Računalništvo, telefonija
11.07.2008 09:41

Deli z drugimi:

Share

Za sporočila in podatke še vedno plačujemo preveč

Uredba Evropske komisije, ki je pred lanskim poletjem določila najvišje cene klicev med gostovanjem v državah Evropske unije, letos dobiva nadaljevanje. Cena za minuto pogovora se mora namreč do 30. avgusta znižati na največ 46 centov, dohodni klici pa bodo lahko stali največ 22 centov. Kot je dokazalo dogajanje v zadnjem letu, je uredba še kako potrebna, saj so se operaterji, tudi pri nas, prevečkrat držali najvišje določenih cen, kakšne posebne konkurence med njimi na tem področju ni bilo mogoče zaslutiti. Kljub temu je Zveza Potrošnikov Slovenije pohvalila odločitev obeh največjih operaterjev, da že v začetku poletja znižata ceno gostovanja v EU na raven, ki bo uradno začela veljati šele s koncem avgusta – ob tem pa se ne morejo znebiti vtisa, da je Mobitel zgolj sledil Simobilovemu zgledu in niti približno ni poskušal s še za odtenek ugodnejšo tarifo.

Slovenija je sicer specifična država, saj večina uporabnikov svoj telefon v tujini uporablja predvsem na Hrvaškem, kjer pa evrotarifa ne velja. Že ob uvedbi nižjih cen gostovanja v EU so slovenske mobilne operaterje pozvali, naj zagotovijo tudi ugodnejšo ceno klicev na Hrvaškem, a ta cena še zdaj ni niti blizu cene klicev iz Evropske unije. Ob tem velja poudariti, da je pri nekaterih tujih operaterjih že moč opaziti, da so tudi Hrvaški znižali cene na raven evrotarife. Zato slovenske operaterje, še zlasti pa Mobitel in Simobil, ZPS ponovno poziva, naj čimprej dosežejo dogovor z vsaj enim hrvaškim operaterjem in omogočijo cenejše gostovanje Slovencev v najbolj priljubljeni počitniški državi.

Sicer pa Evropska komisija razmišlja o podobni uredbi še za nekatere ostale storitve. Tako so že opozorili mobilne operaterje, naj poskrbijo za znižanje cen prenosa podatkov in sporočil, kjer, enako kot pred uvedbo evrotarife pri klicih, prihaja do stroškovno neupravičenih razlik. Za primerjavo povejmo, da predvsem v tujini priljubljena kratka sporočila (SMS) lahko močno udarijo v žepu. Za eno samo sporočilo bomo odšteli tudi do več ko 40 centov (Španija), na drugi strani pa imamo slovenski uporabniki možnost poslati kratko sporočilo le za 7 centov (s Cipra).

Še bolj včasih nič hudega sluteče uporabnike udari po žepu podatkovno povezovanje v tuja omrežja. Danes na trgu praktično ni mobilnika, ki tega ne bi omogočal, nemalo pa je modelov, pri katerih je v mobilni internet mogoče vstopiti zgolj s pritiskom na eno tipko. V tujini nas bo takšna napaka lahko stala tudi več kot 10 evrov, saj obstajajo primeri, pri katerih je obračunski interval kar 1 MB (povprečno e-pismo brez priponke je običajno veliko le nekaj 10 kB). Uporabnikom ZPS zato svetuje, da pri svojem operaterju izključijo možnost podatkovnega povezovanja v tujini in jo ponovno vključijo šele, ko se bodo cene bistveno bolj približale domačim.

Kljub nekaterim medijsko odmevnim in v oglasih močno poudarjenim pocenitvam podatkovnega povezovanja, je cena v tujini trenutno še vsaj 10-krat višja od tiste v slovenskih omrežjih, lahko pa se vam zgodi, da boste plačali tudi do več kot 30-krat več kot doma. Tu smo se omejili zgolj na gostovanje v državah EU, razlike pa so absolutne prevelike, da bi bile sprejemljive. Hkrati ZPS opozarja na pasti pri nekaterih – ne vseh – dodatnih ponudbah. Plačilo 99 evrov za poslanih 40 MB podatkov se jim namreč zdi daleč od ugodne cene, saj doma za toliko podatkov plačamo šestkrat manj!


Prijavi napako v članku