Poslovne rešitve
02.12.2023 07:00

Deli z drugimi:

Share

Zadnji kibernetski napad uspel zaradi malomarnosti. Ukrepajte čim prej!

V zadnjem tednu je bil izveden eden največjih kibernetskih napadov v Sloveniji. Napad je posledica malomarnega ravnanja z digitalno varnostjo. Preprečite, da se to zgodi vam!

78% vseh kibernetskih napadov v Sloveniji je usmerjenih v podjetja. Kriminalne združbe so »zavohale« denar. Zato število kibernetskih napadov raste. Za obrambo je ključna učinkovita varnostna drža.

Po podatkih SI-CERT se je število kibernetskih napadov v Sloveniji v 2022 povečalo za 30%. Prednjačijo phising napadi, kjer je opazen zasuk k pametnih telefonom in SMS sporočilom. V največ primerih je napad izveden prek elektronske pošte.

V zadnjem tednu je bil izveden eden največjih kibernetskih napadov v Sloveniji. Napad je posledica malomarnega ravnanja z digitalno varnostjo. Zaradi pomanjkljivega varovanja podatkov so jim napadalci ukradli gesla. Ravno slaba kibernetska higiena je najpogostejši vzrok za napade.

Kibernetski napadi na podjetja rastejo

Napadi na podjetja ne pojenjajo. Tarča so predvsem mala in srednje velika podjetja. Napadi se najpogosteje širijo v obliki priponk elektronske pošte s sporočili uporabniku, da nanje klikne. Lažna sporočila so s pojavom umetne inteligence postala prepričljivejša in z različnimi tehnikami preslepijo tudi filtre poštnih strežnikov. Najvišji znesek oškodovanja je bil 3.000.000 evrov, a je bil prenos denarja zaradi nadzornih mehanizmov bank ustavljen. Zneski oškodovanj se gibljejo od 58.000 evrov (vnaprejšnje plačilo), 19.000 evrov v lažni tehnični pomoči do 3.400 evrov pri phising napadih (Poročilo o kibernetski varnosti v Sloveniji)

Učinkovita varnostna drža

Ne glede na to, ali je vaše IT okolje več/oblačno ali hibridno, to zahteva učinkovito varnostno držo za obrambo pred kibernetskimi napadi. Podjetja morajo prevzeti proaktivno vlogo. Ukrepati je treba preden pride do napada. Saj poznate pregovor »bolje preprečiti kot zdraviti«.

Brezplačen webinar 5. 12. 2023

Vabimo vas na brezplačen Crayonov webinar 5. 12. 2023, kjer boste izvedeli:

  • Kako izboljšati varnostno držo?
  • Kateri so ključni elementi za varnost v oblaku?
  • Kako zgraditi varnostno držo za več/oblačna in hibridna okolja?

Izvedeli boste, kako povečati odpornost v različnih It okoljih in kako upravljati z lastnimi in tujimi tveganji. Pridružite se nam! Nimate ničesar za izgubiti. Lahko samo naredite korak več in pridobite koristne nasvete za izboljšanje varnostne drže.

Več v videu 🎞️ in prijava >

Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Crayon
Za več informacij so vam na voljo pri Crayon
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Crayon? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več