Računalništvo, telefonija
23.03.2007 10:14

Deli z drugimi:

Share

Zadnji dan SOF-a

Vsi tisti, ki se tako ali drugače zanimate in ukvarjate z oglaševanjem, imate danes zadnjo priložnost, da v Portorožu obiščete letošnj SOF.
Včeraj so se zvrstila sledeča ključna predavanja:

Katja Vukčevič in Zenel Batagelj iz agencije Cati sta pokazala, kako pomembne so za razumevanje blagovnih znamk vsebine, ki jih ustvarjajo uporabniki na spletu. Ko se ljudje na primer odločajo za izbiro turistične destinacije, si ob uradnih virih veliko pomagajo tudi z vsebinami, ki jih ustvarjajo potrošniki. Ljudje pogosto pogledajo, kaj se piše na forumih, o čem se govori na blogih, pogledajo fotografije, ki so jih posneli posamezniki. Svetovala sta, da naj ne poskušamo ustvarjati lažnih in fiktivnih vsebin za potrošnike, saj ti hitro ugotovijo, kaj je avtentično.

Špela Levičnik Oblak in Roman Berčon, SOZ – SZOA sta predstavila nov dokument Struktura in vrednotenje agencijskih storitev. Dokument je namenjen uspešnemu in učinkovitemu sporazumu glede plačevanja oziroma zaračunavanja agencijskih storitev. Jure Velikonja, SOZ – SZO je udeležencem delavnice predstavil dokument Vrednotenje uspešnosti in učinkovitosti komuniciranja, ki predstavlja načela dobre prakse vrednotenja učinkov tržnega komuniciranja. Najdete ju na www.soz.si.

Tomi T. Ahonen, Oxford University, nam je na svojem predavanju pokazal, kako prehajamo iz mrežne ere v dobo povezanosti. Poudaril je, da naj se vsi, ki smo tako ali drugače vpleteni v komunikacije zavedamo generacije skupnosti, da je mobilni telefon sedmi množični medij in da bo novi internet mobilen. Na koncu je še dodal, da se mobilni telefon toliko razlikuje od interneta, kot se je televizija od radia. Da so sedmi množični medij. In da naj zato ustvarjamo nove komunikacijske poti, načine in storitve.

Zoran Trojar iz Sonce.net se je na okrogli mizi pogovarjal z blogerji: Kamenkom Kesarjem, Microsoft; Matijem Kočevarjem, MaMarketing; Tamaro Langus aka Centrifuzija, New Momment, Domnom Savičem, Dnevnik.si in E-demokracija.si, in Karmen Mlinar aka Hirkani. Pogovor je tekel o tem, kakšen je potencial blogov, da se uporabljajo in izrabljajo za promocijske namene, oglaševanje ali aktivnosti odnosov z javnostmi. Sodelujoči so se strinjali, da so blogi kot medij zelo uporabni za promocijo, vendar so nekateri jasno izrazili stališče, da na svojih blogih ne bi želeli oglaševati izdelkov ali dovoliti aktivnosti odnosov z javnostmi za izdelke, v katere ne verjamejo ali imajo o njih slabo mnenje.

Znan je tudi ožji izbor del, ki so bila prijavljena v tekmovalni del festivala. Žirija, ki jo je vodila Vera Stanković, kreativna direktorica v Mayer McCann, je v kategoriji TV oglasov v ožji izbor uvrstila 25 del, v kategoriji tiskanih oglasov 25 del, v kategorji drugih oglasnih sredstev 30 del, v kategoriji radijskih oglsasov sedem del, v kategoriji spletnega oglaševanja sedem del ter v kategoriji celostnih oglaševalskih akcij 14 akcij. Nagrajenci bodo znani jutri zvečer na zaključni prireditvi, ki bo potekala ob 20.30 uri v dvorani Evropa Grand Hotela Bernardin.

Poleg glavne podelitve vas danes na zadnjem dnevu SOF-a čaka tudi podelitev nagrade Oglaševalska osebnost leta, ki bo letos pripadala Juriju Korencu. Jurij Korenc je trinajstkrat režiral realnost oglaševalske Nove Evrope in tokrat že štirinajstič režira prikaz realnosti slovenske oglaševalske scene. Že pred desetimi leti je na tem področju tudi svetu pokazal, kaj zna. Odlično je izpeljal odmevno in spektakelsko podelitev nagrad Epice leta 1997 v Cankarjevem domu. V prvi polovici devetdesetih let je zmage zabeležil tako na slovenskem kot na mednarodnem prizorišču: leta 1993 na slovenskem oglaševalskem festivalu za najboljši TV oglas, leta 1994 na Zlatem bobnu, prav tako za TV oglas, leta 1995 pa se je s tiskanim oglasom uvrstil v najožji izbor na festivalu Cannes Lions.

Ostale današnje prireditve najdete v spodnji povezavi.


Prijavi napako v članku