vedno poslovi od Galaxyja Note?

Samsung bo 5. avgusta predstavil novi model revolucionarne serije naprav, Galaxy Z Fold 2. Saj res, poleg tega Samsung pripravlja novega Galaxy Note. Ko je ta prvič ugledal luč sveta, je javnost reagirala zelo različno, od skepticizma, začudenja, do entuziazma in navdušenja. Ko so uporabniki prepoznali dodano vrednost precej večjega ekrana, kot je do tedaj bil standard, je to pomenilo začetek trenda velikih ekranov. Zdaj imajo večji ekrani praktično vsi pametni telefoni. Lahko bi rekli, da je misija uspela. To posledično pomeni, da je čas, da Galaxy Note preda “eksperimentalno” palico novi seriji upogljivih naprav, Samsung Galaxy Z.

Galaxy Note je bil aspiracijski model

Galaxy Note je bila Samsungova eksperimentalna, “cutting-edge” naprava. Z novimi izdajami je ekran samo dodatno rasel, medtem ko je ohišje telefona postajalo vse ožje. Ko je Samsung dodal še uokrivljeno steklo, je Galaxy Note Edge narekoval povsem nov, revolucionaren trend, ki se nadaljuje še danes. Tudi digitalno pisalo S Pen se je razvilo od povsem osnovnega pripomočka, do naprednih lastnosti, kot je upravljanje na daljavo. Danes je Galaxy Note v celoti vodoodporen, prav tako ap tudi pisalo.

Galaxy Note je bila tudi Samsungova najbolj premium opcija. Note je bil pozicioniran nad “flagship” model Galaxy S, Samsung pa ga je predstavljal kot aspiracijski model, kot telefon, ki je boljši od najboljšega. Baterija je bila najbolj zmogljiva, ekran je bil največji, seznam lastnosti pa najdaljši. Tudi kvaliteta kamere je bila vedno v samem vrhu. Specifikacije so prehitele Galaxy S, cena naprave pa je bila prav tako aspiracijska.

Vse se je spremenilo s požarom

Verjetno se še spomnite, ko smo na veliko pisali o tem, da je kar nekaj telefonov Note 7 zagorelo. PR katastrofa je pustil resne posledice in kljub temu, da so ljudje sprejeli nove modele, Note nikoli v resnici ni pridobil ugleda, ki ga je imel pred požari. Samsung je omejil velikost baterije, saj naj bi ravno ta bila ključni faktor, ki je vplival na pojav požarov. Tudi ekran je bil le za kak milimeter večji od XL variante Galaxy S Ultra telefona. Je pa tudi kamera enaka kot tista, ki jo najdemo na liniji Galaxy S.

Vse večje ambicije, ki jih je Samsung imel glede Nota, si “izpuhtele”. Zdaj lahko vidimo, da med Galaxyjem S in Galaxyjem Note ni bistvene razlike. Edina večja razlika je pisalo S Pen. Kupci so počasi začeli pozabljati na to “aspiracijsko” napravo, kar seveda pomeni, da za njo niso bili pripravljeni plačati več. Zadnje govorice kažejo, da naj bi bila cena Galaxyja Note 20 nižja od predhodnika Galaxy Note 10. Če to drži, potem lahko sklepamo, da se je Samsung na nek način sprijaznil, da se blagovna znamk Note počasi poslavlja in da sta zdaj seriji Galaxy S in Galaxy Z tisti, ki bosta krojili prihodnost Samsunga.

Ali to pomeni konec Galaxy Note telefona?

Po mnenju nekaterih, da. Galaxy Note uporabnikom ne nudi takšnih prednosti, kot jih je nudil na začetku. Po mnenju strokovnjakov, med katerimi najdemo tudi bivše Samsungove strokovnjake, bi moral Samsung S Pen premakniti v obstoječo serijo Galaxy S in se osredotočiti na jesenski izid nove serije upogljivih telefonov.

S Pen bi lahko bil idealen dodatek k seriji Galaxy S. Že samo ime se lepo sklada s serijo, analitiki Samsunga pa pravijo, da je bil S Pen pomemben predvsem za ločevanje od Palm Pilot naprav z nekoliko okornim pisalom. Če bi Samsung vzpostavil bolj jasno povezavo med pisalom S Pen in serijo naprav Galaxy S, bi morda S Pen pisalo imelo danes večjo veljavo.

Samsungov prvotni cilj z napravami Galaxy Note je bil razvoj in eksperimentiranje z novimi lastnostmi. Čas je prišel, da se Samsung počasi poslovi od svoje legendarne serije telefonov. Ne, ker seriji ne bi uspelo, temveč zato, ker ji je. Galaxy Note je dokazal, da so prihodnost mobilne telefonije pametni telefoni z velikimi ekrani. Zdaj je čas, da se vse prednosti naprav Note prenesejo na Galaxy.

Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Prijavi napako v članku