Tablični računalniki
21.07.2012 11:10
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj Google Nexus 7 nima fotoaparata?

Google od enega Nexusa zasluži zgolj 16 ameriških dolarjev.
Google od enega Nexusa zasluži zgolj 16 ameriških dolarjev.

Ameriški prodajalci so Googlovo tablico Nexus 7 razprodali, še preden je uradno prišla na trg. Prednaročila so presegla vsa pričakovanja. Praktično čez noč je bilo namreč razprodanih več kot 600-tisoč kosov. To niti ne preseneča, saj je tablični računalnik Google Nexus 7onkraj luže na voljo že za preračunanih 160 evrov (osem gigabajtni model). Za to ceno dobimo kakovostno tablico, opremljeno s 7-palčnim oziroma 17,8-centimetrskim IPS zaslonom ločljivosti 1.280 x 800 slikovnih točk, štirijedrnim procesorjem Nvidia Tegra 3 in sistemskim pomnilnikom kapacitete enega gigabajta.

Mnogim kupci so bili presenečeni predvsem nad tem, da Google tablični računalnik ni opremil z digitalnim fotoaparatom, kot ga imajo praktično vse tablice, ki na trgu nekaj veljajo. Ker Google dnevno prejme na stotine vprašanj, povezanih s kamero, se je naposled le »opogumil« in odločitev pojasni širši javnosti. Za to potezo se je računalniški gigant odločil predvsem zaradi tega, da bi stroški izdelave novinca ostali nizki. Ko je načrtoval tablico je dejansko imel na voljo dve možnosti. Lahko bi se odločil za nizkocenovni digitalni fotoaparat slabe ločljivosti ali pa za aparat, ki bi opazno podražil končno ceno tablice Nexus 7.

Na koncu so se inženirji odločili, da digitalnega fotoaparata ne vgradijo. Uporaba nizkocenovnega aparata bi namreč po mnenju računalniškega giganta močno poslabšala uporabniško izkušnjo. Podjetje Google je prepričan, da bi z uporabo cenenega fotoaparata kupce dejansko odvrnili od nakupa njihove tablice. Na srečo lahko za zajemanje nepozabnih trenutkov uporabljamo sprednjo spletno kamera. Za to zadošča, da si na tablico namestimo programsko opremo, kot je na primer Instagram. Je pa po drugi strani res, da zajemanje fotografij s sprednjo kamero lahko v javnosti izgleda nekoliko nenavadno. A ne?


Prijavi napako v članku